17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePiperul, condimentul care ne vindecă în sezonul rece

Piperul, condimentul care ne vindecă în sezonul rece

Piperul este un bun aliat contra răcelilor, dar este și un afrodisiac. Pe de altă parte, cel mai popular condiment din lume are proprietăţi digestive. Din punct de vedere nutriţional, piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.

Cu ajutorul piperului putem face față cu succes bronşitei, laringitei, gripei. Piperul facilitează eliminarea mucozităţilor şi are o acţiune dezinfectantă locală. De aceea, este ideal împotriva afecţiunilor specifice iernii: bronşită, laringită sau gripă. În 25 cl de apă clocotită lasă la infuzat 20 de seminţe de piper şi doi căţei de usturoi. Îndulceşte totul cu puţină miere. De consumat de trei ori pe zi în caz de laringită.
Piperul contribuie și la tratarea dispepsiei-tulburare de digestie şi a simptomelor acesteia: balonare, flatulenţe, eructaţie. Piperina, principalul activ din piper, excită enzimele digestive, facilitează asimilarea proteinelor, lipidelor şi a unor glucide furnizate de alimentaţie. Încearcă să foloseşti mai mult piper în felurile de mâncare preparate.

Există mai multe tipuri de piper, fiecare are beneficii

Piperul negru are proprietăți antioxidante impresionante și are efect antibacterian – un alt mod în care acest minunat condiment ajută la păstrarea stării de sănătate a tractului digestiv. Piperul negru vă ajută să obțineți mai multe beneficii din alimente și chiar stimulează distrugerea celulelor de grăsime, ajutând la păstrarea greutății dorite.
Piperul roşu conține o mare cantitate de vitamina C şi de antioxidanţi. În plus, piperul roşu este considerat un adevărat întăritor pentru imunitate, are puternice proprietăţi antiinflamatorii şi este şi o bună sursă de betacaroten (un antioxidant ce luptă împotriva radicalilor liberi din mediul înconjurător).
Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul utilizat în acest sens este cel denumit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă. Mai apoi se înlătură toate urmele de înveliş, iar boabele rămase sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS