17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSomnul insuficient poate provoca depresie, anxietate şi chiar diabet

Somnul insuficient poate provoca depresie, anxietate şi chiar diabet

A nu dormi suficient poate afecta sistemul imunitar, cardiovascular, metabolic şi neurologic şi poate genera depresie, anxietate şi chiar diabet, potrivit psihiatrei Margarita Reyes Zúńiga, de la Universitatea de Medicină a Somnului, din cadrul Institutului Naţional de Boli Respiratorii (INER) din Mexic, citată de EFE.
Psihiatra Margarita Reyes Zúńiga a explicat că somnul în timpul orelor adecvate este la fel de important ca menţinerea unei diete echilibrate sau realizarea de exerciţii fizice.
„A nu dormi suficient face ca organismul să activeze sistemul de alertă, determinând o creştere a secreţiei de adrenalină şi o creştere a ritmului cardiac, a transpiraţiei, palpitaţiilor, durerilor de cap, anxietăţii şi a iritabilităţii“, a spus ea.
Altă consecinţă a privării de somn este slăbirea sistemului imunitar, ceea ce face ca organismul să nu mai poată combate infecţiile.
Referitor la problemele de metabolism, diabet, hipertensiune şi hipercolesterolemie, specialista mexicană a subliniat că lipsa somnului provoacă o creştere a apetitului, ducând la ingerarea unei mai mari cantităţi de alimente, care determină o alterare a glucozei din sânge.
Reyes Zúńiga a explicat ca orele de somn se schimbă în funcție de vârstă. De exemplu, nou-născuții au nevoie de 18 ore de somn, copiii preșcolari între 10 și 12 ore, în timp ce adolescenții – de opt ore, iar adulţii de cel puțin șapte ore de somn.
Potrivit rezultatelor Sondajului Naţional pentru Sănătate şi Nutriţie (Ensanut), 40 % dintre adulţi dorm mai puţin de 7 ore.
Se estimează, de asemenea, că 60% dintre copiii de vârstă şcolară dorm mai puţin de nouă ore, „ceea ce explică parţial obezitatea infantilă“, precizează Reyes Zúńiga, scrie Agerpres.
Experta notează că, pentru a evita alterările ciclului de somn, la populaţia adultă trezirea şi culcarea trebuie să aibă loc la aceeaşi oră, să nu se consume alcool seara, să se evite exerciţiile fizice cu trei ore înainte de culcare, iar cina să fie uşoară.
Ea recomandă, totodată, ca dormitorul să fie comod, ferit de lumină şi de zgomote, iar în cameră să nu fie nici prea cald şi nici prea frig.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS