14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGogonelele, sursă de sănătate

Gogonelele, sursă de sănătate

Murăturile conțin doze consistente de vitamine, minerale și antioxidanți. Murăturile contribuie la controlul diabetului, îmbunătățesc digestia, protejează ficatul. De asemenea, sunt probiotice veritabile și ajută în ameliorarea ulcerelor. Gogonelele fac adevărate miracole pentru organismul și sănătatea noastră. În timpul procesului de fermentaţie sunt inactivate toate reacţiile toxice, în favoarea celor cu valenţe terapeutice. Consumul de gogonele protejează sistemul nervos şi pe cel endocrin şi sunt cele mai puternice alimente antiobezitate.

Murăturile sunt cunoscute ca una dintre cele mai vechi metode din lume de a conserva mâncarea. Înainte ca frigiderele să fie inventate, oamenii puneau la murat diverse alimente. La început, muratul era o metodă de a conserva alimente de sezon.
Nu întâmplător, în anotimpul rece, murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor, pentru că ajută la digestia meselor bogate în grăsimi și nu doar din acest motiv, ci și a multor alte beneficii.
S-a demonstrat în mod ştiinţific că există principii active cu o capacitate extraordinară de vindecare în coaja şi în pulpa gogonelelor, ceea ce le conferă acestora un loc aparte în lumea plantelor medicinale. Este vorba însă de murăturile preparate casnic, murate cu saramură, la rece, şi fără adaos de alte substanţe chimice de conservare.

Sunt o sursă bogată de minerale precum magneziu, fier şi calciu

Deoarece nu au adaos de zahăr, murăturile sunt indicate în dietă pentru că au foarte puţine calorii, zero grăsimi şi cantităţi mari de fibre, care sunt esenţiale pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, murăturile sunt o sursă bogată de minerale, precum magneziu, fier şi calciu, esenţiale pentru buna desfăşurare a funcţiilor organismului.
O mare importanţă o au şi condimentele pe care dorim să le adăugăm la murături. Dacă, de exemplu, folosim mărar şi usturoi pentru a da un plus de aromă gogonelelor, vom beneficia de efectele pozitive ale tuturor acestor plante. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a ţesuturilor, usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor din organism, iar câteva boabe de muştar ajută digestia şi previn balonarea.
Întreaga gamă de minerale şi oligoelemente (fie că vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu), atât de importante pentru organism, este păstrată intactă şi devine mai uşor de asimilat din gogonele. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care gogonelele sunt atât de apreciate şi au proprietăţi ce favorizează digestia hranei ingerate.
Pentru bolnavii de hepatită virală, gogonelele pot fi de mare ajutor. Un studiu german a demonstrat că în gogonele se găsesc alcaloizi care împiedică înmulţirea viruşilor hepatici, blocând în special proliferarea virusului C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS