Sezonul răcelilor. Cum să nu te lași doborât de boală?

Medicii recomandă să ne întărim imunitatea în sezonul rece


Răceala este cea mai frecventă afecţiune în sezonul rece. Toamna aduce odată cu vremea capricioasă și viruși gripali care se dezvoltă mai mult în medii reci și umede, foarte mulți oameni fiind afectați. Modalitatea prin care putem preveni răceala este întărirea imunității organismului. Medicii ne spun trucurile care ne pot feri de boală.

Răceala este o infecţie a tractului respirator superior care afectează de obicei nasul, gâtul şi plămânii. 200 de virusuri provoacă această afecțiune. În această perioadă mai toată lumea se plânge că a răcit. Părinții sunt, de obicei, cei mai îngrijorați pentru că la școală sau la grădiniță copiii pot contracta ușor virusul. Răceala este o boală contagioasă și din acest motiv fiecare dintre noi trebuie să își ia măsuri de prevenire. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin strănut și tuse.

Simptomele răcelii sunt diferite, în funcţie de gravitatea infecţiei virale. La început, pacientul strănută, are dureri de cap și dureri în gât sau tușește. Semnele apar după câteva zile de la contaminare și durează de la trei zile până la două săptămâni. Dacă după această perioadă acestea încă persistă, trebuie să mergeți la medicul de familie.

Copiii, primele victime ale răcelii

Răceala afectează cel mai des copiii pentru că sistemul lor imunitar se află în dezvoltare. În școli și grădinițe sunt mulți copii răciți care au nevoie de tratamente medicale și, de asemenea, a crescut și numărul celor care au nevoie de tratamente la domiciliu sau chiar în spital, atrage atenția dr. Gabriela Rădulescu, medic la cabinetul medical școlar al Colegiului Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. „Majoritatea copiilor aflați în colectivitate, chiar și cei mari, sunt extrem de neglijenți în privința păstrării stării de sănătate, mai ales dacă părinții sunt plecați la serviciu când ei se pregătesc să plece la cursuri. Uită să mănânce suficient și mai ales corect, dar uită să se și îmbrace sau să se încalțe conform sezonului. De multe ori, ei ies în curtea școlii îmbrăcați numai în cămașă sau tricou și așa răcesc“, a spus medicul.

Echinaceea, măceșele și cătina întăresc imunitatea organismului

Important este să ne întărim imunitatea organismului și să acordăm în această perioadă mai multă atenție protecției organismului și alimentației. Medicii recomandă curele cu vitamine, mai ales vitamina C. „Fructele și legumele proaspete ajută la întărirea imunității și copiii trebuie să fie obișnuiți cu o dietă sănătoasă. Însă, la fel trebuie să procedeze și adulții“, a spus dr. Rădulescu.

Echinaceea este o plantă ale cărei proprietăți terapeutice ajută la întărirea sistemului imunitar, dar nu este recomandată administrarea acesteia în perioadele în care copiii sunt incluși în campaniile de vaccinare. În acest sens, trebuie să vă informați la medicul de familie, dacă este vorba de un preșcolar, sau la medicul din școală în cazul celor mai mari.

Măceșele și cătina sunt indicate în prevenirea răcelilor sezoniere, la fel și mugurii de brad sau de pin. „Un copil răcit nu se va face bine dacă nu este tratat corespunător și în cazul în care continuă frecventarea cursurilor în timp ce este bolnav. Dacă este trimis în continuare la școală, le va transmite boala și colegilor lui, iar aceasta este o situație nefericită care se perpetuează în școlile și grădinițele noastre și care ar putea să fie evitată“, a explicat medicul Gabriela Rădulescu.

Există diferențe între răceală și gripă


În prevenirea bolii este importantă și mișcarea în aer liber, mai ales sub formă de plimbare. Aceasta asigură un aport crescut de oxigen, întărește rezistența aparatului respirator și menține suplețea aparatelor osteo-articular și muscular. Medicii ne atrag atenția că de multe ori uităm că forma fizică se află în strânsă relație cu o bună stare de sănătate, iar acest lucru se aplică atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților.

Trebuie să știți că există diferențe între răceală și gripă, deşi par să aibă manifestări comune. Spre deosebire de răceală, gripa este o boală virală contagioasă care se manifestă mult mai serios. Bolnavul are de multe ori febră care poate dura de la trei până la cinci zile. Pe de altă parte, răceala şi gripa sunt declanșate de factori diferiți. Răceala este, de obicei, determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul și nu sunt atât de puternice ca virusul gripal, care poate să apară în urma unor epidemii. Cel mai eficient remediu în cazul gripei este vaccinul antigripal.

Tratamentele homeopate, o variantă

Remediile homeopate câștigă din ce în ce mai mult teren când vine vorba de tratarea răcelii. În homeopatie există multe remedii care sunt folosite pentru tratarea gripei, iar acestea se stabilesc în funcție de simptomele care predomină în cazul fiecărui bolnav. Acestea sunt bazate în mare parte pe plante medicinale. Medicii homeopați stabilesc tratamentul în funcţie de pacient, iar, în acest caz, remediul se administrează și din oră în oră. Tratamentul durează între cinci şi zece zile, în funcţie de simptome. Medicul Gabriela Rădulescu este specializat și în homeopatie și spune că există multe medicamente homeopate care se găsesc în toate farmaciile. „Uneori ele au efect, alteori nu. Asta depinde dacă pacientul se îmbolnăvește de multe ori, dacă are o imunitate mai scăzută. În cazul acestor persoane este recomandată o consultație amănunțită și recomandat un tratament specific“, a precizat medicul homeopat Gabriela Rădulescu.

Vaccinul antigripal homeopat se administrează oral

Există și vaccin antigripal homeopat care, spre deosebire de vaccinul gripal, se administrează oral, cel mai frecvent sub formă de granule. Pentru a beneficia de efectele vaccinării antigripale, este recomandat ca vaccinul să se administreze în lunile de toamnă. Acesta este produs din vaccinul care se standardizează pentru sezonul epidemic respectiv.

„De obicei, se ia săptămânal pe timpul sezonului gripal sau se poate administra zilnic o perioadă după care se pot recomanda niște tincturi. El a fost testat și s-au descoperit anticorpi similari vaccinului gripal injectabil, însă reacțiile adverse au fost mult mai puține în cazul celui homeopat. Nu are reacții adverse și răspunde, de obicei, foarte bine“, a adăugat medicul homeopat.

Mai puține vaccinuri antigripale asigurate gratuit de stat

Ministerul Sănătăţii a tăiat la jumătate numărul vaccinurilor antigripale asigurate gratuit de stat pentru anul acesta. Au fost comandate doar 500.000 de doze după ce a observat că tot mai puţini români aleg să se imunizeze împotriva gripei. Stocurile pot fi suplimentate dacă va fi cazul, au anunțat oficiali din Ministerul Sănătății.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 8 octombrie 2014

Actualitate

» Tiberiu Soare aduce culorile lui Vivaldi în concert
» Traian Băsescu a promulgat legea care scoate medicii din categoria funcţionarilor publici
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri: vremea se încălzeşte
» Vinuri contrafăcute în Dolj
» Don Giovanni imbrăcat de Botezatu
» Se caută profesori

Local

» Două firme recurg la concedieri colective luna viitoare
» Olt: 10.000 de lei – premiu pentru cel mai bun proiect de modernizare a arcadei de la intrarea în Slatina
» „Q.E.D.” , filmul românesc al toamnei, rulează la Râmnicu Vâlcea
» Mehedinţi: Peste 30.000 de fermieri au solicitat subvenţia pe suprafaţă

Dolj

» Șapte persoane, arestate pentru evaziune fiscală
» Polițistul-păcănele, trimis la pușcărie
» Craiova cucerește spațiul aerian al României
» Pădurea-fantomă de la Mischii
» Masterplanul de apă și canalizare, prelungit cu cinci luni
» Evaziunea fiscală de la Strehaia a depăşit graniţele ţării
» Se recrutează profesori pentru examenele naționale
» Erasmus în Bănie – o nouă provocare pentru studenți
» Licitații de 40 de milioane de euro în așteptare
» Don Giovanni, îmbrăcat de Cătălin Botezatu
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Stiloul gigant dă culoare centrului Craiovei
» Gorj: Simpozion internaţional despre demnitatea umană, la Mănăstirea Tismana
» Pădurea fantomă de la Mischii
» Începe marea asfaltare ?
» Au bătut cu “berbecul” la uşa evazioniştilor
» Craiova: Două femei au fost prinse la furat, într-un magazin din zona Rotonda

Gorj

» Reabilitarea Primăriei Târgu Jiu depinde de un diriginte de şantier atestat de Ministerul Culturii
» Elevii au ajuns la spital după dezinsecţia Şcolii din Dragoteşti
» Datornicii rămân fără apă potabilă şi menajeră
» A ucis stăpânul pentru că l-a lătrat câinele
» Gorj: Cinci patroni sunt anchetaţi pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor la stat
» Gorj: Cercetaţi de poliţie, după ce fiul lor a primit ilegal bursa şcolară
» Gorj: Un tăietor de lemne a fost salvat de pe munte, după ce s-a rătăcit

Sport

» „Tineretul” a răspuns pozitiv cu Albania
» Baschetbalistele craiovene adună înfrângeri
» Atleți de la „Trișcu“, instructori sportivi la un club din Malaga
» Comisia de Disciplină a pedepsit incidentele de la meciul Cârcea – Bistreț
» Emil Săndoi: Încărcăm bateriile pentru ce urmează
» Luchin, sigur de victoria cu Ungaria
» România U19 a pierdut în prelungiri meciul cu Cipru
» Tenis – Raluca-Ioana Olaru s-a calificat în semifinalele probei de dublu de la Linz
» Fotbal – Pandurii au revenitla pregătire după trei zile de pauză
» Baschet (f) – Craiovencele au pierdut şi la Târgu Mureş
» Gimnastică – Echipa feminină a României, locul 4 la CM de la Nanning
» Box – Bute a început cantonamentul din Filipine

Sanatate

» Boala pulmonară care îţi taie respiraţia

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Destinul lui SRS sau saloperia ca mod de viață

Top