21.7 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRecomandări ale Direcţiei de Sănătate Publică pentru perioadele cu temperaturi scăzute

Recomandări ale Direcţiei de Sănătate Publică pentru perioadele cu temperaturi scăzute

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a transmis astăzi o serie de recomandări generale pentru populaţie, având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă. Pentru a preveni îmbolnăvirea sau apariţia unor complicaţii provocate de ger, cetăţenilor li se recomandă să ţină seama de următoarele sfaturi:

– evitaţi expunerile prelungite în aer liber – persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.
– folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate pentru a evita degeraturile (nu se recomandă purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte strâmtă, pentru că acestea nu păstrează căldura).
– purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă proteja extremităţile, care sunt cel mai mult expuse riscului de îngheţ.
– mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.
– evitaţi eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.
– asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică. Alimentaţia trebuie să fie bazată pe hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, sporesc imunitatea şi protejează organismul de viroze şi infecţii respiratorii.
– asiguraţi-vă hidratarea corespunzatoare, din care să nu lipsească supele calde şi ceaiurile vitaminizante.
– folosiţi (în limita toleranţei) mierea de albine şi usturoiul ca adjuvante naturale împotriva răcelilor.
– evitaţi consumul de alcool (este chiar periculos) şi limitaţi consumul de cafea şi fumatul.
– dacă suferiţi de boli cronice, urmaţi corect tratamentul care v-a fost prescris şi nu îl înterupeţi decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensării unor boli grave.
– în caz de apariţie a unor simptome de răceală sau degerături mergeţi la medic şi nu încercaţi să vă autotrataţi.
– păstraţi un ambient adecvat în locuinţă, cu temperatură optimă de 22-24 grade. Dacă în mediul înconjurător se înregistrează mai puţin de 20 grade intervine stresul asupra organismului, acesta devenind vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.
– nu folosiţi aragazul pentru încalzirea locuinţei.
– informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o călătorie, pentru a evita eventualele surprize neplăcute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS