11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEndoscopia digestivă la copil, necesitate în Oltenia

Endoscopia digestivă la copil, necesitate în Oltenia

Dr. Alin Stoica a vorbit în cadrul emsiunii „Ora de Sănătate”, difuzată la Alege TV despre  activitatea din Clinica de Chirurgie Ortopedie Pediatrică a SJU
Dr. Alin Stoica a vorbit în cadrul emsiunii „Ora de Sănătate”, difuzată la Alege TV despre
activitatea din Clinica de Chirurgie Ortopedie Pediatrică a SJU

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență  (SJU) Craiova are cinci specialiști care zilnic operează copii din toată Oltenia. Peste 300 de intervenții chirurgicale laparoscopice și toracoscopice au realizat medicii în aproximativ trei ani de când dispun de laparoscopul 2D. Tehnica medicală se uzează rapid, așa că de la anul se pune problema înlocuirii aparaturii. Prioritatea medicilor acum este să facă rost de aparatura care permite realizarea endoscopiei digestive la copil, având în vedere că în prezent micuții pacienți sunt puși pe drumuri până la Cluj sau București pentru astfel de investigații.

Specialitatea chirurgie şi ortopedie pediatrică este atât de complexă pe cât arată și titulatura. 11 ani se pregătește un tânăr ca să poată face parte din lumea celor care salvează viețile copilașilor ce luptă pentru viață încă din prima secundă de la venirea pe lume. Peste 100 de micuți pacienți sunt tratați lunar în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU. Pe masa de operație ajung și bebeluși la doar trei ore după naștere. Ca să redea șansa la viață micuților, medicii din clinică s-au luptat să aducă în Craiova chirurgia minim invazivă sau „chirurgia de catifea“, cum i se mai spune.
„În ultima vreme ne-am axat mult pe chirurgia minim invazivă, un subiect modern. Am luat modelul clinicilor occidentale pentru că acest tip de chirurgie pleacă de la conceptul că trebuie să supună pacientul la o traumă cât mai mică și se pliază bine pe necesitățile copilului. Am realizat sute de intervenții laparoscopice și toracoscopice. Dar ne ocupăm și cu partea de ortopedie și traumatologie“, a explicat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

„Avem aparatura pentru realizarea operațiilor laparoscopice“

De aproximativ trei ani, clinica dispune de un laparoscop 2D. Problema se va pune de anul viitor, când echipamentele ar trebui înlocuite.
„Acum avem aparatura pentru realizarea operațiilor laparoscopice, dar de anul viitor echipamentele ar trebui înlocuite pentru că evoluția în tehnologia medicală este poate mai mare decât în domeniul auto. Mai avem probleme legate de consumabile câteodată, unele dintre ele sunt mai scumpe, dar de trei ani și jumătate chirurgia laparoscopică nu a fost niciodată întreruptă. Câteodată mai improvizăm, găsim soluții alternative, apelăm la resurse proprii, dar niciodată nu s-a pus problema că nu putem opera“, a adăugt dr. Alin Stoica.

„La noi nu se face tratamentul chirurgical al scoliozelor“

Copiii care suferă de tumori maligne osoase sunt de obicei trimiși la București sau în străinătate. În Clinica din Craiova, din cauza faptului că lipsește baza materială, nu se poate face nici tratamentul chirurgical al scoliozelor.
„Experiența noastră în tumorile maligne osoase nu este extraordinară. Pacienții ajung în clinici din țară și mulți în străinătate, pentru că nu este vorba doar de tratarea tumorii, ci și de ortezare, protezare. Medicina mondială tinde să se fărâmițeze în ultraspecialități și așa ar trebui să se întâmple și în România. Multe unități medicale ar trebui să se specializeze pe domenii de activitate foarte mici și care să facă performanță. Mai bine ai o paletă de zece intervenții pe care le faci foarte bine, decât să faci multe și la nivel mediocru. La noi nu se face tratamentul chirurgical al scoliozelor, nu există  baza materială și automat nici experiența necesară. Există două centre în București pentru așa ceva și toți pacienții merg acolo“, a precizat dr. Stoica.
Craiova este unul dintre marile orașe ale României care nu are un spital de copii. Medicii spun că o astfel de unitate ar crește calitatea îngrijrilor medicale pentru micuții pacienți.
„Activitatea noastră ar trebui să aibă loc într-un astfel de spital, care ar conține toate specialitățile pediatrice. Piteștiul, care nu este centru universitar, are spital de copii. Ar fi ideal dacă în Craiova toate specialitățile pediatrice ar putea fi coagulate într-o singură instituție“, a completat medicul din Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

Mulți copii au nevoie de endoscopie digestivă

Endoscopia digestivă la copil este un capitol lipsă din medicina oltenească. Medicii din Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică își doresc să scutească copiii și familiile lor de drumuri și să realizeze în Craiova astfel de investigații. Specialiști avem, dar lipsește tehnologia.
„Este un segment nou în Oltenia. Acum, pacienții se duc la Cluj sau București. Avem nevoie de aparatură în acest sens. Este un echipament destul de scump, este așa cum se întâmplă și la hainele pentru copii, echipamentele miniaturizate sunt mai scumpe decât cele pentru adulți. Există premise pentru achiziționare și atunci o să putem demara acest tip de îngrijire și tratament pentru copiii din regiune, mai ales că sunt multe cazuri“, a spus dr. Stoica.

Pentru orteze pacientul suportă coplată

Mulți dintre micuții care ajung în clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică au nevoie de proteze. Dacă pentru adulți există programul național de protezare pentru proteză de șold, de genunchi și program național pentru materialele de osteosinteză, la copii nu se poate vorbi de așa ceva. Există doar un program național de ortezare. Dar pentru un astfel de dispozitiv, Casa de Asigurări decontează între 50 și 75%, restul trebuie suportat de pacient. Orteza este un dispozitiv de obicei extern, care se montează la nivelul membrelor în cazul pacienților cu fracturi, entorse, luxații sau pentru diformități congenitale.
„Dar la copii nu există un program național de protezare pentru materialele de osteosinteză, deși are aceleași probleme ca adultul. Există și noțiunea de endoproteze necesară pentru adulții care au fracturi ale șoldului sau coxartroză. Aceste afecțiuni necesită montarea unei proteze numită endoproteză și este un program gratuit la nivel național“, a adăugat medicul.

Laparoscopul 3D, siguranță pentru pacient

Medicii de la Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică au testat și chirurgia laparoscopică 3D. Dacă înainte de intervenția realizată cu aparatura 3D medicii credeau că nu pot fi diferențe atât de mari în comparație cu laparoscopul 2D de care dispun, acum visul lor este să primească noua tehnică.
„Diferențele sunt mari. Nu este o fiță, ci un progres fantastic față de 2D pentru că laparoscopul 3D oferă chirurgului o orientare în spațiu superioară. Mișcările în interiorul corpului sunt mult mai precise și automat durata intervenției este mai redusă. Visul meu este să înlocuim laparascopul 2D cu unul 3D“, a concluzionat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS