10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCabinetele dentare, un lux pentru craioveni

Cabinetele dentare, un lux pentru craioveni

Craiovenii îşi neglijează dantura pentru că nu au noţiuni elementare de igienă dentară şi pentru că serviciile medicale stomatologice sunt scumpe, iar sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate sunt derizorii.

Accesul populaţiei la servicii stomatologice este marea durere a dentiştilor craioveni, dar şi un subiect care se va afla pe lista de discuţii în cadrul Congresului Internaţional de Medicină Dentară care se va desfăşura la Craiova în perioada 24-26 martie, sub auspiciile Facultăţii de Medicină Dentară din Bănie. „Probleme curente ale medicinei dentare în Uniunea Europeană“ se intitulează prelegerea care va fi susţinută de dr. Georgios Tsiogas din Grecia în cea de-a doua zi a congresului şi care va da tonul dezbaterilor pe această temă. Medicii dentişti sunt mândri că vor avea un congres de o asemenea însemnătate la Craiova şi speră ca autorităţile sanitare să conştientizeze importanţa acestui domeniu al medicinei în viaţa comunităţii. Dentiştii din zona Olteniei sunt bine pregătiţi –
de 20 de ani există la Craiova Facultate de Medicină Dentară – şi sunt în permanenţă la curent cu noutăţile în domeniu, fie că este vorba de implantologie orală, protetică cu sprijin implantar, odontologie sau estetică dentară, prin contactele active pe care le au cu colegii din alte centre universitare din ţară, dar şi cu medici renumiţi din străinătate. Cabinetele stomatologice private sunt foarte bine dotate, lucrează cu materiale performante, iar pregătirea studenţilor se face de trei ani în cabinetele proprii ale Facultăţii de Medicină Dentară.

Plafon doar pentru doi pacienţi

În ciuda tuturor acestor progrese, cabinetele stomatologice duc lipsă de clienţi. Lucrările dentare sunt foarte scumpe pentru majoritatea populaţiei, cu toate că preţurile sunt mult mai mici decât în celelalte state din Uniunea Europeană.
Românii sunt prea săraci pentru a-şi permite servicii stomatologice, dar nici autorităţile sanitare nu mişcă un deget pentru a găsi o cale de a schimba lucrurile.
Ultima decizie a Ministerului Sănătăţii care vizează cabinetele stomatologice nu a făcut decât să arate şi mai bine cât de departe sunt guvernanţii de realităţile din sistemul sanitar. Introducerea obligatorie a programării la cabinetele stomatologice aflate în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate este catalogată de dentişti o mare bătaie de joc. „Sunt medici care primesc 500 de lei pe lună de la Casa de Asigurări de Sănătate, în condiţiile în care un singur tratament costă aproape 400 de lei. Noi avem, în schimb, foarte mulţi pacienţi care nu pot primi tratamente stomatologice gratuite, cu toate că ei sunt beneficiari ai unor legi speciale. De ce sunt date aceste legi dacă nu se respectă?“, susţine prof. dr. Veronica Mercuţ, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Craiova.
În 2009, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat pentru medicina dentară sume derizorii. Un medic dentist craiovean primea între 500 şi 1.000 de lei pe lună, în condiţiile în care pentru o singură proteză totală se decontau 370 de lei.

Până în 1989 existau programe de prevenţie

Cea mai mare problemă o reprezintă însă educaţia sanitară mai mult decât precară a populaţiei. Românii nu se spală pe dinţi şi nu merg la controale periodice la cabinetul stomatologic. Ajung la dentist foarte rar şi atunci numai pentru extracţii.
„Înainte de 1989 existau statistici şi programe de prevenţie. Erau cabinete care făceau profilaxie şi controale periodice. Acum nu mai avem. În schimb, se extrag cu 20% mai mulţi dinţi decât se protezează“, spune Veronica Mercuţ.
În prezent, mai există doar câteva cabinete şcolare care îşi desfăşoară activitatea haotic, fără o strategie şi fără o dotare minimă. „Igiena dentară se tratează aleatoriu în şcoală la orele de dirigenţie şi asta este tot. Activitatea acestor cabinete nu este coordonată şi nu este alocată baza materială necesară, motiv pentru care nu se poate face profilaxie“, mai spune decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII