19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateImportanța magneziului în organism

Importanța magneziului în organism

Carenţa de magneziu este asociată cu un număr mare de afecţiuni cronice, iar când este neglijată, se poate ajunge la complicaţii serioase, care pot pune viaţa în pericol. Aportul zilnic de magneziu recomandat este de cinci miligrame per kilogram corp. Printre cele mai comune surse alimentare de magneziu se numără cerealele integrale, fructele oleaginoase, legumele uscate, ciocolata.

Studiile au arătat că trei din patru adulți au deficit de magneziu în organism. Carența de magneziu se manifestă adesea în cazul persoanelor care au o dietă bogată în proteine, care nu mănâncă zilnic fructe și legume sau care obișnuiesc să consume produse semipreparate și alimente procesate. Acest tip de alimente nu conțin toți nutrienții necesari organismului.
Consumul excesiv de cafea sau alcool distruge rezerva de magneziu din organism. Stresul este, de asemenea, un mare consumator de magneziu.

Unul dintre cele mai importante minerale din organism

Trebuie știut că magneziul este al patrulea în clasamentul celor mai importante minerale din organismul uman. Participă la mai bine de 300 de procese metabolice, între care cel care reglează nivelul zahărului din sânge. Carenţa de magneziu este asociată cu rezistenţa la insulină, simptom care duce la diabet şi alte boli cronice.
Magneziul asigură sănătatea inimii, întrucât participă la distribuirea eficientă a potasiului, calciului şi a altor nutrienţi la nivel celular. Potrivit unui studiu din 2006, apărut în publicaţia Modern Nutrition in Health and Disease, toţi aceşti nutrienţi favorizează sănătatea nervoasă, musculară şi un ritm cardiac normal.

Simptomele lipsei de magneziu

Lipsa magneziului este evidențiată prin diferite simptome, care însă pot fi ușor confundate cu cele ale altor boli. Scăderea apetitului nu este un semn specific pentru lipsa de magneziu, putând fi asociată ca simptom altor patologii, precum afecțiuni digestive, infecții sau anemie. Oboseala și nevoia continuă de somn reprezintă alte simptome ale lipsei de magneziu. Persoana în cauză se simte extenuată, lipsită de energie, chiar dacă doarme suficient. Toată această stare este adesea însoțită de un tremur al extremităților corpului.
O rezervă suficientă de magneziu poate scădea riscul de cancer. Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, cu fiecare 100 mg de magneziu pe care le integrăm zilnic în alimentaţie ne putem reduce riscul de cancer colorectal cu 13 procente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS