20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInfecțiile dobândite în spitale, o problemă de sănătate care provoacă decese și mari pierderi financiare

Infecțiile dobândite în spitale, o problemă de sănătate care provoacă decese și mari pierderi financiare

Infecțiile cu care pacienții din toată lumea se aleg pe timpul spitalizării, cunoscute ca infecții nozocomiale, reprezintă o problemă recunoscută la nivel mondial, care provoacă, pe lângă decese, și pierderi financiare semnificative. Infecţiile nozocomiale sunt considerate evenimente adverse înregistrate în instituţiile de sănătate şi cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinilor.

Tocmai de aceea, din octombrie 2004, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adoptat Programul privind Siguranţa Pacientului (WHO Patient Safety) a cărui primă iniţiativă  – „Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă medicală mai sigură (Clean Care is Safer Care – CCSC)” – pune accentul pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde siguranţa pacienţilor din spitale. Începând cu 5 mai 2009, CCSC a instituit evenimentul anual “Igiena mâinilor: Sănătate şi Viaţă”, campanie care promovează îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinilor în rândul personalului medical, eveniment care s-a desfăşurat pentru prima dată în România în anul 2011. “Igiena mâinilor în spitale, dar şi în viaţa de toate zilele, implică gesturi simple, dar de mare responsabilitate, de care depind sănătatea şi chiar viaţa”, susțin specialiştii.

Situaţia la nivel mondial

Datele oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj arată că sute de milioane de pacienţi de pe tot globul sunt afectaţi anual de infecţii nozocomiale, care duc la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate. În prezent, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, şapte – în ţările dezvoltate şi zece – în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o infecţie nozocomială. În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de nouă ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare, afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi.

În Europa, mai mult de patru milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4,5 milioane de infecţii nozocomiale, care cauzează 16 milioane de extra-zile de spitalizare, 37 000 de decese precum şi costuri de aproximativ şapte miliarde de euro pe an.

Situația în România

În România, în anul 2008 erau raportate 9.677 de cazuri de infecţii nozocomiale distribuite pe judeţe de la câteva cazuri (Bistriţa Năsăud 2, Dâmboviţa 3, Constanţa 10) până la peste 1.500 înregistrate în Cluj (1.509), Iaşi (1.550) şi Bucureşti (1.582).

În judeţul Dolj, potrivit datelor DSP, în anul 2012 au fost înregistrate 75 de cazuri sporadice şi nici un focar de infecţie nosocomială, incidenţa infecţiilor nosocomiale depistate în sistemul rutină (nr. cazuri/100 externaţi, pe secţii) fiind 0,765697.

“Multe dintre măsurile de prevenire şi control ale infecţiilor nozocomiale, inclusiv cele privind igiena mâinilor, sunt simple, necostisitoare şi eficiente, dar responsabilitatea şi atitudinea pozitivă a personalului sanitar implicat sunt indispensabile. Pacienţii, dar şi deprinderile populaţiei generale privind igiena mâinilor, joacă un rol important în prevenirea infecţiilor nozocomiale. Un studiu pe 900 de persoane publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet în 2005 a relevat potenţialul deosebit al unui gest elementar de igienă precum spălarea corectă cu apă şi săpun a mâinilor: scăderea cu 50% a numărului cazurilor de pneumonie şi diaree şi cu 34% a infecţiilor cutanate”, se specifică într-un comunicat al DSP Dolj.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS