11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHalitoza, semnul unei boli ascunse

Halitoza, semnul unei boli ascunse

Mirosul urât al gurii poate fi cauzat de anumite alimente, cum ar fi usturoiul sau ceapa, însă de cele mai multe ori este cauzat de unele probleme orale, precum bolile parodontale, caria dentară sau de diferite afecţiuni ale tractului digestiv.

Cariile şi placa bacteriană sunt principalele cauze ale mirosului urât al gurii (halitoză). De aceea, terapia naturistă recomandă folosirea periuţei de dinţi, aţei dentare, curăţirea limbii şi clătirea gurii cu apă de gură pe bază de plante medicinale. Curăţirea limbii este foarte importantă pentru că foarte multe bacterii trăiesc aici. Adesea există o legătură între infecţiile dentare şi alte boli. De pildă, cercetătorii au arătat că bolile parodontale cresc riscul atacului de cord, atacului cerebral, osteoporozei, diabetului, cancerului de pancreas la bărbaţi şi naşterii premature.

O problemă socială

Mirosul neplăcut al gurii nu este doar o problemă socială, ci poate fi şi un avertisment în legătură cu alte boli ascunse sau cu o infecţie orală. Dacă este vorba de o infecţie, tratarea acesteia la dentist şi o igienă riguroasă a cavităţii bucale pot rezolva problema. Mirosul gurii poate indica o infecţie orală sau un dezechilibru în altă parte a corpului. De exemplu, atunci când suferim de constipaţie, mâncarea stă în intestine mai mult decât ar trebui, iar hrana nedigerată poate cauza fermentaţie bacteriană. De asemenea, perioadele de post sau în care ţinem cură de slăbire pot încetini funcţionarea sistemului digestiv, la fel, unele alimente supraprelucrate sunt adesea nedigerabile, spre deosebire de alimentele naturale. Aceste alimente produc gaze care sunt absorbite de corp şi apoi sunt eliberate afară prin respiraţie.

Regim fără zahăr şi alcool

Paşii care trebuie parcurşi pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii includ păstrarea gurii „umede“ până când bacteria care fermentează alimentele va fi eliminată. Uscăciunea gurii contribuie la mirosul neplăcut al gurii dimineaţa, aşa că ţineţi gura umedă pentru a neutraliza bacteria. Puteţi face asta mestecând gumă (fără zahăr), care favorizează salivaţia. Evitaţi să folosiţi apă de gură care conţine alcool, pentru că usucă gura. Evitaţi, de asemenea,  produsele de împrospătat respiraţia care conţin zahăr, pentru că acesta hrăneşte bacteria. Probioticele pot, de asemenea, să ţină sub control înmulţirea bacteriei. Reduceţi cantitatea de alimente care conţin nitriţi (hot dog, bacon, mezeluri) şi, în general, pe cea de alimente procesate. Consumaţi multe fructe proaspete şi legume, nu săriţi peste mese şi nu mâncaţi repede. Mâncaţi multe cereale integrale, alimente proaspete, şi mestecaţi pătrunjel proaspăt pentru a vă împrospăta respiraţia.

Să prevenim bolile digestive

Halitoza poate fi consecinţa unei probleme de sănătate mai serioase, cum ar fi afecţiunile digestive. În general vorbind, stresul poate  afecta negativ digestia, de aceea trebuie să învăţaţi să controlaţi stresul şi să nu vă enervaţi în timpul mesei. Suplimentele cum ar fi probioticele, glutamina, enzimele digestive şi anumite plante medicinale, precum ghimbirul şi ulmul alb, pot calma şi vindeca stomacul şi intestinele. Eliminarea factorilor care au dus la apariţia inflamaţiei în corp reduce pagubele produse la nivelul sistemului digestiv. Detoxifierea şi adoptarea unei diete hipoalergenice, antiinflamatoare, pot să reducă inflamaţia. Mestecarea de frunze de pătrunjel eliberează cantităţi importante de clorofilă, care are efecte detoxifiante, antibacteriene şi de eliminare a mirosului neplăcut. Toate acestea sunt reguli generale care trebuie adoptate individual, în funcţie de particularităţile fiecărui stil de viaţă în parte, pentru a preveni bolile digestive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII