20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateExperţii au predat chirurgie modernă la Craiova

Experţii au predat chirurgie modernă la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=mgyfY2d4DqQ

Doi dintre experţii mondiali în chirurgia laparoscopică pediatrică, francezul Jean-Stéphane Valla şi belgianul Henri Steyaert, sunt prezenţi în aceste zile la Craiova pentru un training în domeniu, la care participă medici din toată ţara. Valla se află pentru prima dată în România şi s-a arătat mulţumit de nivelul medicilor români şi de condiţiile întâlnite în sala de operaţie de la spital.

A doua ediţie a cursului de chirurgie minim invazivă la copii, organizat de Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, a adunat cursanţi din toată ţara, dar şi unul de la Milano, care practică medicina la Spitalul de Copii din Bruxelles. Medici din Iaşi, Arad, Timişoara, dar şi din Oltenia, participanţi şi la prima ediţie a trainingului, au avut ocazia să fie instruiţi de două somităţi recunoscute la nivel mondial în domeniul chirurgiei pediatrice, francezul Jean-Stéphane Valla, şef din 1994 al Departamentului de chirurgie pediatrică de la Spitalul „Lenval“ din Nisa (spital unde a născut şi Angelina Jolie), şi belgianul Henri Steyaert, şeful Departamentului de chirurgie pediatrică de la HUDERF (Spitalul Universitar de Copii „Reine Fabiola“) Bruxelles.
Dacă ultimul era familiarizat cu Craiova şi România, participând şi la prima ediţie a cursului şi mai având contact cu sistemul medical de la noi, pentru profesorul Valla sosirea în Bănie şi implicit în ţara noastră a fost o premieră. Cei doi au efectuat luni două intervenţii chirurgicale în blocul operator al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU, la copii cu probleme grave, unul cu o malformaţie anorectală, celălalt cu o malformaţie a aparatului genital, urmate de un curs teoretic, pentru ca ieri să aibă loc practica. În Biobaza Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) s-au derulat mai multe intervenţii chirurgicale laparoscopice pe porci aflaţi sub anestezie. Cursanţii au fost împărţiţi în cinci echipe de câte două persoane, iar cei doi profesori au trecut pe la fiecare masă de operaţie pentru a da sfaturi, discuţiile purtându-se în limba engleză.

„Chiar vrei să încerci de la început ceva aşa complicat?“

Atât profesorul Valla, cât şi Henri Steyaert şi-au făcut timp să lucreze cu fiecare echipă de medici. Le-au coordonat atent mişcările, le-au dat sfaturi, le-au explicat cum se face un nod, le-a dezvăluit din tainele laparoscopiei. „Ai mai făcut aşa ceva?“, „Da, da, este bine aşa, continuă“, „Chiar vrei să încerci de la început ceva aşa complicat?“, „Cu atenţie“, „Acum este perfect“, au fost doar câteva din sfaturile celor doi profesori din străinătate. „Ocaziile pentru a face practică în chirurgia minim invazivă nu sunt multe. Acesta este un curs bine organizat, iar profesorii sunt foarte buni. Sunt pentru prima dată aici, am învăţat multe şi îmi place. Eu lucrez la Bruxelles, împreună cu profesorul Steyaert, dar şi alături de alţi profesori care ne transmit toate cunoştinţele lor. Eu sunt născut la Milano, am studiat acolo, dar acum m-am mutat la Bruxelles cu serviciul“, a spus Federico, singurul străin prezent la acest curs.
Şi ceilalţi cursanţi, medici chirurgi, s-au declarat încântaţi de ocazia avută de a învăţa de la cei mai buni profesori în domeniul chirurgiei pediatrice minim invazive. „Este un curs interesant şi util mai ales pentru dezvoltarea spitalelor mai mici şi a laparoscopiei din Oltenia. Am deprins tehnici mult mai avansate decât ne erau prezentate până acum şi este un schimb foarte util de experienţă, care ne ajută foarte mult pe viitor“, a precizat Teodor Zavate, medic chirurg şi manager al Spitalului Municipal Motru. „Este a doua oară când venim la acest training la Craiova şi vom veni de câte ori se va organiza, pentru că este util, iar noi suntem la început de drum în laparoscopie. Ceea ce facem aici este instructiv, interesant, profesorii au o experienţă vastă în domeniu şi, pe lângă noţiunile de teorie, sfaturile lor sunt extrem de importante pentru noi“, a spus şi Maria Trăilescu, medic chirurg la Spitalul Judeţean Arad.
„Pentru noi este un câştig faptul că domnii profesori au putut să vină în România şi să ne împărtăşească din experienţa lor. A fost foarte bine şi sperăm să mai avem astfel de ocazii şi anii următori. Am fost şi la prima ediţie a cursului de la Craiova, ne-a plăcut şi am putut aplica şi la Iaşi ceea ce am învăţat aici“, a afirmat Ana-Maria Scurtu, medic primar chirurgie pediatrică la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi.

„Nivelul medicilor români este unul bun“

Concluzia acestui curs a fost trasă de profesorul francez Jean-Stéphane Valla, care s-a declarat mulţumit de nivelul medicilor de aici, de faptul că aceştia vor să deprindă toate tainele chirurgiei minim invazive, dar şi de condiţiile şi dotarea întâlnite în blocul operator de la Spitalul Judeţean din Craiova. „Nu am mai fost până acum în România, deşi am primit multe invitaţii, dar anul acesta am ales să vin graţie şi prietenului meu Steyaert, care este deja obişnuit cu ţara dumneavoastră. Am ales Craiova şi pentru că am avut elevi de aici care s-au specializat la clinica noastră din Franţa. Nu ştiu multe lucruri despre sistemul medical românesc, dar ştiu că am efectuat nişte intervenţii chirurgicale într-o sală perfect echipată, iar nivelul medicilor români este unul bun“, a spus profesorul Valla. Cursul de chirurgie laparoscopică se încheie astăzi, tot cu practica efectuată pe porci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS