11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalize plătite de pacient, decontate şi de CAS?

Analize plătite de pacient, decontate şi de CAS?

Faptul că o persoană asigurată găseşte cu greu un laborator unde să-şi facă analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) este binecunoscut în sistemul sanitar. Plafoanele lunare ale laboratoarelor aflate în contract cu CAS sunt mici, de câteva mii de lei, şi de cele mai multe ori se epuizează după primele zile. Unele chiar după o zi. Dar ce se întâmplă atunci când faci programare, eşti acceptat, vii pentru nişte analize uzuale decontate de Casă, ţi se recoltează sânge, iar apoi eşti pus să plăteşti integral preţul acestora?

Este cazul unui craiovean de 57 de ani, care s-a programat la începutul acestei luni, prin telefon, la D&P Medical Center, s-a prezentat cu trimitere de la medicul de familie, dar a plătit pentru analizele medicale. Bărbatul susţine că a fost pus să achite suma de 170 de lei, pentru care nu a primit chitanţă. Analizele sunt din categoria celor decontate integral de CAS Dolj, de biochimie, hematologie şi imunologie, lucru confirmat şi de site-ul policlinicii, unde este specificată lista investigaţiilor paraclinice decontate de Casă.
„Am făcut programare prin telefon pentru analize şi mi s-a spus că lucrează cu Casa şi voi plăti o sumă foarte mică la recoltare. Când s-a dus soţul să-i recolteze analizele i s-a cerut preţul întreg, spunându-i-se însă că sunt decontate. Cum să fie decontate la banii ăştia? Păi ce fac cei de acolo, ia banii o dată de la noi, pacienţii, şi o dată de la CAS?“, a precizat în scris soţia bărbatului. Aceasta susţine că a fost la centrul medical respectiv pentru a sta de vorbă cu dr. Puşa Edmond, reprezentantul legal al clinicii în contractul cu Casa, însă nu a primit nici o explicaţie pentru că „dânsa s-a închis în birou şi nu a mai ieşit de acolo“.

„Nu am mai avut plafon“

Un comportament similar a avut medicul respectiv şi atunci când a fost interpelat de redactorul GdS despre acest caz. Nu s-a închis în birou, dar cu o atitudine puţin ostilă a precizat că „nu trebuie să dea explicaţii la toţi nebunii“. „Despre ce sesizare e vorba? Şi i-am băgat eu mâna în buzunar? Nu, a plătit de bunăvoie! Avem contract cu CAS, dar nu mai aveam plafon atunci, iar dacă omul a vrut să plătească, eu ce să-i fac?! Dacă vrei să faci analize cu plată, se poate oricând“, a spus dr. Puşa Edmond. „Păi şi atunci de ce mi s-a mai spus la telefon că există plafon? Am întrebat într-o după-amiază, mi s-a spus că soţul poate veni a doua zi dimineaţa pentru recoltat şi că trebuie să aibă trimitere. De ce mi-a mai cerut trimitere, dacă a plătit pentru analize? Şi cum s-a terminat plafonul până dimineaţa, au făcut analize toată noaptea?“, s-a întrebat soţia bărbatului. Aceasta mai susţine că a făcut sesizare doar pentru a nu se întâmpla şi altor persoane acest lucru.
În replică, dr. Puşa Edmond a explicat că bărbatul „a fost chemat a doua zi la clinică pentru a vedea despre ce analize este vorba, nu pentru a i se face investigaţiile respective în contract cu Casa“. Pe buletinul de analize medicale primit de pacient apare în locul unde este specificată data recoltării şi a eliberării rezultatelor, sub punctul de recoltare, şi „Cerere acceptată CJAS“, urmată de un cod, însă medicul a precizat că este vorba de un cod intern şi de un accept din partea laboratorului.
În ceea ce priveşte acest caz, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj au afirmat că analizele respective sunt decontate integral de Casă, că D&P Medical Center se află în relaţie contractuală cu Casa şi că vor verifica sesizarea făcută de pacientul asigurat. „În măsura în care analizele respective vor fi raportate la CAS în vederea decontării, instituţia noastră va extinde verificările pentru a se stabili realitatea celor declarate şi condiţiile efective în care a fost prestat serviciul medical“, au spus oficialii CJAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS