20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante care reduc stresul şi anxietatea

Plante care reduc stresul şi anxietatea

Ești supărat în legătură cu banii, sănătatea, munca, familia, prietenii, dragostea sau ai alte provocări în viața ta chiar acum? Te simți frustrat și vrei să găsești o cale de relaxare? Înţelegi că inima îţi bate mai repede decât de obicei, respiraţia îţi este accelerată, mintea ta gândeşte negativ, suferi de dureri de cap, te simţi ameţit sau ai probleme cu somnul? S-ar putea să suferi de stres sau anxietate. Acestea pot fi combătute folosind o serie de plante.

Fânul are calităţi terapeutice extraordinare. O căpiţă cu fân poate fi considerată o adevărată farmacie datorită colecţiei de peste 50 de plante medicinale, spun experţii în fitoterapie. Cel mai bun şi ecologic fân este cel din zona montană, iar măcinişul obţinut din scuturătura plantelor cosite conţine seminţe, flori şi tulpini de plante medicinale: trifoiul roşu, trifoiul alb, ghizdeiul, coada-şoricelului, drobiţa, pătlagina, cimbrişorul, busuiocul sălbatic, piciorul-cocoşului.
În căpiţele de fân de la câmpie se mai află plante ca trifoiul de baltă, salvia de câmp, cicoarea, sânziana galbenă. La munte, fânul conţine creţişoară, brânca-ursului, arnică şi ţintaură. Potrivit experţilor în medicina naturistă, această terapie cu flori de fân este un remediu excelent pentru stres, reumatism, răceală şi insomnie.
Există persoane pentru care a sta tolăniţi într-o căpiţă de fân oferă o relaxare deosebită, iar pe asta se axează clinicile din străinătate, care oferă tratarea stresului prin terapia cu fân. De pildă, un somn de jumătate de oră în fân proaspăt cosit e mai odihnitor decât o noapte dormită în pat. Sensibilitatea la stres se poate astfel diminua, iar în timp, anumite afecţiuni psihice uşoare se pot remedia cu succes, precizează specialiştii.
Efectul poate fi adus chiar unde locuim, folosind saltele şi perne umplute cu fân. O asemenea pernă, dacă va fi umplută cu plante care trăiesc în zone fără poluare, poate să degaje în aer uleiuri volatile cu multiple beneficii. Acesta acţionează mai ales asupra sistemului nostru nervos, unele sunt sedative, altele sunt fortifiante, iar altele pot elimina durerile şi pot oferi o adevărată senzaţie de bine. Specialiştii în domeniul fitoterapiei susţin că pentru tratamentele naturale, cel mai bun de utilizat este fânul la a doua coasă, care se mai numeşte şi otavă.

Busuiocul, lemnul de trandafir, muşeţelul, iasomia

Pe de altă parte, printre cele mai benefice plante cu efect împotriva stresului şi a insomniilor se află busuiocul, lemnul de trandafir, muşeţelul, iasomia. Puteţi să vă faceţi propria infuzie ce vă uşurează somnul. În acest sens, trebuie doar să amestecaţi circa 30 g frunze de tei, 3 g de conuri de hamei, 13 g flori de lavandă, 4 g de vârfuri înflorite de eschscholtzia (mac californian – n.r) şi să lăsaţi apoi la infuzat o linguriţă din acest amestec într-o cană cu apă fierbinte.
În plus, puteţi să faceţi o baie relaxantă, amestecând circa şapte picături de ulei esenţial de lavandă, cinci picături ulei esenţial de muşeţel, şapte picături ulei esenţial muşcată cu sare grunjoasă. Specialiştii sunt de părere că toate aceste uleiuri esenţiale se comportă aproape ca nişte antibiotice naturale, căci substanţele lor active elimină agenţii patogeni.

Roiniţa, verbina, passiflora şi ginsengul

Roiniţa conţine un ulei volatil, reprezentat prin flavonoizi, taninuri, principii amare, răşini, pectine, acid cafeic, acid rozmarinic, acid ursolic, acid oleanolic, enzime şi mucilagii şi au un conţinut bogat de magneziu şi calciu. Administrarea unor doze medii de roiniţă, şase linguriţe de tinctură pe zi sau patru linguriţe de pulbere pe zi, are efecte înviorătoare asupra psihicului, antidepresive, favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic şi mental.
Verbina are în compoziţia sa substanţe amare, emulsina, invertina, verbenolina (glicozid), heterozide cardiotonice, tanin, substanţe minerale. Principalele proprietăţi curative ale plantei sunt: antiinflamator, antiseptic, anestezic, antimigrenos, astringent, antinevralgic, ajută în afecţiunile ficatului, renale, ale splinei, dar şi la cele cauzate de dereglări glandulare sau digestive. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei şi se recomandă recoltarea în perioada înfloririi.
Passiflora, numită şi floarea pasiunii, este folosită datorită proprietăţilor sedative şi calmante, pentru stările de anxietate, nervozitate şi pentru insomnie, reducând emotivitatea, fără să producă dependenţă. Din passiflora sunt utile frunzele şi tulpinile. Frunzele se recoltează la sfârşitul verii. După uscare, passiflora este folosită la prepararea de infuzii, tincturi, extract de lichid şi pulberi.
Ginsengul este un renumit tonic, revigorant şi fortifiant al organismului. Îmbunătăţeşte adaptarea la stres, crescând capacitatea de lucru şi concentrare. Îndepărtează starea de oboseală şi slăbiciune, creşte imunitatea, reduce glicemia, colesterolul, previne procesele de îmbătrânire şi degenerare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS