Stocurile de imunoglobulină aflate în acest moment în depozitul Unifarm însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni, a anunțat marți Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a declarat, însă, pentru HotNews.ro, că există cazuri de pacienți care nu primesc medicamentele din spital, în condițiile în care acestea sunt compensate 100% potrivit legii, și sunt trimiși de medici, cu rețete simple, nu compensate, să își procure singuri tratamentul. Acuzațiile pacienților sunt confirmate și de Administrația Spitalelor din București, care, într-un răspuns oficial oferit în scris unei paciente care nu și-a primit tratamentul de la Spitalul Colentina, arată că „Spitalul Clinic Colentina și-a îndeplinit toate obligațiile legale ce rezultă din contractul avut cu Unifarm, pentru a se putea efectua aprovizionarea cu imunoglobulină destinată pacienților cu afecțiuni cronice și acute, care au indicația acestui tip de tratament. Ministerul Sănătății a confirmat că în prezent, are o disponibilitate redusă a produsului Intratect și că se află în imposibilitatea de a putea asigura întreg necesarul de flacoane cu acest produs, în unitățile spitalicești.”
Potrivit Ministerului Sănătății, în depozitul Unifarm se află, în acest moment, următoarele stocuri:
a) IG Vena – 750 flacoane
b) Intratect – 53 flacoane
c) Privigen – 500 flacoane
d) Pentaglobin – 13.163 flacoane
e) Flebogamma – 2.100 flacoane
„Așadar, stocurile însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni”, afirmă reprezentanții Ministerului Sănătății, în comunicat.
De asemenea, în următoarea perioadă, până la data de 31.12.2018, Unifarm urmează să achiziționeze echivalentul a minim 7.200 flacoane de 2,5g imunoglobulină umană (Flebogamma, Privigen și Intratect), potrivit Ministerului Sănătății.
Administrația Spitalelor București dă vina pe minister: „A comunicat că are o disponibilitate redusă a produsului Intratect”
Daria Dragotoiu Muir este pacient dependent de imunoglobulină, fiind diagnosticată atât cu imunodeficiențe primare, cât și cu afecțiune autoimună. Ea a scris Administrației Spitalelor și Ministerului Sănătății după ce nu a primit imunoglobulină de la Spitalul Colentina, de unde ar trebui să își primească tratamentul.
În urma solicitărilor scrise, Daria Muir a primit de la Administrația Spitalelor București (ASSMB) următorul răspuns, în numele Spitalului Colentina: „Spitalul Clinic Colentina și-a îndeplinit toate obligațiile legale ce rezultă din contractul avut cu Unifarm, pentru a se putea efectua aprovizionarea cu imunoglobulină destinată pacienților cu afecțiuni cronice și acute, care au indicația acestui tip de tratament. Ministerul Sănătății a confirmat că în prezent, are o disponibilitate redusă a produsului Intratect și că se află în imposibilitatea de a putea asigura întreg necesarul de flacoane cu acest produs, în unitățile spitalicești.”