Acasă Sanatate Eşti mămică şi ai migrene? Iată cum le poți controla!

Eşti mămică şi ai migrene? Iată cum le poți controla!

-

Un studiu publicat în Mayo Clinic a arătat că majoritatea mamelor care au migrene recunosc că din cauza acestora nu se bucură de activităţile cu familia atât de mult cât și-ar dori şi 37% spun că tulburarea a afectat activitatea lor de parenting. Chiar şi atunci când sunt asimptomatici, mulţi părinţi cu migrene se tem şi chiar evită excursiile de familie precum o zi însorită la plajă (pe motiv că este prea lumină afară) sau un concert (prea zgomotos) din teama de a nu declanşa un atac. Dacă ai migrene, adresează-te neapărat medicului tău.

Migrenele afectează până la de trei ori mai multe femei decât bărbaţi şi sunt cele mai răspândite în jurul vârstelor de 30 şi 40 de ani. Marea întrebare pentru mămicile care suferă de migrene este: „cum pot să cresc un copil când am astfel de stări?“, spune Jessica Ailani, cadru medical, director al Centrului Headache – The MedStar din Georgetown, Washington DC. Răspunsul este simplu, spune ea, şi constă în a te educa şi a face tot ce este posibil pentru a te simţi mai bine.
Iată câteva modalități prin care poți să le ții sub control.

Descoperă ce le declanşează

Migrenele pot fi declanşate de aproximativ orice, de la brânza maturată până la vinul roşu, de la vremea de afară (în special zile calde sau furtunoase ori când se schimbă presiunea barometrică) până la anumite mirosuri, cum ar fi cele de chimicale. Mai mult, „nucleul migrenei“ este hipersensibil, astfel încât somnul sau mesele neregulate, precum şi episoadele de stres pot să-l tulbure. „Migrenele se comportă cel mai bine atunci când viaţa este plictisitoare şi previzibilă“, spune Matthew Robbins, şeful Secţiei de Neurologie de la Spitalul „Jack D. Weiler“ din Bronx, New York. Pentru a identifica ce anume declanşează migrenele, poţi încerca să păstrezi un jurnal sau să utilizezi o aplicaţie de urmărire, cum ar fi „Migraine Buddy“ (gratuit pentru iOS şi Android).

Reglează-ţi stilul de viaţă

Un studiu recent al Universităţii Stanford a constatat faptul că menţinerea unui program regulat de somn, exerciţii fizice, mâncare şi hidratare a redus apariţia migrenelor cu aproximativ 50%, iar un studiu suedez susține că 40 de minute de exerciţiu fizic de trei ori pe săptămână s-au dovedit la fel de eficace ca medicaţia prescrisă pentru reducerea frecvenţei migrenelor. Mai mult, trei metaanalize mari au constatat faptul că oamenii au avut o îmbunătăţire similară atunci când au practicat tehnici de relaxare, cum ar fi meditaţia şi respiraţia profundă, ca atunci când au luat un medicament.

Încearcă să previi migrena

Lisa Jacobson, fondatorul comunităţii de asistenţă online The Daily Migraine, recomandă păstrarea în maşină şi în poşetă a unui „kit de migrenă“ umplut cu toate instrumentele de bază: medicamente, o sticlă de apă, un pachet de gheaţă, bomboane de ghimbir pentru greaţă şi ulei de mentă pentru a freca tâmplele.

Explică-Le copiilor tăi ce sunt migrenele

Când simţi că încep să apară din nou migrenele, explică-le copiilor ce înseamnă. Copiii reacţionează adesea la fel ca părinţii lor, spun cercetătorii. Alege un moment în care te simţi bine şi spune-le prin ce treci: „Atunci când am o migrenă, mă doare capul şi mă simt rău la stomac. Ar putea fi greu pentru mine să mă uit la lumini puternice şi să aud zgomote puternice. Dar există multe lucruri care mă pot face să mă simt mai bine – de exemplu medicamente şi odihnă. Poţi să mă ajuţi îmbrăţişându-mă şi jucându-te liniştit. Mami va fi bine. Nu trebuie să îţi faci griji“.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Persoana iubită sau copiii vă solicită ajutor material. De aici se pot isca foarte uşor controverse, discuţii aprinse şi chiar conflicte...