10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfaturi pentru sănătatea copilului tău

Sfaturi pentru sănătatea copilului tău

Un copil răceşte în medie de opt-zece ori pe an, însă părinţii nu ar trebui să se îngrijoreze, deoarece aceste răceli ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Este indicat să fie crescută imunitatea copiilor prin tot felul de „trucuri“ ce țin de obișnuirea copilului cu un stil de viață sănătos.

Imunitatea este arma de apărare a organismului nostru împotriva duşmanilor externi, adică virusuri, bacterii, fungi, radiaţii, substanţe toxice, care pot provoca îmbolnăviri. Atunci când organismul nostru este atacat de agenţi patogeni, sistemul imunitar secretă anticorpi (imunoglobuline), meniți să lupte împotriva acestora. Dacă agenţii patogeni sunt în cantități mici, sistemul imunitar poate face faţă atacului, dar există şi situaţii în care sistemul imunitar este depăşit, este slăbit şi are nevoie de ajutor pentru a putea lupta împotriva acestor agenţi patogeni.
Atunci când aveţi copii, este obligatoriu să pregătiţi acasă hrana cu dragoste şi ţinând cont de sfaturile nutriţioniştilor, aşa vă feriţi de foarte multe ingrediente nenaturale pe care mâncarea gătită din supermarket sau din restaurante le poate conţine. Partea bună este că, pentru fiecare copil, mama lui găteşte cel mai bine, iar gusturile lui sunt în formare oricum. Evitaţi mâncărurile prăjite, sarea, grăsimea şi zahărul, în exces.

Hidratarea, vitală pentru copii

După ce au împlinit șase luni, bebeluşii fac deja cunoştinţă cu apa în forma ei pură. Nimic mai natural! Copiii au nevoie de apă dintr-o sursă curată, atestată, cu un conţinut redus de sodiu, floruri, nitraţi. Consumul de apă la copii previne obezitatea, diabetul, cariile şi menţine tonusul ridicat. Încercaţi să ţineţi cât mai departe copiii de băuturile carbogazoase şi de sucurile dulci. De asemenea, asiguraţi-vă că, zi de zi, copiii primesc şi alimente ce îi hidratează: supe, ciorbe, fructe, legume proaspete.

Dantura îngrijită

Cum apar primii dinţi, părinţii trebuie să îi familiarizeze pe copii cu periuţa şi pasta de dinţi. Chiar dacă la nouă din zece sesiuni de spălare a dinţilor copilul protestează, este spre binele lui să aibă dantura sănătoasă şi să se obişnuiască cu acest gest dimineaţa şi seara. O dată la şase luni, o vizită la medicul dentist se impune chiar dacă nu sunt probleme, astfel dispare frica de dentist şi copiii învaţă să aibă grijă de dantură.

Obişnuieşte-l să respecte principalele reguli de igienă personală

O bună igienă personală a copilului şi a persoanelor cu care intră în contact este foarte importantă pentru sănătatea acestuia şi a întregii familii. De aceea, este esenţial să respectăm câteva reguli simple: spălatul mâinilor, băiţa de seară, folosirea corectă a batistei, comportamentul la tuse sau strănut şi schimbarea periodică a periuţei de dinţi. De asemenea, pentru a evita contaminarea celor din jur, este important ca micuțul să nu intre în colectivitate în perioadele de boală.

Nu expune copilul la fumul de ţigară

Copiii sunt mai sensibili la cele 4.000 de toxine din fumul de ţigară, având sistemul de detoxifiere naturală mai puţin dezvoltat. Un copil respiră mai rapid şi astfel inhalează mult mai multe toxine. Fumatul în prezenţa lui creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii, astm sau alte probleme respiratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS