14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInsuficienţa venoasă

Insuficienţa venoasă

Sistemul venos asigură reîntoarcerea la inimă a sângelui pompat de aceasta prin artere către toate ţesuturile şi organele. Această funcţie este relativ uşor de îndeplinit de venele din jumătatea superioară a corpului, care conduc sângele în direcţie gravitaţională; în schimb, lucrurile nu stau nicidecum simplu pentru venele care trebuie să transporte sângele în sens antigravitaţional – şi acest fapt este cel mai evident în cazul venelor membrelor inferioare.
Venele care aduc la inimă sângele din jumătatea inferioară a corpului beneficiază de mai multe mecanisme care le ajută în îndeplinirea rolului lor: sunt prevăzute cu un sistem de valvule dispuse în serie care fragmentează coloana de sânge şi o fac mai uşor transportabilă, sunt comprimate în mod ritmic de arterele pulsatile, de contracţiile muşchilor în a căror vecinătate se află sau de contracţia abdomenului, inspirul profund dezvoltă o forţă de sucţiune asupra sângelui aflat în vasele venoase mari intraabdominale etc. Funcţionarea normală a acestor mecanisme are ca finalitate transportul fără dificultate a sângelui de la picioare către inimă.
Există însă numeroase situaţii care interferează cu buna desfăşurare a acestui transport, conducând la apariţia insuficienţei venoase – definite ca incapacitatea sistemului venos de a transporta în mod adecvat înapoi la inimă întreaga cantitate de sânge adusă de artere la nivelul anumitor ţesuturi sau organe. Condiţiile care cauzează sau favorizează apariţiei insuficienţei venoase sunt nenumărate, şi de obicei le găsim asociate la acelaşi pacient: obezitatea, ortostatismul prelungit, tromboflebita profundă, absenţa sau deteriorarea valvulelor venoase, obstrucţia sau traumatizarea venelor membrelor inferioare, prezenţa varicelor hidrostatice, sarcina, imobilizarea prelungită, vârsta peste 60 de ani, insuficienţa cardiacă, renală sau hepatică, denutriţia etc.
Insuficienţa venoasă este un sindrom care se manifestă prin umflarea picioarelor (edem), însoţită de durere şi de senzaţia de greutate a acestora. Edemul poate fi uşor recunoscut după semnul lăsat de elasticul şosetelor sau după subdenivelarea tegumentară facil de realizat prin comprimarea timp de câteva secunde cu degetul. Edemul este situat iniţial la nivelul labei piciorului, dar se poate extinde la gleznă, la gambă şi chiar la coapsă odată cu agravarea situaţiei.
Insuficienţa venoasă este, din păcate, un sindrom care se autoîntreţine şi se agravează progresiv, în primul rând fiindcă dilatarea venelor pe care o produce împiedică închiderea valvulelor din interiorul venelor, conducând la apariţia unui cerc vicios patologic.
În articolul următor vor fi prezentate metodele de prevenire şi combatere a insuficienţei venoase.

Dr. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU