19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCombaterea gripei prin mijloace naturale

Combaterea gripei prin mijloace naturale

Gripa este o infecţie virală a căilor respiratorii superioare, care apare în perioadele reci, la trecerea dintre anotimpuri, mai ales la cei cu sistemul imunitar slăbit sau imatur: bătrâni, taraţi sau copii.

Gripa este foarte contagioasă, determinând imobilizarea la pat, iar în cazul neglijării îngrijirilor corecte, poate provoca diverse complicaţii. Ca în orice boală, dar mai ales în perioadele preepidemice sau epidemice ale gripei, este mai uşor să previi decât să tratezi această afecţiune.
Gripa debutează prin dureri de cap, apariţia bruscă a febrei mari, frisoane, dureri la ceafă sau în membre, tuse uscată, dureri în gât, uneori însoţite de vărsături, diaree sau tumefierea ganglionilor limfatici cervicali. Durează, de obicei, două până la şase zile, iar dacă organismul este slăbit şi nu ne îngrijim suficient, se poate complica apoi cu infecţii supraadăugate microbiene (bronşite, pneumonii, otite, sinuzite).

Gripa se tratează la pat

Cât priveşte tratamentul, bolnavul va fi izolat într-o cameră aerisită, caldă, dar nu supraîncălzită, şi va sta la pat obligatoriu pe perioada febrilă.
Alimentaţia sa va fi uşoară (supe şi creme de zarzavat, piureuri de legume şi compoturi de fructe), deci cu multe legume bogate în vitamina C şi A (morcovi, sfeclă roşie, varză, conopidă, pătrunjel, spanac etc.), brânză de vaci, iaurt, chefir etc. Se mănâncă puţin şi des, iar în primele zile ale bolii alimentele vor fi fierte, înăbuşite sau pasate pentru a proteja tractul digestiv afectat de virus. După câteva zile, când febra a scăzut şi nu mai este obligatoriu repausul la pat, se poate trece la consumul de alimente crude, la salate şi fructe proaspete (mere, portocale, lămâi, grapefruit, kiwi etc). Dacă toleranţa digestivă este bună, se pot consuma unu-doi căţei de usturoi, de două, trei ori pe zi, între mese; usturoiul este un antibiotic natural. Se vor evita: conservele, afumăturile, mezelurile, condimentele iuţi, fasolea, mazărea uscată şi cafeaua.

Echinaceea are proprietăţi antivirale

Se recomandă multe lichide sub formă de ceaiuri calde din plante medicinale: măceşe sau cătină albă, tei, flori de soc, coajă de salcie.
Dintre preparatele naturale se recomandă echinaceea, care conţine un antibiotic şi un agent similar interferonului cu proprietăţi antivirale/antialergice; stimulează sistemul imunitar şi pune în mişcare limfa, fluid care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Se evită folosirea ei la persoanele alergice, în tuberculoză, colagenoză, scleroză multiplă, leucoze, SIDA etc., cazuri în care se va administra numai la recomandarea medicului.
În cazul febrei mari, mai ales la copii, se pot face frecţii cu oţet de trandafiri sau orice alt oţet aromat. Pentru eliberarea căilor respiratorii şi lubrefiere, combaterea durerilor sau a tusei supărătoare, sunt benefice picăturile nazale pe bază de sare de mare, precum şi inhalaţiile cu uleiuri volatile, făcute seara, înainte de culcare.

Dr. Mariana Păsărescu, consilier superior DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU