21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe trebuie să justifice medicii când prescriu medicamentele cu denumirea comercială

Ce trebuie să justifice medicii când prescriu medicamentele cu denumirea comercială

De la 1 februarie a intrat în vigoare un model nou de reţetă electronică, pe care medicii sunt obligaţi să-l folosească pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Potrivit ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1509/733/2013, medicii cu drept de prescriere în sistemul de asigurări sociale de sănatate, în momentul în care recomandă pacientului un medicament folosind denumirea sa comercială, trebuie să explice şi de ce l-au ales tocmai pe acesta. Tocmai de aceea, reţeta electronică are o nouă secţiune, „Justificare medicală prescriere denumire comercială“.

În legătură cu acest aspect, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a ţinut să-i informeze pe medici despre noul mod de prescriere a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. „Medicii prescriu medicamentele sub forma denumirii comune internaţionale (DCI), iar în cazuri justificate medical, precum şi în cazul  produselor biologice, prescrierea se face pe denumire comercială, cu precizarea pe prescripţie şi a denumirii comune internaţionale corespunzătoare”, a anunţat CAS Dolj.

Instituţia a explicat şi ce se are în vedere la justificarea făcută de medic: „În cazul prescrierii medicamentelor pe denumire comercială, cu excepţia produselor biologice, justificarea medicală va avea în vedere efectele secundare sau ineficacitatea altor medicamente din cadrul aceleiaşi DCI şi pentru care medicul prescriptor a întocmit fişă de farmacovigilenţă (disciplină medicală care își propune să atragă atenția asupra efectelor nocive ale medicamentelor – n.r.), pe care a înaintat-o Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS