19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeste 20.000 de doze de vaccin, blocate în Dolj

Peste 20.000 de doze de vaccin, blocate în Dolj

Sistarea pentru şapte-zece zile a campaniei de vaccinare antigripală la nivel naţional este considerată de DSP Dolj o măsură care nu s-ar fi impus în acest judeţ

După ce Ministerul Sănătăţii a decis sistarea campaniei de vaccinare gratuită antigripală demarată la începutul anului, în Dolj au rămas blocate 20.513 doze de vaccin. Hotărârea de sistare a fost luată în urma unor suspiciuni legate de scăderea sub limita aprobată a concentraţiei uneia dintre cele trei tulpini virale din care este compus vaccinul, însă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj susţine că în judeţ vaccinul şi-a dovedit eficienţa şi că aici o astfel de măsură nu s-ar fi impus.
Reprezentanţii DSP scot în evidenţă evoluţia virozelor respiratorii în judeţ, „mult sub limita aşteptată“, şi faptul că nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri în rândul celor aproape 12.000 de doljeni vaccinaţi. „Am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii că se întrerupe vaccinarea antigripală pe o perioadă de şapte-zece zile, spun ei din cauza evoluţiei favorabile a virozelor respiratorii şi a gripei în ultimele săptămâni. De la începutul anului şi până acum, în Dolj nu au existat însă cazuri de gripă, iar evoluţia virozelor respiratorii a fost sub limita aşteptată. În ultimele două săptămâni, spre exemplu, s-au înregistrat 990, respectiv 1.090 de cazuri de viroze, mult sub limita aşteptată“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

11.883 de doljeni vaccinaţi

Ştefan Popescu a mai menţionat că Doljul a fost aprovizionat cu 32.396 de doze de vaccin, iar „până în prezent s-au făcut 11.883 de vaccinuri“. „Diferenţa de 20.513 doze se află cu preponderență în cabinetele medicilor de familie, dar și la DSP. La cei aproape 12.000 de doljeni care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri, iar acesta poate fi încă un semn că vaccinul a avut efectul dorit. Până la reluarea vaccinării, dozele vor fi păstrate şi depozitate în condiţii adecvate, la frigider, la cabinetele medicilor de familie sau în depozitul DSP“, a mai spus dr. Ştefan Popescu.
Vaccinul antigripal este făcut gratuit de persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cum sunt copiii, gravidele, persoanele peste 65 de ani şi cele care suferă de boli cronice. Gratuit este vaccinat şi personalul medical şi cel din unităţile de îngrijire a bătrânilor.

Vaccinul neconform va fi distrus

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că a fost informată cu privire la faptul că „ultimele testări efectuate la vaccinul antigripal au pus în evidenţă scăderea sub limita aprobată a concentraţiei uneia dintre cele trei tulpini virale, neconformitatea comunicată vizând şapte din cele 18 serii de vaccin fabricate“.
Agenţia susţine că Institutul „Cantacuzino“ a transmis lunar monitorizarea rezultatelor înregistrate la testarea concentraţiei fiecăreia dintre cele trei tulpini virale incluse în vaccinul antigripal, până în prezent rezultatele înregistrate încadrându-se în parametrii de calitate aprobaţi.
ANMDM mai susține că cele șapte serii de vaccin cu probleme vor fi retrase de pe piață și distruse. „Institutul «Cantacuzino» a înştiinţat ANMDM cu privire la declanşarea procedurii de blocare a utilizării celor şapte serii de vaccin cu probleme, în vederea retragerii de pe piaţă. Agenţia a răspuns imediat adresei Institutului «Cantacuzino» cu privire la măsurile care se impun şi care, în principal, se referă la obligaţia transmiterii către ANMDM a informaţiilor privind cantităţile de vaccin retrase, raportat la cele fabricate şi, respectiv, distribuite pentru fiecare serie neconformă. În acelaşi timp, se menţionează obligaţia deţinătorului Autorizaţiei de Punere pe Piaţă de a distruge cantităţile retrase, cu respectarea prevederilor legale în domeniu“, se mai arată în comunicatul emis de ANMDM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS