Sute de inimi bolnave, o singură poveste: „Ascultă-ți inima!“

Autori


Au inimile bolnave și trupurile plăpânde. Dacă îi întrebi de bucurii, încep să ți le numere pe degetele crăpate și își șterg lacrimile cu colțurile basmalelor. Își sprijină bătrânețile și durerea în toiege pe care le poartă după ei cu mare grijă. În fața medicilor sunt umili, se rușinează și își găsesc greu cuvintele. Aceștia sunt bătrânii din satele noastre.

Sâmbătă și duminică, cel mai apreciat proiect derulat de Fundația Gazeta de Sud, caravana medicală „Ascultă-ți inima!“, a făcut popas în comuna Plenița.

Locuitorii comunei și bătrânii internați în centrul medico-social din localitate au beneficiat de consultații gratuite și analize de laborator oferite în cadrul proiectului umanitar.

Pacienți mulți, posibilități puține

Cabinetul medical mobil a fost vizitat de peste o sută de pacienți în cele două zile ale acțiunii. Dintre aceștia, doar câțiva au mai fost vreodată consultați de un medic specialist. Chiar și în cazul lor, timpul și-a spus cuvântul, iar pentru un bolnav de inimă, timpul trecut de la consultul de specialitate poate să facă diferența între viață și o condamnare necruțătoare. O inimă bolnavă trebuie monitorizată și ascultată măcar o dată pe an. Tratamentul trebuie adaptat evoluției stării de sănătate. La sat, însă, traiul se țese în jurul unor realități potrivnice. Lipsesc banii, lipsesc posibilitățile, lipsește perspectiva. La orele prânzului, pacienții din sala de așteptare socoteau deja ceasurile pe care ar fi putut să le petreacă pe câmp. Pentru mulți, caravana „Ascultă-ți inima!“ a reprezentat singura posibilitate de a fi consultați de un specialist. Deplasarea la Craiova nu a fost niciodată o opțiune.

Medicul specialist – un lux pentru oamenii de la sate


Aflată deja în a doua etapă, campania „Ascultă-ți inima!“ se desfășoară printr-o serie de acțiuni adresate, în special, pacienților aflați în situații de risc. În această etapă, proiectul își propune să investigheze și să monitorizeze pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, în scopul identificării anumitor factori de risc și boli asociate. „În această a doua etapă ne dorim să țintim acei pacienți deja diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare sau care prezintă simptomatologie. Asta deoarece ne confruntăm cu situații în care mulți bolnavi nu au ajuns niciodată la un consult de specialitate sau au fost văzuți de un cardiolog în urmă cu ani de zile. Cu toate acestea, urmează scheme de tratament pe care medicii de familie le prescriu bazându-se pe flerul personal, experiență și câteva investigații de bază pe care le pot realiza în cabinetele și centrele de permanență din sat. Vă puteți da seama că tabloul este incomplet. Vorbim un puzzle din care lipsesc multe piese esențiale. Vitale, am putea spune, iar proiectul nostru vine să completeze această imagine și să ajute, în acest fel, atât pacientul, cât și medicul de familie. Pe de altă parte, pe termen lung, acțiunile acestea vor avea impact în scăderea numărului de pacienți care ajung în urgență, în stadii extrem de avansate ale bolilor și cu o mulțime de afecțiuni asociate insuficiențelor cronice“, a declarat Cristina Nanău Oprea, vicepreședintele Fundației Gazeta de Sud.

Proiectul „Ascultă-ți inima!“ este finanțat de Ford România, prin latura filantropică a companiei – Ford Fund. De aceea, acțiunile medicale sunt sprijinite de medici și asistenți medicali voluntari din cadrul Ford România. Acestora li s-au alăturat studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova, dar și medici cardiologi și medici rezidenți de la Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova. „Am dorit să schimbăm felul în care se desfășoară campania și să putem asigura pacienților o parte din analizele uzuale: glicemie, colesterol și creatinină, dar și analize specifice patologiilor cardiovasculare, în special insuficienței cardiace. În felul acesta, urmărim comorbiditățile care apar în cazul insuficienței cardiace. Vorbim despre patologia degenerativă și afecțiunile asociate: diabet, valori crescute ale glicemiei, insuficiențe renale. Obiectivul nostru este acela de a realiza o prevenție secundară și o evaluare a pronosticului și comorbidităților. Deoarece acțiunea a fost mult mai complexă și a implicat servicii medicale suplimentare față de prima etapă, ne-am bucurat să avem susținerea studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dar și ajutorul medicilor rezidenți pe Clinica de Cardiologie“, a menționat Elvira Fărcășanu, medic cardiolog.

„Ascultă-ți inima!“, povestea spusă în cifre

Proiectul „Ascultă-ți inima!“ a demarat în octombrie 2016. De atunci, caravana medicală a poposit în 13 comune doljene. Peste 2.000 de pacienți au beneficiat de serviciile medicale gratuite oferite în cadrul proiectului. Zeci de pacienți au fost programați la Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență pentru investigații suplimentare și alte servicii specifice afecțiunilor de care suferă. 110 pacienți din Plenița au beneficiat de analize gratuite de laborator. Caravana va ajunge în 15 – 16 iulie în comuna Goicea, acolo unde se așteaptă vizita a cel puțin 100 de pacienți luați în evidențele medicilor de familie cu afecțiuni cardiovasculare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 11 iulie 2017

Actualitate

» Rata anuală a inflaţiei a urcat în iunie la 0,9%, nivel maxim al ultimilor doi ani
» Olt: Rata şomajului a fost în luna iunie de 6,71%
» Parcul Big Brother
» Primaria îşi neglijează patrimoniul
» UE își întărește legăturile cu Ucraina, prin adoptarea acordului de asociere
» Legea privind instituirea Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti, promulgată
» OSDO anunţă că şeful grupării Stat Islamic este mort, însă Pentagonul susţine că nu există nicio confirmare
» Iohannis a promulgat legea privind organizarea și funcționarea MApN
» Repartizarea computerizată la licee va avea loc miercuri
» Premierul Tudose, avertizat de Donald Tusk la Bruxelles
» Zece hoteluri de pe litoral, declasificate. Ministerul Turismului a retras stelele mai multor hoteluri şi a dat amenzi
» Fosta soție a lui Liviu Dragnea, audiată la DNA în dosarul RISE Project (surse)
» Camera Deputaţilor cumpără echipamente de bucătărie de 150.000 de lei
» Un zbor Tarom pe ruta Munchen-Sibiu a fost redirecţionat spre Otopeni “din motive operaţionale”
» Instabilitate atmosferică şi disconfort termic de mâine de la prânz
» Tribunalul București: Eliberarea condiţionată a lui Voiculescu, stabilită pe 18 iulie
» DNA s-a sesizat din oficiu și cu alte aspecte privind investigația Rise Project
» Traversarea Dunării cu bacul, prin portul Bechet, suspendată pe timpul nopţii
» Controale în hoteluri de la mare şi din Băile Herculane

Dolj

» Arest preventiv prelungit pentru omor
» Profesorii intră în febra concursului pentru posturi
» Oltean judecat pentru mituirea a doi polițiști doljeni
» Vă e cald în autobuz? RAT Craiova spune că sunteţi subiectivi
» Oltenii vor reprezenta România la Balcaniada Factorilor Poștali
» S200 își joacă șansa pe fonduri europene
» Craiovenii plătesc oalele sparte ale primăriei
» Piața de la Gară, în așteptarea renovării din iarnă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Accident cu trei victime în satul Murta
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, miercuri, pe patru străzi
» Craiova: Games Day, în fiecare zi de miercuri, la Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman”
» Craiova: Expoziție de carte In memoriam – Augustin Buzura
» Doljean prins la furat

Olt

» UPDATE – Olt: Un tir care transporta ciment a luat foc pe DN 65
» Examenul de conducere se va înregistra de mâine în judeţul Olt
» Lucrări pe DN65 Piteşti – Slatina

Vâlcea

» Vâlcea: Persoanele care au furat trei camere de supraveghere din faţa primăriei din Costeşti au fost depistate
» Întâlnire între şefii structurilor MAI din judeţ cu prefectul de Vâlcea
» Vâlcea: S-a ales cu dosar penal după ce a ameninţat cu pistolul un şofer în trafic
» Peste 7000 de şomeri în judeţul Vâlcea la sfârşitul lunii iunie

Sport

» Bogdan Burcea: Vrem să devenim un brand în handbalul românesc
» Alb-albaștrii sunt optimiști, dar precauți
» Tenis: Simona Halep a ratat calificarea în semifinalele turneului de la Wimbledon
» Fotbal / Florin Bratu, noul selecționer al echipei Under 18 a României

Sanatate

» Mii de minori cu dizabilităţi au nevoie de recuperare medicală
» Noutăți pentru pacienți și medici
» Focar de hepatită A în comuna doljeană Coțofeni

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova pentru perioada 14-20 iulie

Top