Un pacient a așteptat șase ore pentru o operație

Aurel Drugă a fost operat abia după șase ore


Un bărbat, de 41 de ani, ajuns la Urgența Spitalului Județean Craiova, a petrecut ore bune aici, apoi a mai așteptat încă șase ore până să fie operat. Bolnavul susține că dr. Mugur Riza, medicul care era de gardă în Secția de Urologie, a refuzat să îl opereze, motivând că blocul operator al secției era închis. Conducerea spitalului spune, însă, că pacientul putea să fie operat, mult mai repede, în blocul operator de la Chirurgie, unde toate disciplinele medicale pot să opereze urgențele, opinând că medicul a refuzat acest lucru. Dr. Mugur Riza susține că a refuzat să opereze în blocul operator de la Chirurgie pentru că nu avea siguranța desfășurării intervenției în condiții bune.

Dr. Mugur Riza, medic urolog

Un bărbat, de 41 de ani, a trecut printr-o experiență chinuitoare. Pacientul a ajuns în Urgența Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova duminică dimineață. Aurel Drugă a petrecut cinci ore în UPU, apoi s-a luat decizia de a fi transferat în Secția de Urologie a spitalului, pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale de urgență. Numai că aici s-a lovit de o serie de piedici.

„Am stat aproape șase ore fără să îmi facă absolut nimic. Am ajuns în Urgență pe la ora 11 dimineața. M-au dus pe secție pe la ora 16.00. M-au ținut fără să-mi facă nimic pentru că am înțeles că blocul operator era închis până a doua zi la ora 8.00. L-am rugat să mă ducă la etajul VI să mă opereze și a refuzat. A zis că nu are cu cine să mă opereze. Până la urmă a venit alt doctor și m-a operat. Mă bucur că am scăpat cu viață“, a spus pacientul.

„Viața pacientului nu a fost pusă în pericol, dar a fost un timp de așteptare inutil“

Conducerea Spitalului Județean Craiova, sesizată chiar duminică, a demarat o anchetă în acest caz și a solicitat întrunirea Consiliului de Etică. Totodată, a fost chemat de acasă un alt medic care să realizeze operația.

Dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova, susține că medicul urolog Mugur Riza a refuzat să opereze pacientul pentru că a vrut să facă intervenția în blocul operator din Secția de Urologie, care la ora respectivă nu avea nici personal și legal era închis.

„Am făcut toate demersurile. Este o situație care ne pune într-o postură proastă față de pacienți. Pacientul nu a fost operat pentru că domnul doctor care era de gardă a refuzat să coboare un etaj, acolo unde era firesc să opereze. Blocul operator de la Urlogie era închis pentru că nu are personal, dar există locurile de gardă unde se poate opera în fiecare zi, la Chirurgie, unde toate disciplinele medicale pot să opereze pe baza unei programări clare, care depinde de șeful liniei de gardă, se fac etapizat, în funcție de urgență. Din fericire, viața pacientului nu a fost pusă în pericol, dar a fost un timp de așteptare inutil. Un etaj mai jos era personal pregătit să facă intervenții pe orice ramură chirurgicală. Problema a fost că domnul doctor nu a vrut să îl opereze acolo. Intervenția a fost minoră și a fost realizată de șeful clinicii, după aceea, în condiții foarte bune“, a declarat dr. Alin Demetrian, managerul Spitalului Județean Craiova.

„Din păcate, există mai multe plângeri la adresa domnului doctor Riza“

Managerul spitalului susține că există mai multe plângeri la adresa dr. Mugur Riza. În același timp, a explicat procedura ce trebuie respectată în momentul în care un medic de gardă întâlnește o astfel de situație.


„Când pacientul ajunge în spital, este investigat, se stabilește o atitudine terapeutică. Dacă este nevoie de intervenție chirurgicală, trebuie să se intervină. Ca medic de gardă într-o specialiate unde există linie de gardă la domiciliu, cum este cazul Urologiei, era firesc ca medicul să îl contacteze mai departe pe șeful liniei de gardă de la Chirurgie I și să solicite accesul într-un bloc operator și consult din partea echipei. Intervenția putea să fie făcută după o oră, cu un etaj mai jos, nu după șase ore. Din păcate, există mai multe plângeri la adresa domnului doctor Riza. Încercăm să rezolvăm aceste plângeri. Are o viață de activitate medicală. Vom face tot ce este legal posibil să nu se mai repete astfel de situații“, a mai spus dr. Alin Demetrian.

„Conform protocolului, trebuia să meargă cu bolnavul în sala de operație care era deschisă la etajul VI“

Paul Tomescu, șeful Secției de Urologie, a fost chemat de acasă pentru a face operația. Acesta spune că există un protocol pe care medicii trebuie să îl respecte.

„Există protocoale clare în acest sens. Conform protocolului, trebuia să meargă cu bolnavul în sala de operație care era deschisă la etajul VI. Intervenția a durat zece minute. În zilele libere, noaptea, după-amiaza, activitatea medicală este asigurată de echipa de gardă. Dânsul dorește să îi fie puse la dispoziție toate sălile de la blocul operator de la Urologie tot timpul. Blocuri operatorii sunt de la etajul IV până la etajul X. Nu pot să funcționeze non-stop cu toate echipele medicale, cu asistenți, medici. Asta nu se întâmplă nicăieri în lume. Sălile de operație în timpul nopții, în weekenduri, sunt închise, dezinfectate. Există bloc operator special destinat pentru rezolvarea urgențelor“, a explicat dr. Paul Tomescu.

Ce spune dr. Mugur Riza

Pe de altă parte, dr. urolog Mugur Riza se apără și spune că nu este normal ca blocul operator de la Urologie să fie închis și să nu aibă personal.

„Fiind de gardă, în prima jumătate a zilei, am putut opera în blocul operator de la Urologie. Am avut anestezie, asistentă, infirmieră, brancardier. În tura a doua și a treia, chiar asistenta-șefă a Urologiei a refuzat să vină să îmi dea o mână de ajutor. A fost și pacientul Drugă, pe care l-am preluat, era o urgență și mereu mi se spunea «venim», „căutăm materiale“, am pierdut aproape șase ore lângă pacient. A venit și managerul, care a încercat să găsească o soluție de compromis și a spus că pot opera la Chirurgie. I-am spus că teoretic se poate, practic nu, pentru că instrumentarul și echipa nu sunt pregătite pentru tipul nostru de operații, că de asta suntem separați ca linie de gardă și clinică. Le-am spus că eu nu am siguranță pentru pacient în alt gen de condiții, în altă sală. Așa, ajungem să punem o masă pliantă în fața SMURD-ului și operăm?! Operez, dar în blocul operator al Urologiei. Mi s-a spus că pentru că nu avem tura doi și trei, este ilegal să operez acolo. Dacă mi-au spus că e ilegal, i-am zis managerului spitalului să preia cazul și l-a sunat pe șeful secției. Acesta și-a dat seamă că este o urgență și l-a operat pe pacient la acea oră în blocul operator de la Chirurgie“, a spus dr. Mugur Riza.

În urmă cu o lună, dr. Mugur Riza a mai fost implicat într-un scandal. Situația a fost prezentată pe larg într-un articol publicat în Gazeta de Sud.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 iunie 2018

Actualitate

» Summitul Trump-Kim: Secretarul general al ONU salută „o etapă importantă“
» Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din cinci judeţe şi cod galben pe râuri din 27 de judeţe
» Luare de ostatici la Paris. Nu este luat în calcul un atac terorist
» La 20 de ore după ce a fost huiduită pe Arena Naţională, Gabriela Firea şi-a redeschis pagina de Facebook, dar a şters postarea care a strâns sute de comentarii negative
» Noi reguli europene pentru un nivel comun de siguranţă în utilizarea dronelor
» Întâlnirea istorică Trump – Kim Jong-un. Cum văd analiştii summitul istoric din Singapore. Totul s-a consumat la nivel de intenţii
» Anagajaţii MApN sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
» Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată
» Iohannis nu ia în calcul suspendarea sa: Nu există temei
» Klaus Iohannis, atac la Liviu Dragnea: Un infractor care ameninţă magistraţi la tv!
» Cerbul de Aur revine după o pauză de nouă ani

Dolj

» Accident dramatic pe platforma blocurilor din Lăpuș
» Pasajul suprateran are, în sfârșit, toate compensatoarele
» Întreruperi energie electrică de mâine
» BNR investește în palate, pentru a câștiga încredere în moneda națională
» Lansare de carte: „Eminescu în căutarea Dumnezeului cel viu“
» Primăria, o plăcuță cu denumirea străzii mele aș vrea!
» Nori de poluare de la Termocentrala Craiova II?
» Primii pepeni din Sadova pleacă spre piețele din țară
» Salariul mediu net pe țară este de 2.713 lei. Inflația a anulat creșterile
» Cum procedează cei care vor să se pensioneze în alt stat
» Cultură de lavandă, în Măceșu de Jos
» Craiova: Trei persoane care falsificau documente, ridicate în urma mai multor percheziţii
» Craiova: Prins cu 340 de ţigări pe care intenţioa să le vândă ilegal la Piaţa Bigul Nou
» Detaşamentul 2 de pompieri Craiova, fruntaş la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă
» Lansarea volumului „Lumina singurătății. Poeme de dragoste și dor la puterea a 3-a”, la Biblioteca Judeţeană
» Dolj: Prins la volan fără permis
» Poliţiştii Secţiei 5 Craiova, acţiuni pentru prevenirea infracţionalităţii stradale

Gorj

» Se redeschide Staţiunea Săcelu
» Demersuri la minister pentru inaugurarea oficială a aparatului RMN
» Șeful CJ Gorj anunţă o rectificare pentru luna iulie
» Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, ar putea să rămână fără mandat
» Piloți din patru țări se duelează pe Transalpina
» Radar tip pistol, intrat în dotarea poliţiei gorjene
» Gorj: Autoutilitară încărcată cu bitum, răsturnată la Crasna. Șoferul, rănit ușor
» Cod galben de averse, descărcări electrice şi grindină, în Vâlcea şi Gorj

Olt

» Concurs între pompierii civili, la Olt
» Olt: Un minor de 17 ani a provocat un accident rutier şi a fugit de la fața locului

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii alături de elevi ora de net
» Vâlcea: O bătrână dată dispărută, identificată de poliţişti

Sport

» „Școlarii“ au păstrat Cupa de Vară
» Bon: Noi suntem echipa cea mai valoroasă
» Alexandra Anghel: „Când iei medalie, uiți de accidentări, cât ai suferit la antrenamente“
» Fotbal: Julen Lopetegui, noul antrenor al Real Madridului
» Tenis: Mihaela Buzărnescu s-a calificat în optimile turneului de la Nottingham

Sanatate

» Atenție la înțepăturile de insecte!
» Angajații Companiei de Apă Craiova au donat sânge

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Pleci în concediu? Iată 20 de sfaturi care-ți vor face vacanța mai frumoasă

Top