19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTerapii vechi pentru bolnavii de hepatită

Terapii vechi pentru bolnavii de hepatită

Craiovenii au beneficiat de teste gratuite pentru depistarea hepatitei
Craiovenii au beneficiat de teste gratuite pentru depistarea hepatitei

România se află pe primul loc în Europa când vine vorba despre incidența hepatitei. Numărul bolnavilor va crește în următorii ani dacă nu se iau măsuri radicale, atrag atenția medicii. Ieri, în Craiova a avut loc o campanie pentru prevenirea acestei boli, unde craiovenii au aflat prin teste gratuite dacă suferă sau nu de hepatită.

Pentru a preveni apariția acestei boli, Fundația „Renașterea“ pentru Sănătate, Educație și Cultură și Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie desfășoară o campanie națională de informare și testare gratuită. Ieri, medicii și asistenții care fac parte din acest proiect au ajuns în Craiova. Până la ora 12.00, peste 100 de craioveni își făcuseră deja testul gratuit de depistare a hepatitei. „Este un lucru bun că se face asta, mai ales dacă este gratuit. Este bine că se gândesc să ne informeze și să ne testeze. Până acum, eu nu am mai văzut o astfel de inițiativă și am zis să vin să văd dacă am și eu boala. Am venit la spital și am auzit că se fac teste gratuite“, a spus Ilie Purcaru.
Conștientă că hepatita este foarte răspândită în România și că nu are simptome clare, Elena Cioablă a venit să își facă testul și l-a luat cu ea și pe nepot. „Este foarte bine că ni se oferă această ocazie, că altfel mai greu ne ducem să ne facem un astfel de test. L-am adus și pe nepotul meu să-l facă. Cu cât descoperi boala mai din timp, cu atât e mai bine“, a spus femeia.

„540 de persoane pe listele de așteptare pentru acest transplant hepatic“

Prezentă la Craiova pentru această campanie, conf. univ. dr. Liana Gheorghe, şefa secţiei III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a atras atenția asupra faptului că situaţia este foarte gravă. „Hepatita este o problemă gravă la noi în țară. Există grupe de risc, mai ales generațiile născute în perioada 1945-1965, care confirmă infecția în masă în această perioadă prin expunerea la sânge și materiale sanitare nesterilizate din perioada comunistă. Consecința este că trebuie să ne aşteptăm, în anii următori, la o explozie de ciroze şi cancere de ficat. Dacă pentru hepatita B suntem aliniați la ghidurile internaționale și avem o terapie rambursată care satisface nesecitățile pacienților, pentru hepatita C nu stăm la fel de bine. Până în 2011, pentru o țară ca a noastră, cu resurse limitate, am stat bine din punct de vedere al tratamentului. Din 2011, am pierdut startul cu celelalte țări europene și am ajuns la coadă. Bolnavii din România nu au acces la terapiile de ultima oră pentru că se consideră că sunt prea scumpe pentru țara noastră. Însă nimeni nu se gândește că vindecă 95% pacientul. Ele scapă pacientul să nu mai ajungă să facă transplant hepatic pentru că acum sunt 540 de persoane pe listele de așteptare pentru transplant hepatic“, a spus conf. univ. dr. Liana Gheorghe.

„Pacienții români au dreptul la tratamentul pe care îl au europenii“

În plus, medicul consideră să statul are o datorie morală față de oamenii bolnavi de hepatită care au contractat boala în timpul regimului comunist, atunci când în cabinetele medicale nu se punea accent pe sterilizare. „Oamenii aceștia nu au nici o vină că au boala. Sunt foarte multe femei care, din cauza avorturilor făcute în acea perioadă, s-au ales cu boala. Și pacienții români au dreptul la tratamentul pe care îl au europenii și care le dă șanse de vindecare și să sperăm că situația o să se schimbe cât mai repede“, a declarat dr. Liana Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS