19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNutrienţi preţioşi pentru sănătate

Nutrienţi preţioşi pentru sănătate

Elementele nutritive sunt acele substanţe din alimente necesare pentru buna funcţionare a organismului. Iată în continuare de ce acestea nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a fiecăruia dintre noi.

Proteinele construiesc şi refac toate ţesuturile din organism, ajută la formarea de anticorpi, intră în structura hormonilor şi a enzimelor, furnizează energie (4 calorii/gram). Proteinele se găsesc în pâine, cereale (orez, ovăz, porumb, grâu, mei, secară), cartofi, pâine, paste făinoase.
Calciul ajută la crearea şi menţinerea unei danturi viguroase şi a unui sistem osos puternic, ajută la coagularea sângelui, la funcţionarea normală a muşchilor şi nervilor, este necesar pentru activarea anumitor enzime care ajută la transformarea alimentelor în energie. Se găseşte în lactate, gălbenuş de ou, sardine, somon, struguri, soia, fasole verde şi uscată, mazăre, conopidă, broccoli, pere, morcovi, ţelină, varză, nuci, alune. Atenţie! Excesul de proteine din anumite alimente cum ar fi cele din carne sau lapte poate duce la pierderea calciului din organism. Proteinele duc la un conţinut ridicat de fosfor care contribuie la scăderea calciului.
Fierul se combină cu proteinele pentru a forma hemoglobina, substanţa roşie din sânge care transportă oxigenul la plămâni şi celule, şi mioglobina care înmagazinează oxigenul în muşchi, necesar pentru a preveni anemia cu carenţe de fier. Se găseşte în făină integrală, carne de porc, peşte, carne de pui, linte, fasole, pătrunjel.

Vitaminele

Vitamina C ajută la menţinerea ţesuturilor sănătoase, fortifică pereţii vaselor sangvine, ajută organismul să reziste la infecţii, contribuie la vindecarea rănilor şi tăieturilor. Legumele şi fructele conţin multă vitamina C, în special pătrunjelul, afinele şi citricele.
Vitamina A ajută la păstrarea sănătăţii pielii, creşte rezistenţa la infecţii, protejează împotriva cancerului. Ouăle, laptele, precum şi toate legumele şi fructele de culoare verde închis sau portocaliu sunt surse de vitamina A. Se recomandă consumarea lor de trei-patru ori pe săptămână. Consumul mare de alcool distruge vitamina A.
Tiamina (Vitamina B1) determină un apetit normal şi ajută la digestie, este necesară pentru un sistem nervos sănătos, este necesară pentru anumite enzime care ajută la transformarea alimentelor în energie. Se găseşte în carne (în special în carnea de porc şi peşte), germeni de grâu, drojdie de bere, fasole, mazăre, ouă şi lactate.
Riboflavina (Vitamina B2) ajută celulele să utilizeze oxigenul, menţine o vedere bună, previne descuamarea sau crăparea pielii din jurul gurii şi al nasului, este necesară în anumite enzime care ajută la transformarea alimentelor în energie. Flora bacteriană intestinală sintetizează vitamina B2. Alte surse importante de riboflavină sunt carnea de porc sau vită (în special măruntaiele), peştele, ouăle, legumele verzi, lactatele, cerealele integrale.
Acidul nicotinic (Vitamina PP) contribuie la menţinerea unui apetit normal, la digestie şi este necesar pentru menţinerea unui sistem nervos sănătos. Se găseşte în carne, creier, ficat, peşte, drojdie de bere, ciuperci, fasole, linte, grâu, citrice, struguri, orez, lapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII