8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum avem grijă de sănătatea dinților

Cum avem grijă de sănătatea dinților

Medicii spun însă că prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an. Numai că prevenţia în România nu se bucură de o atenţie prea mare. Jumătate dintre adulţi recunosc că uită să se spele pe dinţi şi seara. Potrivit studiului global World Health Survey, pierderea completă a dinţilor afectează aproximativ 30% din persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani.

Teama de medic, igiena precară sau lipsa banilor sunt doar câteva dintre motivele pentru care oltenii nu ajung des la stomatolog. Medicii spun că, în general, oamenii nu sunt obișnuiți să facă prevenție. Recomandat este să facem două controale stomatologice pe an. De cele mai multe ori, românii bat la ușa cabinetului medical când nu mai pot de durere, iar măsurile luate de medici sunt, în cele mai multe cazuri, extracțiile.
Dacă ai grijă de dantura ta eviţi multe probleme de sănătate, care sunt corelate cu o igienă orală precară. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că doar folosind periuţa de dinţi nu reuşim să distrugem decât 25% din bacteriile care coabitează în cavitatea bucală. Aşadar, mai adăugăm o soluţie salvatoare: aţa dentară pe care trebuie să o folosim o dată pe zi, după un periaj dentar efectuat corect.

Mergi la medicul dentist în mod regulat

Este foarte important să mergi la un control stomatologic cel puţin o dată pe an. Nu numai că medicul dentist va putea să identifice problemele de sănătate orală din timp, dar este şi ocazia perfectă pentru o curăţare profesională a dinţilor.

Adoptă o dietă sănătoasă şi echilibrată

Cea mai bună reţetă pentru dinţi sănătoşi este o dietă sănătoasă şi echilibrată! Mănâncă fructe şi legume, dar evită expunerea îndelungată a dinţilor la substanţele acide pentru a preveni eroziunea acidă.

Redu consumul de băuturi acidulate, cafea și alcool

În ciuda faptului că aceste băuturi conțin un nivel ridicat de fosfor, un mineral necesar sănătății dinților, o cantitate prea mare poate duce la reducerea calciului din organism.
Acest lucru duce la demineralizarea dinților și probleme gingivale. Băuturile acidulate conțin aditivi care colorează smalțul dinților și îl atacă.

Folosește apă de gură

Apa de gură nu este obligatoriu de folosit în rutina ta de igienă orală și nu toate tipurile sunt cu adevărat utile. Apa de gură conține dioxid de clor cu rol în dezinfectarea gurii și uciderea bacteriilor. Contribuie la împrospătarea respirației și întărirea dinților.

Puțini medici stomatologi sunt interesați să lucreze cu CAS

Conform HG nr. 400/2014, serviciile stomatologice de bază pot fi decontate de CNAS în totalitate pentru copii şi beneficiarii legilor speciale, iar pentru persoanele peste 18 ani cu venituri reduse, decontarea poate fi de 100% sau de 60%, în funcţie de serviciile oferite. Centrul pentru monitorizarea politicilor publice a publicat în septembrie 2016 un Raport de cercetare privind sănătatea orală în România.
Datele din acest raport arată faptul că „interesul pentru încheierea de contracte cu CAS pentru decontarea serviciilor stomatologice este destul de redus, dintre cabinetele stomatologice doar 22% (3.253) având contracte cu CAS în 2016. Se întâmplă asta din cauza birocraţiei excesive și a sumelor extrem de reduse care pot fi decontate, în medie de 2.000 de lei/medic/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS