18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Grăsimile din carne pot să devină dușmanii sănătății
Grăsimile din carne pot să devină dușmanii sănătății

Grăsimile din carne sunt un subiect controversat într-o lume în care obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică. Trebuie făcută diferența între grăsimile sănătoase și cele „rele“.

Carnea de porc este cea mai căutată în România, acoperind aproape jumătate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre ­– 15-20 kg, şi vită, categorie care reprezintă doar 10%. La nivel mondial, carnea de vită a pierdut teren în fața cărnii de porc și pasăre, care sunt mai eficiente din punct de vedere economic.
Grăsimile bune se mai numesc și grăsimi nesaturate. Trebuie știut că unele grăsimi sunt dăunătoare pentru organism dacă sunt consumate în exces, altele sunt însă extrem de importante pentru organism și ajută la prevenirea unor boli. Grăsimile sunt cele care, de fapt, dau gust alimentelor pentru că acestea conțin tot felul de compuși care au aceste proprietăți. Grăsimile trebuie să reprezinte în jur de 30% din totalul de calorii consumate zilnic. Grăsimile bune se găsesc în pește, măsline, ulei de cânepă. Grăsimile rele se împart în saturate și grăsimi trans. Grăsimile saturate vin din surse animale, precum produsele lactate. Grăsimile trans se găsesc în prăjituri, dulciuri, produse de patiserie.
Americanii mănâncă în medie aproximativ 250 de grame de carne pe zi, aproape de patru ori mai mult decât cantitatea de proteine recomandată de guvern. Din această cauză sunt și foarte multe persoane obeze. Tipul de carne și modul de preparare fac diferența.
„Carnea prăjită în ulei conține foarte mulți compuși cancerigeni. O bucată de carne prăjită în ulei are un număr dublu de calorii față de cea făcută pe grătar. O persoană sănătoasă poate consuma zilnic carne. Important este să punem accent pe carnea cu un procent mai mic de grăsimi. Carnea de vită este sănătoasă. Între carnea de pui și cea de curcan, o recomand pe ultima. Este la fel de slabă, dar are o cantitate mai mare de fibre și are mai puține grăsimi“, a spus dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet și boli de nutriție.
Cercetările medicale au arătat că un consum ridicat de grăsimi saturate care se găsesc în carne și lactate mărește nivelul colesterolului din sânge și riscul bolilor de inimă. Grăsimile sănătoase se găsesc, de exemplu, în pește. Japonezii au o dietă cu puține grăsimi și se bucură și de una dintre cele mai scăzute incidențe ale bolilor de inimă din lume. Alimentația lor este asociată cu peștele, sub formă de sushi. În medie, consumă 100 de grame pe zi. Alimentul lor de bază este orezul.
Grăsimile sănătoase le găsim și în avocado, care ajută la reglarea colesterolului. Uleiul de pește este recomandat datorită prezenței acizilor grași Omega 3, importanți în sănătatea inimii. Și măslinele conțin grăsimi care fac bine organismului datorită conţinutului ridicat de acizi Omega 6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS