11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAloe vera - beneficii şi proprietăţi

Aloe vera – beneficii şi proprietăţi

Aloe Vera creşte în zonele cu climă blândă, unde temperaturile nu coboară pentru mult timp sub 0 grade, şi poate fi recunoscută după frunzele cărnoase, în formă de lance, care cresc direct din pământ, cu marginile în formă de dinte de fierăstrău.
În scopuri terapeutice se folosesc atât seva, cât şi gelul frunzelor de aloe vera, însă trebuie îndeplinită o condiţie esenţială: frunzele se culeg abia când planta împlineşte doi-trei ani. Seva se scurge când se taie frunza, iar gelul provine din celulele bogate în mucilagiu din miezul frunzei.

Gelurile de aloe sunt obţinute prin presarea frunzelor proaspete, sucul translucid şi sălciu extras din partea cărnoasă fiind conservat apoi prin pasteurizare sau prin adăugarea de conservanţi. De regulă, se iau câte 50 ml de gel, pe stomacul gol, de două ori pe zi, pentru a îmbunătăţi digestia, pentru a preveni şi combate candidoza şi alte infecţii cu fungi, pentru tratarea hiperacidităţii şi a colitei, a sindromului colonului iritabil.
Sucul de aloe se consumă timp de șapte zile, câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de masă, apoi două săptămâni câte o lingură de trei ori pe zi, pentru a activa şi stimula fluxul sanguin şi limfatic, funcţiile rinichilor, ale ficatului şi ale vezicii biliare. Reglează sistemul imunitar şi tractul digestiv, ameliorează durerile reumatismale, îmbunătăţeşte starea psihică şi condiţia fizică.
Sucul de aloe vera poate fi procurat din farmacii, dar poate fi preparat şi acasă, cu condiţia să respectăm colectarea şi prepararea corectă a acestei plante. Se recomandă frunzele mature, cele mai de jos, care se dau prin tocător pentru a obţine sucul de aloe.
Pentru a păstra sucul un timp mai îndelungat este necesar să fie conservat cu ajutorul spirtului medicinal, în proporţie de 8:2, şi se se păstrează în frigider, la o temperatură nu mai mare de 15 grade.
Gelul de aloe vera este indicat pentru îngrijirea pielii şi în cazul durerilor articulare şi de tip reumatic, şi poate fi folosit ca „prim ajutor“ în arsuri şi diverse leziuni, datorită efectulului dezinfectant, hemostatic şi accelerator al procesului de cicatrizare. Se mai poate folosi şi sub formă de praf, compresă, tinctură, cremă, cataplasmă etc.
Aloe vera este contraindicată copiilor mici, femeilor însărcinate sau care alăptează (poate provoca malformaţii copilului sau chiar avort spontan), în afecțiuni ale rinichilor sau ficatului.
Administrată intern o perioadă mai lungă de timp, aloe vera poate provoca crize de colită.
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, antifungice, vindecătoare şi de răcorire a zonei pe care este aplicată, aloe vera este foarte utilă în tratarea pielii şi a problemelor acesteia.
Astfel, sub formă de creme, loţiuni, geluri, aceasta poate calma durerile provocate de muşcăturile de insecte, ameliorează acneea şi arsurile cauzate de expunerea excesivă la soare, atenuează ridurile, vindecă rapid tăieturile mici şi zgârieturile, grăbind procesul de regenerare a pielii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS