19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConsultaţii raportate pentru pacienţi internaţi în spital

Consultaţii raportate pentru pacienţi internaţi în spital

Controalele efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj în luna martie au scos la iveală unele nereguli în ceea ce priveşte activitatea furnizorilor de servicii medicale din judeţ şi modul în care aceştia respectă relaţiile contractuale. Potrivit CAS, o parte dintre aceste nereguli au constat în raportarea de consultaţii la pacienţi care figurau ca internaţi în spital.

Luna trecută, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a făcut verificări la 13 medici de familie din judeţ, iar principala problemă a fost tot cea cu pensionarii, care au primit reţete cu compensare 90%, deşi nu se încadrau în lege: pensie de până la 700 de lei pe lună şi nici un alt venit impozabil. Pentru că au declarat în scris că nu au alte venituri suplimentare pensiei, dar figurau în evidenţele ANAF cu venituri impozabile, pensionarii respectivi au fost obligaţi să restituie compensarea suplimentară de 40% din contravaloarea medicamentelor de care au beneficiat (ei având dreptul doar la o compensare de 50%). În schimb, dacă medicii nu au solicitat cuponul de pensie şi declaraţia pe proprie răspundere privind veniturile realizate, compensarea de 40% considerată nelegală li s-a imputat lor.
Medicii de familie au mai primit avertismente şi pentru că nu utilizaseră formularele tipizate obligatorii (cereri de transfer, fişe de consultaţii, registre de tratamente, fişe de urmărie a gravidei) sau pentru că nu respectaseră protocoalele de practică elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, acestora din urmă imputându-li-se şi contravaloarea medicamentelor prescrise eronat. Şi farmaciile în care farmacistul lipsea, deşi prezenţa sa este obligatorie în cadrul programului de activitate, s-au ales cu avertisment.
În urma controalelor CAS Dolj, au fost identificate şi consultaţii raportate pentru pacienţi care se aflau în acel moment internaţi în spital, consultaţii care au fost imputate medicilor respectivi, acestora aplicându-se şi măsura diminuării valorii minime garantate a punctului per capita pentru lunile în care s-au constatat deficienţele.

Medici, şi de gardă, şi de serviciu în Policlinică

Servicii medicale raportate pentru pacienţi care figurau ca internaţi în spital nu s-au descoperit însă doar la medici de familie, ci şi la cei de specialitate. CAS Dolj a depistat luna trecută servicii clinice raportate ca oferite unor bolnavi internaţi, la medicii respectivi impunându-se măsura recuperării contravalorii acelor servicii, cât şi diminuarea cu 10% a valorii minime garantate a punctului per serviciu, pentru lunile în cauză. Aceeaşi sancţiune au primit-o şi medicii de specialitate care nu au finalizat actul medical prin scrisoare medicală şi reţetă acordate pacientului.
Totodată, la unii medici s-a constatat o suprapunere a activităţii desfăşurate în gardă cu cea din policlinică, iar serviciile medicale din ambulatoriu raportate ca efectuate în timpul gărzii le-au fost imputate. Şi pentru faptul că nu au raportat la CAS lista cu bolnavii cu afecţiuni cronice aflaţi în evidenţa proprie şi, lunar, mişcarea acestora, atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic, medicii s-au ales cu avertisment scris. Tot avertisment scris a primit şi un furnizor de servicii paraclinice, pentru faptul că nu respecta programul de activitate, nu completa corect şi la zi registrele de lucru şi nu respecta dreptul la libera alegere a asiguratului.
De asemenea, au fost identificaţi şi asiguraţi care au declarat pe proprie răspundere, pe versoul biletelor de trimitere, că nu au fost internaţi pe perioada cuprinsă între data eliberării biletului de trimitere şi data efectuării investigaţiilor, dar figurau în evidenţele CAS Dolj cu internări în spital. „Conform normelor, dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea“, se arată în raportul de control al CAS Dolj. În acest caz, contravaloarea acelor investigaţii se va recupera de la asiguraţii respectivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS