11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente-cheie în lupta contra bolilor

Alimente-cheie în lupta contra bolilor

Nu este niciun secret că mesele echilibrate sunt esențiale pentru o viață lungă, ferită de bolile modernității. În urma mai multor studii, specialiștii din domeniu au identificat câteva alimente-cheie care țin bolile la distanță. Iată care sunt acestea!

Cerealele integrale

Grâul, orezul brun, ovăzul, secara, orzul, hrișca și quinoa sunt bogate în fibre, dând senzația de sațietate. În plus, aceste cereale ajută la reducerea colesterolului LDL „rău“ și la scăderea riscului de boli cardiace cu până la 22%, spun specialiştii de la clicksanatate.ro. Câteva cercetări arată că un consum regulat de cereale integrale scade semnificativ tensiunea arterială sistolică, diminuând astfel riscul de accident vascular cerebral cu aproximativ 25%.

Fructele de pădure

Căpșunele, afinele, murele și zmeura sunt bogate în substanțe nutritive, care joacă un rol important în menținerea sănătății inimii. Acestea conțin substanțe care protejează împotriva stresului oxidativ și inflamației ce contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace. Un studiu efectuat pe 27 de adulți cu sindrom metabolic a arătat că o cură cu suc de căpșune, timp de opt săptămâni, reduce colesterolul LDL „rău“ cu 11%. O altă cercetare arată că un consum constant de afine ține sub control tensiunea arterială. Fructele de pădure pot fi consumate ca gustare, căci au foarte puține calorii.

Avocado

Sursă excelentă de grăsimi monosaturate, avocado scade colesterolul LDL „rău“ și incidența bolilor cardiace. Fructul este bogat și în potasiu, un nutriment esențial pentru sănătatea inimii. Un avocado furnizează 975 de miligrame de potasiu sau aproximativ 28% din cantitatea de magneziu de care ai nevoie într-o zi.

Peşte

Somonul, macroul, sardinele și tonul sunt bogați în acizi grași Omega-3. Într-un studiu efectuat pe 324 de persoane, consumul de somon de trei ori pe săptămână, timp de opt săptămâni, diminuează semnificativ tensiunea arterială diastolică. Totodată, consumul constant de peşte scade nivelul colesterolului total și valoarea trigliceridelor din sânge. Dacă nu obișnuiești să consumi peşte, uleiul de peşte este o opțiune la îndemână ca să beneficiezi de doza zilnică de acizi grași Omega-3 de care ai nevoie. Suplimentele de ulei de peşte reduc trigliceridele din sânge, îmbunătățesc funcția arterială și scad tensiunea arterială.

Nucile

Fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju) sunt sursă de fibre și micronutrimenţi, precum magneziu, cupru și mangan. Cercetările arată că un consum regulat de nuci, alune, migdale, fistic și caju ține la distanță bolile de inimă, reducând colesterolul LDL „rău“ cu până la 16%, scăzând tensiunea arterială diastolică cu 2-3 mm Hg, dar și stresul oxidativ și inflamaţia.

Leguminoasele

Fasolea boabe, mazărea și lintea sunt bogate în proteine, nu au colesterol și au în compoziție foarte puține calorii. Numeroase studii arată că leguminoasele ajută la micşorarea nivelului lipoproteinelor cu densitatea ridicată (LDL), iar mineralele din compoziția lor ajută la menținerea la un nivel normal a tensiunii.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătate, de la arderea grăsimilor până la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Bogat în polifenoli și catechine, antioxidanți care previn deteriorarea celulară, ceaiul verde reduce inflamaţia și protejează inima. Potrivit unui studiu recent, administrarea de extract de ceai verde timp de trei luni reduce tensiunea arterială, trigliceridele și colesterolul total.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS