19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalul de Boli Infecţioase, pregătit pentru pacienți

Spitalul de Boli Infecţioase, pregătit pentru pacienți

\n

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova au fost făcute investiții în ultimul timp. Majoritatea saloanelor se ridică la standarde europene. Mai este un singur etaj dezafectat, care așteaptă să fie renovat.

O pancartă mare, verde, pe care stă scris Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“ anunță că aici este locul în care se tratează miile de oamenii care suferă de o boală infecțioasă.
În curtea mare a spitalului sunt mai multe corpuri de clădire: Clinica de Boli Infecțioase, Pneumoftiziologie Copii, Dispensar, Clinică Pneumoftiziologie I și II. O mare parte dintre acestea au fost renovate în ultimii doi ani. Înăuntrul clădirilor cenușii este acum aparatură de ultimă oră și saloane bine îngrijite.
Camera de gardă este locul în care sunt primiți pacienții. Spațiul este împărțit în două circuite: unul pentru adulți și altul pentru copii, care a fost anul trecut complet reabilitat. Clădirea nu mai fusese reabilitată din 1970, acum, însă, peste tot a fost pus linoleum antibacterian, aparatură și paturi noi. După ce trec prin cabinetul de consultații, pacienții ajung într-o cameră unde sunt pregătiți pentru control. Un pat cu așternuturi curate și o cadă albă, nouă, îi așteaptă pe pacienți. Însă, dacă ridici privirea ai parte de o surpriză. Pe alocuri au apărut infiltrații, iar bucăți de tencuială s-au desprins din tavan. Purtătorul de cuvânt, dr. Constantin Ecobici, ne explică faptul că vinovată de acest lucru este ploaia din ultimul timp.

Etajul II urmează să fie reabilitat

Luăm liftul și ajungem la etajul II al clădirii. În timp ce la parter găsim agitație, aici este liniște ca în peșteră. Aflăm că în spatele unei uși vechi de la acest etaj stă preotul spitalului. Dar nu intrăm. Ne continuăm vizita și ajungem în oficiul alimentar unde nu sunt aburi de la vreo oală cu mâncare, ci numai un aragaz bătrân. Pereții decojiți, paturile vechi cu saltelele rupte și tocăria de lemn mâncată de vreme sunt motivele pentru care conducerea spitalului a decis să dezafecteze această zonă. Închise de un an și ceva saloanele așteaptă renovare. Pe un hol stau înghesuite mai multe corpuri de mobilier. Punem piciorul în salonul 204, unde pe jos este ciment și nu linoleum antibacterian așa cum găsim  în restul spitalului. Două paturi pătate stau înghesuite în colțurile lor.
Conducerea spitalului speră ca până la sfârșitul anului să fie reabilitat complet acest etaj. Purtătorul de cuvânt, dr. Constantin Ecobici, a declarat că aici se vor produce modificări structurale. „În acest loc era un singur grup sanitar pentru toată aripa, în capătul holului, iar acum se vor amenaja saloane pe structura celor de la etajele superioare, fiecare salon va avea baia lui. Investiția ce urmează să fie făcută aici se ridică în jurul sumei de 435.000 de lei“, a declarat dr. Ecobici.

Secția de Boli Infecțioase Adulți, la standarde europene

Etajul III unde se află Secția de Boli Infecțioase Adulți totul a fost recondiționat acum doi ani. Saloanele au paturi și saltele noi și peste tot este pus linoleum antibacterian. În băi există faianță și gresie nouă, iar locul unde pacienții își fac baie este bine curățat.
Oficiul alimentar este și acesta la standarde europene. Aragazul este nou, la fel și mobilierul. „La fel este și la etajele superioare, totul a fost renovat până la etajul VI, unde sunt copiii. În acest corp de boli infecțioase singura problemă este etajul doi care până la sfârșitul anului va fi gata“, a precizat dr. Constantin Ecobici.

Aparatură nouă în bucătăria spitalului

Într-o clădire aflată în spatele Clinicii de Boli Infecțioase se află bucătăria spitalului. Aici, două bucătărese amestecă de zor în oalele mari de inox, pline cu varză. Femeile ne spun care este meniul zilei în spital. „Dimineața pacienții primesc ceai și margarină cu gem. La ora 12.00 li se va da varză. Încercăm tot timpul să schimbăm meniul și să nu dăm același fel de mâncare două zile la rând“, a spus o bucătăreasă.
Sunt mulțumite că acum au aragaz și cuptor noi, care le ajută să prepare mâncarea mult mai repede.
Viorica Botofei, una dintre bucătărese, lucrează de 15 ani aici și spune că aparatura dinainte se învechise. Anul trecut în bucătărie a fost montată o linie profesională de gătit. Și dr. Constantin Ecobici ne povestește că acum bucătăria este mult mai eficientă. „Utilajele care erau înainte în bucătărie erau puse de când s-a dat spitalul în funcțiune. Nu mai funcționau și erau un pericol pentru angajați, dar și pentru pacienți“, a spus purtătorul de cuvânt.
Mirosul de mâncare te face să nu mai pleci din bucătărie, însă pe unul dintre pereții acestei clădiri a apărut igrasia și a căzut tencuiala. Urmează ca în cursul anului să fie făcută o igienizare în toată clădirea, dacă vor exista fonduri.

Generator electric
și centrală proprie

Dispensarul Spitalului de Boli Infecțioase a fost și el renovat cu bani primiți de la bugetul local în anul 2007. Aici sunt primiți și diagnosticați pacienții cu tuberculoză. Laboratorul unde sunt recoltate probe de la pacienți pentru a se stabili diagnosticul este dotat cu aparatură nouă.
Anul trecut, în luna noiembrie, în curtea spitalului a fost montat și un generator electric care asigură spitalului tot timpul curent. „Era absolut necesar acest generator pentru că, dacă se întâmplă să fie vreo pană de curent, el preia absolut tot consumul spitalului și generează curent. Era nevoie de el pentru că înainte lifturile nu puteau să funcționeze atunci când se întrerupea curentul și în situația aceasta erai obligat să transporți bolnavul cu targa pe scări“, a explicat purtătorul de cuvânt.
Spitalul are montată în curte și propria centrală cu ajutorul căreia este asigurată căldura și apa caldă în clădiri. „Consumul de apă era destul de mare. Suntem un spital de boli infecțioase și avem un consum mare de apă caldă, iar această centrală ne ajută foarte mult“, a precizat dr. Constantin Ecobici. Tot pentru a reduce costurile spitalului, anul trecut au fost montate deasupra acestei centrale și câteva panouri solare care au fost racordate la instalația de apă caldă a spitalului. Prin această metodă consumul de gaz a scăzut la jumătate.

Singurul spital inclus în programul de reabilitare termică

Lângă spital se află o construcție care a rămas după revoluția din 1989 doar un schelet. Nimeni nu a continuat să lucreze la acesta și acum se află în paragină. Reprezentanții Spitalului „Victor Babeș“ au declarat că există un plan prin care să fie continuate lucrările. Ei fac acum studiul de fezabilitate și alte documente de Primăria Craiova pentru a se apuca de reabilitare. „Una dintre probleme ar fi scheletul din fața spitalului, pe care îl știe toată lumea, și care nouă ne-ar fi foarte util. S-a găsit o soluție ca, până la construirea spitalului municipal, acest schelet să fie amenajat ca spital de către primărie. Va găzdui un an, doi, secții ale Spitalului nr. 2, care se confruntă cu o lipsă mare de spațiu. Apoi, va rămâne la dispoziția spitalului nostru și vom amenaja acolo secțiile de pneumologie“, a precizat purtătorul de cuvânt, dr. Constantin Ecobici.
Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ este singura unitate spitalicească din Craiova care a reușit să fie inclusă în programul de reabilitare termică a municipiului prin BERD și datorită acestui lucru există posibilitatea ca anul viitor să fie complet reabilitat termic. Pentru viitor conducerea spitalului are în plan să construiască și o bisericuță.
La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS