19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ne protejăm ochii vara

Cum ne protejăm ochii vara

Trăim în era digitală unde totul se rezumă la munca în fața calculatorului. Pe timpul verii, ochii sunt expuși și la radiațiile ultraviolete, care ne pot afecta serios vederea. Cu toate acestea, puțini oameni își fac controlul oftalmologic periodic pentru a preveni afecțiunile.

Ecranul televizorului, tableta sau telefonul ne afectează zi de zi ochii. Lăcrimarea, durerile de cap, vederea încețoșată sunt cele mai frecvente semne care trebuie să ne dea de gândit și care ar trebui să ne trimită la medic. Pentru a evita apariția unor boli grave ale ochilor, trebuie să mergeți o dată pe an la oftalmolog. Cei care stau în fața calculatorului timp de opt ore pe zi trebuie să facă un control atunci când au dureri oculare și de cap. În cazul copiilor care necesită corecție optică, controlul trebuie făcut la trei sau șase luni, în funcție de afecțiune, pentru că dioptria copiilor se poate modifica.

Alegeți ochelarii de soare în funcție de nivelul de protecție

Razele ultraviolete ne afectează ochii pe timpul verii. De aceea, un accesoriu important care ne protejează ochii sunt ochelarii de soare. Mulți oameni își aleg ochelarii în funcție de tendințele în modă și mai puțin pentru a-și apăra ochii. Este, însă, nevoie să îi alegem în funcție de nivelul de protecție pe care îl oferă, și nu după aspect. Oftalmologul Mihaela Puianu spune că nu trebuie să ne cumpărăm cei mai scumpi ochelari, dar trebuie să fim atenți la calitatea produsului. „Brandul, în general, ne garantează calitatea. Pacientul trebuie să fie atent ca pe rama ochelarilor de soare să fie inscripționată protecția. Este bine ca aceasta să fie de 100% sau măcar de 400. La fel de importantă este și categoria ochelarilor. De obicei, este recomandată categoria C3, care presupune expunerea la soare și la mediile cu reflexii. Marea, de exemplu, este o zonă reflectantă și potențează efectul nociv al razelor ultraviolete“, a precizat Puianu. Ochelarii de soare nu trebuie să aibă neapărat lentile de culoare închisă ca să ofere protecție, pentru că filtrul UV este inclus și în cele verzi, gri sau maro.

Apa din piscină poate cauza conjunctivită

Vara este sezonul conjunctivitelor de piscină, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale ochilor. Boala este contagioasă și se poate lua de la ștrand pentru că în acest mediu microorganismele se înmulţesc foarte repede. Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, care se manifestă prin roșeață, senzația de corp străin în ochi și secreție. Pentru a evita apariția acestei afecțiuni, medicul oftalmolog Mihaela Puianu ne recomandă să purtăm ochelari de apă pentru că ne protejează de iritația dată de clorul din piscină. De asemenea, este indicat ca, după ce am fost la piscină, să ne facem duș și să ne spălăm frecvent mâinile cu apă şi cu săpun. Este important să nu folosim aceleași prosoape pentru că și acest lucru poate duce la răspândirea bacteriei.
Odată apărute simptomele conjunctivitei, cum ar fi lăcrimarea și usturimea, trebuie să vă prezentați neapărat la medicul oftalmolog. „Oamenii nu trebuie să se trateze singuri, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Nu trebuie să meargă la farmacie și să cumpere orice picături, pentru că acest lucru poate duce la complicații. Conjunctivita este de trei feluri și de la farmacie omul poate cumpăra un antibiotic pentru conjunctivită virală, de exemplu, dar el poate are conjunctivită alergică și prin acest lucru nu rezolvă nimic“, a precizat Mihaela Puianu.
Dacă boala este avansată și noi folosim picături fără să avem recomandarea oftalmologului, ne facem mai mult rău decât bine. De aceea este recomandat un examen oftalmologic complet.

Boala poate apărea
și la nou-născuți

Denumirea populară a conjunctivitei este „boala ochilor roşii“ pentru că, din cauza iritării, vasele de sânge devin mai vizibile. Există chiar și epidemii de conjunctivită și, din această cauză, atunci când cineva are respectiva boală, trebuie feriți toți membrii familiei. „De obicei, ea apare la un ochi și după aceea apare și la celălalt dacă nu avem grijă să ne spălăm pe mâini și să folosim propriul prosop“, a spus medicul oftalmolog Mihaela Puianu.
Conjunctivita bacteriană este cauzată în timpul verii și de transpirație. Pacienții trebuie să știe că acest tip de conjunctivită nu trece repede. „Se recomandă un tratament cu antibiotic, iar pacientul este urmărit în timp. Dacă apar complicații, tratamentul este schimbat și bolnavul poate fi chemat și zilnic la medic pentru că se poate ajunge chiar și la rupere de cornee“, a menționat medicul oftalmolog.
Boala poate apărea și la nou-născuți și este determinată de probleme ale canalului lacrimal, care împiedică scurgerea lacrimilor. Aceasta apare la câteva zile de la naștere și, de obicei, este destul de agresivă, iar tratamentul trebuie administrat imediat. Medicul oftalmolog Mihaela Puianu precizează că trebuie tratat atât copilul, cât și mama.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS