17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePersonalităţi de seamă ale culturii româneşti: „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“

Personalităţi de seamă ale culturii româneşti: „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“

CIMG0328

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţare, Biblioteca Orăşenească „Anton Pann“ din Filiaşi a lansat, sub egida sa, joi, 26 februarie, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale Filiaşi, lucrarea monografică „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“. Cartea, purtând semnătura prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, a apărut la Editura Beladi din Craiova şi face parte din colecţia „Personalităţi de seamă ale culturii româneşti“, colecţie inaugurată prin publicarea, în ianuarie 2014, a lucrării „Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir“. Lucrarea monografică „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“ a beneficiat de o lansare în lumea academică, anul trecut, pe 11 decembrie, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. Manifestarea de la Filiași a fost un prilej de promovare a lucrării în comunitatea natală a prof. univ. dr. Irinel Popescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul orașului Filiași, Nicolae Stăncioiu, academician prof. univ. dr. Ion Dogaru, deputatul Petre Petrescu, senatorul Florea Voinea, Dorina Braloștițeanu, șef serviciu la Biblioteca „Anton Pann“ din Filiași și directorul Școlii Gimnaziale Filiași, Alin Mondescu, au ținut să salute prezența prof. univ. dr. Irinel Popescu la Filiași.
Despre lucrarea lansată la Filiași a vorbit autorul lucrării, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.
La sfârșitul manifestării, prof. univ. dr. Irinel Popescu a oferit autografe celor prezenți la lansare, prieteni din copilărie, dar și foști pacienți care au ținut să-i mulțumească  pentru șansa la viață pe care le-a oferit-o.
Irinel Popescu s-a născut la Filiaşi, pe 22 aprilie 1953, a urmat Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1977 cu media 9,98, fiind primul clasat la „Concursul de internat în specialităţi chirurgicale“ al promoţiei.
Specializarea sa principală este chirurgia generală, la care a adăugat-o, în ultimul deceniu, pe cea hepatică. Momentul de vârf al carierei lui a fost efectuarea primului transplant hepatic din România, în anul 2000, după ce prof. dr. Irinel Popescu s-a întors din SUA, unde a învăţat timp de trei ani tehnicile de transplant. Până în prezent a realizat peste 600 de operaţii de transplant hepatic şi peste 2.000 de rezecţii hepatice. Expert al Consiliului Europei în probleme de transplant, profesorul Irinel Popescu este o personalitate cu recunoaştere internaţională. A fost senator de Dolj, în legislatura 2004-2008, şi preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senatul României. În luna octombrie a anului 2013, Irinel Popescu şi-a dat demisia din toate funcţiile politice, dedicându-se integral activităţii profesionale.
Prof. univ. dr. Irinel Popescu este membru corespondent al Academiei Franceze de Medicină şi al Academiei Române, membru al Academiei de Medicină din Malayesia, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale. A primit „Ordre national du merite“ în grad de Ofiţer, acordat de preşedintele Franţei în anul 2011, precum şi alte distincţii importante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS