14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOltenia: Spitalele supraviețuiesc într-un sistem bolnav

Oltenia: Spitalele supraviețuiesc într-un sistem bolnav

Așa arată unul dintre saloanele Spitalului din Segarcea

În era tehnologiei, unitățile medicale din Oltenia încă își așteaptă pacienții cu aparate unele mai vechi decât altele. Multe dintre acestea ar fi trebuit să ajungă de mult la muzeu. Managerii spun că an de an trimit la Ministerul Sănătății (MS) lista lungă cu dotările de care au nevoie, dar se aleg în cel mai bun caz cu promisiuni. Există însă și exemple de reușită, manageri care au izbutit, după multă stăruință, să ofere condiții mai bune pentru pacienții care văd în spitalul din apropierea casei o șansă la viață.

Spitalele de stat din Oltenia sunt construite de pe vremea comunismului și au peste 30-40 de ani vechime. Deși au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluție, sistemul medical de stat din România încă se află la coada Europei. Bolnavii sunt așteptați uneori în saloane cu igrasie, pereți de pe care cade tencuiala și băi în care nu îți vine să intri. Lipsa aparaturii face ca de multe ori pacienții să nu aibă parte de servicii medicale de calitate. În fiecare an, managerii spitalelor fac solicitări Ministerului Sănătății pentru aparatura de care au nevoie. Rar se întâmplă însă ca unitățile medicale să primescă ce au cerut. În aceste condiții, mulți dintre manageri încearcă să găsească diverse soluții prin proiecte transfrontaliere derulate de autoritățile locale. Este și situația Spitalului din Băilești, care deservește aproximativ 56.000 de oameni. Unitatea spitalicească are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente. Fiecare secție are maximum 25 de paturi.

Mese de operație din 1970 la Spitalul din Băilești

La spitalul din Băilești medicii operează pe mese de operație din 1970

Pacienții care locuiesc în zonă au la dispoziție specialitățile medicină internă, boli infecțioase, chirurgie generală, oftalmologie, ORL, obstetrică-ginecologie, pediatrie, ATI, neonatologie și compartimentul de primiri urgențe. În ambulatoriu există cabinet de neurologie, dermatologie și psihiatrie. Atât în spital, cât și în ambulator funcționează un compartiment de cronici pe recuperare și reabilitare medicală. Urgența este cea mai aglomerată zonă a spitalului. Anual, aici se prezintă peste 13.000 de cazuri, iar pentru spitalizarea continuă, în jur de 5.000 de bolnavi. Lista aparaturii de care unitatea are nevoie este lungă. Spitalul are însă mare nevoie de înlocuirea echipamentului medical învechit, care este folosit în acest moment în sălile de operație. Mesele chirurgicale din sălile de operație ale spitalului sunt din 1970. Medicii le întrețin și le folosesc cu speranța că, în curând, vor fi înlocuite. „Avem un proiect transfrontalier cu Bulgaria care privește achiziția de aparatură. Prin intermediul acestuia ar urma să primim mese de operație. Avem nevoie de aparatură pentru dotarea laboratorului, dar și de un aparat de anestezie și de lămpi scialitice. Sperăm ca lucrurile să se miște cât mai repede“, a spus Mirela Ţibreanu, managerul spitalului.

Segarcea are un spital mic, dar bine coordonat

Spitalul din Segarcea încearcă să țină pasul cu cerințele și nevoile celor peste 5.000 de pacienți care anual sunt internați aici. Unitatea spitalicească este cunoscută în zonă pentru laboratorul de analize medicale, unul dintre cele mai dotate din regiune. În ultimul timp, saloanele au fost renovate, fiecare având aer condiţionat, televizor şi frigider. Cu ajutorul Consiliului Local, managerul spitalului a reușit să aducă în acest an o parte din aparatura necesară tratării pacienților. „Avem trei săli de operație și fiecare a fost dotată cu aparate de anestezie, monitor pentru funcții vitale, lămpi scialitice, electrocauter și mese de operație electrice“, spune dr. Heedari Hoshang, managerul spitalului din Segarcea.
În acest an a fost deschis și cabinetul de oftalmologie, unde în acest moment sunt programări până în luna ianuarie a anului viitor. Medicii de aici au însă mare nevoie de o linie de laparoscopie pentru a putea face intervenții chirurgicale în condiții mult mai bune. Este vorba de intervențiile miniminvazive, după care pacienții se recuperează mult mai repede. „Avem nevoie de o linie de laparoscopie, artroscop, dar și de un aparat roentgen mobil cu braț C pentru intervenții chirugicale ortopedice. Am dota foarte bine cabinetul de oftalmologie. Avem de gând la anul să le punem pe lista de achiziție pe toate”, declară dr. Heedari Hoshang.

Spitalul din Severin are mare nevoie de aparatură la ATI

Nevoi multe sunt și la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu-Severin. Medicii au primit anul acesta o parte din aparatura necesară. Secția ATI are însă în continuare mare nevoie de aparatura medicală fără de care medicii nu pot salva bolnavii. Cardiologia și Neurologia sunt secțiile cele mai solicitate ale spitalului. Dacă pacienți sunt din ce în ce mai mulți, aparatura este puțină și tot mai veche. În secția unde sunt tratați bolnavii de inimă, lista necesităților este lungă. Anul acesta, medicii au primit o parte din tehnica care îi ajută să salveze vieți, nevoile sunt însă mai multe. „Am primit o mică parte din aparatura de care avem nevoie. Am primit ecografe, defibrilator, două aparate EKG. Și în Secția de Neonatologie au fost aduse monitoare și un ecograf. Este mare nevoie însă de dotări în secția ATI, de aparate de anestezie, dar și de ventilatoare. Acum avem trei ventilatoare, dar ar fi nevoie măcar de șase astfel de aparate. Ar mai trebuie să avem și un aparat de RMN“, spune dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog și purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Severin.

Spitalul din Calafat, o unitate mică cu pretenții mari

O unitate sanitară mică, dar cu pretenții mari este Spitalul din Calafat. Peste 70% din medicii care lucrează aici sunt tineri. Pacienții tratați în unitatea medicală de la malul Dunării sunt majoritatea în vârstă și cu puține posibilități materiale. Mulți merg periodic la tratament în Secția de Balneofizioterapie, care a fost extinsă și dotată cu aparatură. Medicii spun că adresabilitatea către spital este tot mai mare, numai în Compartimentul de Primiri Urgențe ajungând lunar în jur de 1.300 de pacienți. Pentru că nevoie de aparatură este foarte mare, conducerea spitalului a încercat anul acesta să achiziționeze o parte din aparatele necesare. Și aici medicii au mare nevoie de un laparoscop. În Spitalul din Calafat nu există nici CT, nici RMN, pacienții care au nevoie de astfel de investigații de înaltă performanță fiind trimiși la alte unități medicale. „Am renovat Compartimentul de Primiri Urgențe, dar și Secția exterioară TBC de la Poiana Mare, precum și Secția de Balneofiziologie. Am luat un ecograf 4 D, un ecograf portabil pentru sala de nașteri și un ventilator pulmonar pentru ATI, un aparat mobil pentru sala de operație ortopedie, care urmează să ajungă. Avem mare nevoie de un laparoscop și un roengen fix la Radiologie pe care să putem face radiografii. Este necesar și un tomograf. Banii i-am luat din contractul cu CAS. Anual facem solicitări la Ministerul Sănătății, dar acolo fiind trimise solicitări din toată țara este foarte greu să primim ceva. Veniturile proprii încasate din analize și consultații plătite ne-au ajutat să mai îmbunătățim condițiile“, susține Daniela Dina, managerul Spitalului din Calafat.

SJU Craiova a atras în acest an sume importante de bani de la autorități

Unitatea medicală cea mai norocoasă în acest an a fost, de departe, Spitalul Județean de Urgență Craiova. Aici ajung cazurile cele mai grave din regiune. Cu toate acestea, multe dintre secții au aparatura depăşită. GdS a prezentat pe larg, de-a lungul timpului, problemele din aceste secții. După mulți ani de așteptare, SJU Craiova a primit o finanțare substanțială de la Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean Dolj, care o să rezolve o parte din marile probleme de care se lovesc bolnavii și pacienții. Cea mai mare parte se duce către sălile de operație și secțiile de Terapie Intensivă. „Este pentru prima dată când spitalul primește astfel de sume pentru aparatură. Ministerul Sănătății a virat acum ultimii bani. Investiția pentru aparatură în acest an a fost cea mai mare din ultimii ani. Am început cu o investiție de nouă milioane de lei de la Consiliul Județean (CJ) pentru dotarea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie Intervențională. Am făcut nenumărate demersuri către Ministerul Sănătății şi, în final, au fost aprobate, în urma unor note justificative, cererile pentru aparatură. Am obținut zece milioane de lei inițial, iar luna aceasta am primit a doua parte a finanțării de nouă milioane de lei. Acum discutăm de o investiție numai în aparatură medicală de 19 milioane de lei din partea MS și de nouă milioane de lei de la CJ“, explică dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS