11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConsultaţii cu bani spre sfârşitul lunii?

Consultaţii cu bani spre sfârşitul lunii?

Medicii de familie din Dolj susţin că, din cauza numărului mare de programări cu care s-au confruntat în ianuarie şi februarie, există riscul ca din a doua jumătate a lunii martie să nu mai poată oferi consultaţii gratuite persoanelor asigurate şi să nu mai poată elibera trimiteri şi reţete decât contra cost. Conform legii, medicii de familie sunt obligaţi să aibă, în medie, la nivel de trimestru, 20 de programări pe zi. Ei pot ajunge şi la maximum 40 de programări pe zi, dar cu condiţia ca la finalul celor trei luni să se încadreze în medie.
Luând în considerare programările avute în primele două luni ale anului, medicii de familie sunt de părere că nu se vor putea încadra în prevederile legii, iar după 20 martie „va fi dezastru, pentru că nu se vor mai putea face programări decontate de CAS şi, în consecinţă, asiguraţii nu vor mai beneficia de consultaţii şi trimiteri gratuite“. „Contorizarea se face la trei luni, când numărul de programări trebuie să fie egal cu 20 înmulţit cu numărul de zile lucrate pe lună înmulţit cu trei luni. Or mulţi medici au avut câte 500 de programări în ianuarie şi februarie, din cauza vremii de afară. Ce fac în martie dacă nu se încadrează în numărul stabilit? Cer bani pentru consultaţii la copii? Nu e normal“, susţine dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

„Trimiteţi cazurile cronice la Urgenţă“

Întrebarea pusă de medicii de familie din Dolj către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este una singură: „ce facem cu persoanele cu afecţiuni acute care vin peste numărul de programări şi nu au bani să plătească?“. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii CAS Dolj, dr. Sorinela Mitruţ, medic de familie la Coţofenii din Faţă, a spus: „Eu am 600 de pacienţi la Coţofenii din Faţă. Vin la mine mame cu copii în braţe, ce le fac, le spun că nu mai pot să le ofer consultaţie decât cu bani? Trimitere nu pot să dau dacă nu plătesc, reţetă la fel, iar la mine vin şi zece copii odată cu părinţi care trăiesc din ajutorul social. Nu-i pot refuza. Ce facem cu aceste cazuri, mai ales când e vorba de afecţiuni acute? Le lăsăm în voia sorţii dacă oamenii nu au bani?“.
Reprezentanţii CAS Dolj le-au recomandat medicilor de familie să încerce să se încadreze în numărul de programări prevăzut de lege, să lase chiar câteva locuri libere pentru situaţiile deosebite care pot apărea, iar cazurile cronice să beneficieze de consultaţie gratuită prin intermediul Serviciului de Ambulanţă şi al celui de Urgenţă. „Nu pot păstra locuri libere. Dacă vine un pacient să se programeze şi eu îi spun că nu mai sunt locuri decât contra cost, iar el cere să verifice şi vede spaţiile libere la programări, ce fac? Îi spun că sunt păstrate pentru cazurile speciale? Nu pot, pentru că nu mă crede. Şi atunci trebuie să-i ofer consultaţie gratuită“, a explicat dr. Mirela Profir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS