11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUnu din zece români are o boală renală

Unu din zece români are o boală renală

Medicii specialişti sunt îngrijoraţi de amploarea pe care bolile cronice de rinichi o au în rândul populaţiei. În România, o persoană din zece suferă de o astfel de afecţiune, iar multe dintre cazuri ajung să fie diagnosticate după zece ani de la debut, când au apărut deja complicaţiile, iar rinichiul este distrus.

„Bolnavii ajung la noi în ultimul stadiu al bolii, după ani de evoluţie a afecţiunii cronice renale, când nu mai putem face decât dializă peritoneală sau hemodializă. Este trist ce se întâmplă pentru că puteam interveni în fazele primare ale bolii pentru a preveni sau stopa evoluţia bolii“, susţine prof. dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Potrivit acestuia, bolile cronice renale sunt favorizate de anumiţi factori, cum ar fi ereditatea, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, condiţiile geografice şi sărăcia.

Jumătate din bolnavii de rinichi au diabet

Principala cauză a bolilor de rinichi în întreaga lume este diabetul zaharat. Se estimează că diabetul este responsabil de 50% din cazurile de boală cronică de rinichi, în stadiul de insuficienţă renală. În România nu există o statistică în acest sens, însă se consideră că situaţia nu este diferită.
„Boala cronică renală se întâlneşte la toate vârstele, de la copii până la pacienţii adulţi. În ţările cu un nivel scăzut de trai, cei mai afectaţi sunt tinerii. În Guatemala, de exemplu, 40% dintre pacienţi au sub 40 de ani“, susţine Eugen Moţa.
Nici România nu excelează la capitolul nivel de trai, iar aceasta se vede în numărul din ce în ce mai mare de copii bolnavi. Cel mai recent caz internat la Spitalul de Urgenţă Craiova este al unei adolescente de 15 ani din Târgu Jiu cu diabet zaharat şi boală cronică de rinichi, ambele dezechilibrate, adusă la spital în stare generală foarte gravă.
Cea de-a doua cauză a bolii cronice de rinichi, în aproximativ 27% din cazuri, este hipertensiunea arterială. De aceea, măsurarea periodică şi controlarea tensiunii arteriale sunt foarte importante pentru prevenirea afecţiunilor renale.

Ce putem face?

Rolul principal al rinichilor este de a elimina toxinele şi excesul de apă din sânge sub formă de urină. În acelaşi timp, rinichii ajută la reglarea tensiunii arteriale, sunt implicaţi în producerea celulelor roşii din sânge şi ajută la menţinerea sănătăţii oaselor.
Bolile de rinichi se dezvoltă lent, iar simptomele apar doar în stadiul avansat al afecţiunii, când pacientul are deja insuficienţă renală şi poate chiar are nevoie de dializă. Ce se poate face pentru prevenirea îmbolnăvirii? Simplu, un test de rutină al urinei, sângelui şi tensiunii arteriale poate detecta dacă există vreun semn precoce de probleme renale. Testele de laborator necesare sunt efectuate pe mici mostre de sânge şi urină. Atunci când rinichii sunt deterioraţi, proteinele se pierd prin urină, iar testele determină prezenţa acestor proteine.

Ştiaţi că…
Pentru tratamentul insuficienţei renale se cheltuiesc sume enorme? În România există 113 clinici de dializă. Dializa unui bolnav într-un an costă 19.800 de euro, în timp ce pentru un bolnav care a suferit un transplant renal costurile cu tratamentul ajung la 12.000 de euro. Programele de prevenire şi depistare ar putea să reducă incidenţa bolilor renale, numai că Ministerul Sănătăţii nu s-a arătat interesat până acum să investească în prevenţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII