11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAproape 44.000 de gorjeni suferă de boli cardiovasculare

Aproape 44.000 de gorjeni suferă de boli cardiovasculare

6.11.2013

Foto: pitian.jpg, pitian dsp.jpg: Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj

Aproape 44.000 de persoane din judeţul Gorj suferă de boli cardiovasculare şi se află în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ca beneficiari de tratamente periodice sau permanente. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei, incidenţa bolilor de inimă este în creştere în ultimii ani şi are legătură cu stilul de viaţă, stresul şi alimentaţia. Este posibil să mai existe câteva sute de bolnavi, care, deşi prezintă simptomele unor boli cardiovasculare, nu îşi fac analizele, întrucât preferă să ducă boală fără tratament cât mai mult timp cu putinţă, fără a trece măcar pe la medicul de familie. 

Vizita la spital devine însă obligatorie, în momentul în care bolnavul are nevoie de tratament de specialitate.
„În cazul bolilor cardiovasculare, prevenţia este esenţială. Putem vorbi despre două tipuri de prevenţie: controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare. În cazul pacienţilor cu tensiune arterială ridicată sau cu un nivel crescut al colesterolului sau cu diabet, prevenţia constă în monitorizarea continuă a acestor factori de risc şi administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic. La nivelul județului Gorj avem 220 de bolnavi de cardiopatie reumatismală, 33.758 de bolnavi hipertensivi și 10.229 de persoane care suferă de cardiopatie ischemică. Mai avem și 3.247 de persoane cu boli cerebro-vasculare și 888 de gorjeni care suferă de obezitate“, a spus Elena Pițian, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Boala ischemică coronară se manifestă prin durere la nivelul pieptului, iar în cazul unei forme mai grave poate determina un infarct, în timp ce boala arterială periferică se manifestă prin durere la mers şi se poate complica în evoluţie cu ulceraţie, necroză sau cangrenă. Datorită progreselor medicinei, atât în ceea ce priveşte terapia medicamentoasă, cât şi aparatura medicală, aceste afecţiuni pot fi ţinute sub control.

Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS