9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEducaţia învinge cancerul de sân

Educaţia învinge cancerul de sân

Cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer în lume! Cifrele sunt grăitoare: după anul 2000, mortalitatea cauzată de cancerul mamar a crescut cu 7% în România, iar numărul cazurilor nou-apărute într-un an depăşeşte 6.500. Dintre acestea, 2.500 de persoane mor.

Lipsa de informaţii este cel mai puternic vector al cancerului de sân. Neprezentarea la medic pentru controlul periodic, nerecunoaşterea simptomelor şi uneori chiar nepăsarea fac din cancerul de sân o boală care este descoperită atunci când este prea târziu.
În majoritatea cazurilor, cancerul de sân nu este dureros. Boala are însă o perioadă de latenţă de 10 până la 15 ani. Din această cauză, screeningul, adică depistarea în masă a cancerului mamar în fazele precoce (0 şi I) la femeile care sunt aparent sănătoase, funcţionează foarte bine. De aceea, mergeţi de urgenţă la medicul de familie, care vă va trimite la un consult de specialitate, dacă sesizaţi una dintre următoarele modificări la nivelul sânului: un nodul dur de formă neregulată, dureros sau nu, pielea înroşită, îngroşată, mai caldă, cu aspect modificat în „coajă de portocală“, apariţia pe sân a unei ulceraţii sau adâncituri care cutează pielea din jur, mărirea în volum a unui sân şi a nodulilor din axilă care uneori sunt duri şi dureroşi sau apariţia unor eczeme ori a unor scurgeri la nivelul mamelonului.

Recomandări
 
Prevenţia primară împotriva cancerului de sân începe în primul rând prin modificarea modului de viaţă şi comportament:
1. Renunţaţi la alcool şi la fumat! Pacientele fumătoare care apelează la reconstrucţia de sân nu pot fi operate.  
2. Verificaţi-vă greutatea! Consumul de grăsimi şi dulciuri este deosebit de periculos; obezitatea creşte nivelul estrogenului, fapt care are legătură directă cu apariţia acestui tip de cancer!
3. Introduceţi în alimentaţie mai multe verdeţuri şi alimente bogate în fibre. Ele au rolul de a scădea nivelul estrogenului şi de a întări celula în lupta cu factorii cancerigeni.
4. Consumaţi alimente bogate în vitamina C şi vitamina E! Lipsa exerciţiului fizic se asociază cu niveluri mari ale lipidelor, care cresc nivelul de estrogen.
5. Nu luaţi contraceptive orale fără sfatul medicului şi pe o perioadă mai mare de cinci ani!
6. Evitaţi traumatismele mici şi repetate şi mediile poluate, în special cu cadmiu şi plumb.

Dr. Mariana PĂSĂRESCU, consilier superior în cadrul DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS