9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSoluţii naturale pentru dinţi sănătoşi

Soluţii naturale pentru dinţi sănătoşi

Medicina naturistă oferă o serie de soluţii pentru întreţinerea dinţilor, calmarea durerilor dentare şi tratarea afecţiunilor gingivale.

Periajul dentar, controlul periodic stomatologic şi evitarea alimentelor care ne pot distruge dinţii (în special dulciurile) sunt cele trei lucruri pe care trebuie să le facă fiecare dintre noi pentru a preveni apariţia plăcii bacteriene, principala cauză a cariilor şi a afecţiunilor gingivale.
Medicina naturistă oferă, la rândul ei, soluţii pentru îngrijirea orală. Proprietăţile deosebite ale unor produse naturale (plante medicinale, suplimente alimentare, minerale etc.) le recomandă pentru distrugerea bacteriilor din cavitatea bucală, împrospătarea respiraţiei şi oprirea sângerărilor gingivale. Iată în continuare care sunt cele mai eficiente.
1. Menta se poate folosi sub formă de infuzie pentru împrospătarea respiraţiei şi îngrijirea dinţilor. Se foloseşte o linguriţă de frunze uscate la un sfert de litru de apă pentru obţinerea ceaiului care se utilizează la fel ca apa de gură.
2. Aloe vera este recomandată în afecţiuni stomatologice. Gelul obţinut din frunzele acestei plante are efecte antimicrobiene, fiind eficient împotriva unor bacterii şi fungi, cum ar fi streptococul şi candida. În plus, gelul de aloe este extrem de util în cazul persoanelor cu afecţiuni gingivale, pentru că opreşte sângerarea gingiilor.
3. Busuiocul are efecte antibacteriene. Se foloseşte sub formă de decoct obţinut prin fierberea unui pumn de frunze proaspete de busuioc (sau o linguriţă de frunze uscate mărunţite) într-un sfert de litru de apă, timp de cinci minute. Cu acest ceai se clăteşte gura.
4. Gargara cu soluţie de bicarbonat de sodiu este utilă în tratamentul aftelor şi pentru albirea dinţilor. Atenţie, însă, nu trebuie folosit prea des pentru că poate să deterioreze smalţul dinţilor, fiind abraziv.
5. Fluorul ajută la întărirea smalţului dinţilor. El se găseşte în pasta de dinţi şi în sarea de bucătărie, dar există şi alimente cu conţinut important, cum ar fi peştele. Se mai găseşte în cantităţi mici în caise, carne de vită, carne de porc şi cartofi.
6. Crenguţele de mur se folosesc primăvara pentru prepararea unei infuzii care calmează durerea de dinţi. După răcire se clăteşte gura cu acest ceai minunat descoperit de străbunicii noştri.
7. Muşeţelul are efecte antimicrobiene. Infuzia obţinută din flori de muşeţel se foloseşte pentru dezinfectarea gurii.
8. Rădăcina de iris are efect analgezic. Pe vremuri li se dădea bebeluşilor să mestece atunci când le creşteau dinţii.
9. Cuişoarele calmează durerile dentare. Cu ele se masează gingiile, bineînţeles după ce au fost mărunţite.
10. Rădăcina de hrean are proprietăţi revulsive, fiind recomandată pentru calmarea durerilor dentare şi tratamentul gingivitei. Este suficient să mestecaţi o bucată dintr-o rădăcină şi efectele nu vor întârzia să apară. În locul rădăcinii de hrean se poate folosi rădăcină de lucernă.
11. Frunzele de salvie mestecate ajută la întărirea dinţilor. Salvia are, de asemenea, efect antiseptic.
12. Scoarţă de salcie. Un decoct se prepară din două linguri de scoarţă de salcie fierte timp de zece minute într-un sfert de litru de apă. Se foloseşte călduţ de trei ori pe zi, pentru prevenirea gingivitei. Scoarţa de salcie conţine uleiuri volatile, care stimulează circulaţia sângelui, au efect astringent şi antibacterian.
13. Echinaceea are efecte antibiotice, fiind eficientă în inflamaţii dentare şi pentru tratarea aftelor şi infecţiei cu candida.
14. Pătrunjelul conţine vitamina C şi fluor. Mestecaţi frunze sau rădăcină de pătrunjel pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru calmarea durerilor dentare.
15. Unii specialişti recomandă folosirea de suplimente alimentare pe bază de coenzima Q10. Considerată elixirul tinereţii pentru că ajută la fortifierea organismului şi întârzie îmbătrânirea, coenzima Q10 contribuie şi la împiedicarea degenerării ţesutului gingival, motiv pentru care se recomandă pentru prevenirea bolilor parodontale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS