8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn pacient a așteptat șase ore pentru o operație

Un pacient a așteptat șase ore pentru o operație

Aurel Drugă a fost operat abia după șase ore

Un bărbat, de 41 de ani, ajuns la Urgența Spitalului Județean Craiova, a petrecut ore bune aici, apoi a mai așteptat încă șase ore până să fie operat. Bolnavul susține că dr. Mugur Riza, medicul care era de gardă în Secția de Urologie, a refuzat să îl opereze, motivând că blocul operator al secției era închis. Conducerea spitalului spune, însă, că pacientul putea să fie operat, mult mai repede, în blocul operator de la Chirurgie, unde toate disciplinele medicale pot să opereze urgențele, opinând că medicul a refuzat acest lucru. Dr. Mugur Riza susține că a refuzat să opereze în blocul operator de la Chirurgie pentru că nu avea siguranța desfășurării intervenției în condiții bune.

Dr. Mugur Riza, medic urolog

Un bărbat, de 41 de ani, a trecut printr-o experiență chinuitoare. Pacientul a ajuns în Urgența Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova duminică dimineață. Aurel Drugă a petrecut cinci ore în UPU, apoi s-a luat decizia de a fi transferat în Secția de Urologie a spitalului, pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale de urgență. Numai că aici s-a lovit de o serie de piedici.

„Am stat aproape șase ore fără să îmi facă absolut nimic. Am ajuns în Urgență pe la ora 11 dimineața. M-au dus pe secție pe la ora 16.00. M-au ținut fără să-mi facă nimic pentru că am înțeles că blocul operator era închis până a doua zi la ora 8.00. L-am rugat să mă ducă la etajul VI să mă opereze și a refuzat. A zis că nu are cu cine să mă opereze. Până la urmă a venit alt doctor și m-a operat. Mă bucur că am scăpat cu viață“, a spus pacientul.

„Viața pacientului nu a fost pusă în pericol, dar a fost un timp de așteptare inutil“

Conducerea Spitalului Județean Craiova, sesizată chiar duminică, a demarat o anchetă în acest caz și a solicitat întrunirea Consiliului de Etică. Totodată, a fost chemat de acasă un alt medic care să realizeze operația.

Dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova, susține că medicul urolog Mugur Riza a refuzat să opereze pacientul pentru că a vrut să facă intervenția în blocul operator din Secția de Urologie, care la ora respectivă nu avea nici personal și legal era închis.

„Am făcut toate demersurile. Este o situație care ne pune într-o postură proastă față de pacienți. Pacientul nu a fost operat pentru că domnul doctor care era de gardă a refuzat să coboare un etaj, acolo unde era firesc să opereze. Blocul operator de la Urlogie era închis pentru că nu are personal, dar există locurile de gardă unde se poate opera în fiecare zi, la Chirurgie, unde toate disciplinele medicale pot să opereze pe baza unei programări clare, care depinde de șeful liniei de gardă, se fac etapizat, în funcție de urgență. Din fericire, viața pacientului nu a fost pusă în pericol, dar a fost un timp de așteptare inutil. Un etaj mai jos era personal pregătit să facă intervenții pe orice ramură chirurgicală. Problema a fost că domnul doctor nu a vrut să îl opereze acolo. Intervenția a fost minoră și a fost realizată de șeful clinicii, după aceea, în condiții foarte bune“, a declarat dr. Alin Demetrian, managerul Spitalului Județean Craiova.

„Din păcate, există mai multe plângeri la adresa domnului doctor Riza“

Managerul spitalului susține că există mai multe plângeri la adresa dr. Mugur Riza. În același timp, a explicat procedura ce trebuie respectată în momentul în care un medic de gardă întâlnește o astfel de situație.

„Când pacientul ajunge în spital, este investigat, se stabilește o atitudine terapeutică. Dacă este nevoie de intervenție chirurgicală, trebuie să se intervină. Ca medic de gardă într-o specialiate unde există linie de gardă la domiciliu, cum este cazul Urologiei, era firesc ca medicul să îl contacteze mai departe pe șeful liniei de gardă de la Chirurgie I și să solicite accesul într-un bloc operator și consult din partea echipei. Intervenția putea să fie făcută după o oră, cu un etaj mai jos, nu după șase ore. Din păcate, există mai multe plângeri la adresa domnului doctor Riza. Încercăm să rezolvăm aceste plângeri. Are o viață de activitate medicală. Vom face tot ce este legal posibil să nu se mai repete astfel de situații“, a mai spus dr. Alin Demetrian.

„Conform protocolului, trebuia să meargă cu bolnavul în sala de operație care era deschisă la etajul VI“

Paul Tomescu, șeful Secției de Urologie, a fost chemat de acasă pentru a face operația. Acesta spune că există un protocol pe care medicii trebuie să îl respecte.

„Există protocoale clare în acest sens. Conform protocolului, trebuia să meargă cu bolnavul în sala de operație care era deschisă la etajul VI. Intervenția a durat zece minute. În zilele libere, noaptea, după-amiaza, activitatea medicală este asigurată de echipa de gardă. Dânsul dorește să îi fie puse la dispoziție toate sălile de la blocul operator de la Urologie tot timpul. Blocuri operatorii sunt de la etajul IV până la etajul X. Nu pot să funcționeze non-stop cu toate echipele medicale, cu asistenți, medici. Asta nu se întâmplă nicăieri în lume. Sălile de operație în timpul nopții, în weekenduri, sunt închise, dezinfectate. Există bloc operator special destinat pentru rezolvarea urgențelor“, a explicat dr. Paul Tomescu.

Ce spune dr. Mugur Riza

Pe de altă parte, dr. urolog Mugur Riza se apără și spune că nu este normal ca blocul operator de la Urologie să fie închis și să nu aibă personal.

„Fiind de gardă, în prima jumătate a zilei, am putut opera în blocul operator de la Urologie. Am avut anestezie, asistentă, infirmieră, brancardier. În tura a doua și a treia, chiar asistenta-șefă a Urologiei a refuzat să vină să îmi dea o mână de ajutor. A fost și pacientul Drugă, pe care l-am preluat, era o urgență și mereu mi se spunea «venim», „căutăm materiale“, am pierdut aproape șase ore lângă pacient. A venit și managerul, care a încercat să găsească o soluție de compromis și a spus că pot opera la Chirurgie. I-am spus că teoretic se poate, practic nu, pentru că instrumentarul și echipa nu sunt pregătite pentru tipul nostru de operații, că de asta suntem separați ca linie de gardă și clinică. Le-am spus că eu nu am siguranță pentru pacient în alt gen de condiții, în altă sală. Așa, ajungem să punem o masă pliantă în fața SMURD-ului și operăm?! Operez, dar în blocul operator al Urologiei. Mi s-a spus că pentru că nu avem tura doi și trei, este ilegal să operez acolo. Dacă mi-au spus că e ilegal, i-am zis managerului spitalului să preia cazul și l-a sunat pe șeful secției. Acesta și-a dat seamă că este o urgență și l-a operat pe pacient la acea oră în blocul operator de la Chirurgie“, a spus dr. Mugur Riza.

În urmă cu o lună, dr. Mugur Riza a mai fost implicat într-un scandal. Situația a fost prezentată pe larg într-un articol publicat în Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS