19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrimul transplant de os la Craiova

Primul transplant de os la Craiova

Câţiva medici au realizat ieri primul transplant de os la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Este o premieră pentru pacienții olteni, având în vedere că Bănia este, de acum, singurul centru din sudul țării acreditat pentru astfel de transplanturi.

Intervenţia chirurgicală ortopedică a fost realizată în cadrul Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie de către conf. univ. dr. Dan Grecu şi echipa sa. La operație a participat și profesorul dr. Andrei Nica, directorul departamentului de transplant osos. Pacientul care a beneficiat de această operație are 70 de ani și avea artroplastie totală de șold (porteză de șold), pusă acum nouă ani. Omul a suferit o pierdere protetică și avea nevoie de această intervenție pentru a putea merge.
Medicii au folosit grefă osoasă de la Banca de ţesuturi şi organe a Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la care este acreditat acum și Spitalul Județean Craiova. Intervenția a fost dificilă, dar nu au apărut complicații și totul a decurs conform planificării. Medicii au spus că de mâine pacientul va putea să meargă.

Spitalul Județean Craiova are acreditare pentru recoltare de țesut osos

Nu toate spitalele din țară pot face aceste intervenții chirurgicale. Transplantul se poate realiza numai într-un centru acreditat. Acum, și Spitalul Județean Craiova are acreditare pentru recoltare de țesut osos de la pacientul în moarte cerebrală, iar Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, pentru recoltare de la pacientul viu.
Este nevoie de tot mai mulți donatori, având în vedere că se fac tot timpul intervenții chirurgicale ortopedice. „Ai acest drept legal să prelevezi un cap femural de la cineva pentru a ajuta alt om. Practic, decât să îl arunci la coș, faci procedura de prelevare după anumite reguli. Se face un screening celui care poate dona și după aceea este trimis la Banca de ţesuturi şi organe pentru prelevare“, a explicat dr. Andrei Nica
Prin protocolul pe care Spitalul Clinic de Urgență Craiova l-a făcut cu Banca de ţesuturi şi organe a Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti va fi facilitat accesul pacienților care au nevoie de donare de țesuturi.

Mulți craioveni au nevoie de transplant de os

Există o foarte mare cerere de transplant de os în Craiova. Primele intervenții de acest gen au fost făcute, la noi în oraș, în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar protezele care le-au fost puse pacienților atunci au început să se uzeze și trebuie schimbate. În general, o proteză trebuie schimbată după zece ani. „După ce trec acești ani, protezele nu mai sunt utilizabile. Pacientul începe să aibă dureri la nivelul șoldului. În aceste situații, osul care a fost implantat nu mai este ca atunci când a fost pus prima dată, el s-a deteriorat prin contactul cu proteza, astfel că noi avem nevoie de os pentru a reconstrui femurul“, a precizat conf. univ. dr. Dan Tarniţă.

Pacientul nu trebuie să plătească din propriul buzunar

Pacientul nu trebuie să plătească acest tip de intervenție chirurgicală. O parte din bani este acoperită de Casa de Asigurări de Sănătate, iar partea de transplant este și ea acoperită de Programul Național de Transplant, care livrează bani separat spitalului pentru fiecare pacient. Acum, și pacienții olteni au acces la această finanțare. „Rețeaua națională pentru această activitate s-a mai extins cu un centru și este de dorit să existe din ce în ce mai multe centre care să realizeze acest tip de chirurgie, pentru că rețeaua este foarte redusă. Protezele de șold puse acum 15 ani trebuie schimbate, iar sistemul medical se va lovi de această problemă pentru că are nevoie de donatori“, a menționat conf. univ. dr. Dan Grecu.
În acest moment există un pacient pe listele de așteptare pentru o procedură similară, care va fi operat în aproximativ două săptămâni la Spitalul Județean Craiova.
Grefele osoase pot fi folosite și în patologia tumorală. „De regulă se folosesc în tumorile primare osoase pentru că în aceste cazuri este nevoie de foarte mult os. Uneori noi foloseam câte două, trei capete de femur pentru a reuși operația. Am început cu intervenția de astăzi, dar o să continuăm să facem aceste operații standardizate conform normelor europene. Vom contribui și la recoltarea de os pentru bancă în așa fel încât să beneficiem și noi, dar și alții“, a precizat conf. univ. dr. Dan Tarniţă.

Medicii îi încurajează pe oameni să doneze

Medicii au făcut apel la oameni, pe care îi roagă să conștientizeze importanța donării. „Este bine să donăm nu doar organe, ci și țesuturi, care sunt foarte importante și necesare în anumite situații. Indiferent de vârsta bolnavului, este important să îl ajuți. La o moarte cerebrală ai posibilitatea să recoltezi foarte mult. Dacă este cineva tânăr poți să recoltezi tendoane, dacă este cineva la 50-60 de ani poți să iei os. Osul este foarte important pentru a ajuta bolnavii. Oamenii trebuie să se gândească la cât de important este să doneze și cât bine pot face prin acest lucru“, a spus dr. Andrei Nica, directorul departamentului de transplant osos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS