20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrevenirea cariei dentare la copii

Prevenirea cariei dentare la copii

O igienă corectă şi o alimentaţie săracă în zaharuri, dar bogată în vitamina A, C şi D îl vor ajuta pe copilul dumneavoastră să aibă o dantură sănătoasă.

Principalul vinovat de apariţia cariilor dentare este placa, o substanţă lipicioasă produsă de bacteriile din gură. Când placa vine în contact cu zahărul, se produce un acid care atacă smalţul dentar (stratul tare de pe suprafaţa dinţilor) şi se creează mici găuri care se măresc şi devin cavităţi. Cu cât se consumă mai multe dulciuri, cu atât se va produce mai mult acid care atacă smalţul dentar şi determină apariţia cariilor. De aceea, este bine să fie evitate alimentele dulci.

Recomandări

Nu folosiţi niciodată suzete înmuiate în miere sau zahăr şi nu îndulciţi mâncarea sau lichidele pe care le daţi copilului. Sucurile de fructe trebuie diluate şi date fără să fie îndulcite. Verificaţi compoziţia alimentelor şi băuturilor din comerţ; controlaţi conţinutul lor în zaharuri „ascunse“ – substanţe a căror denumire se termină în „oză“.
Unele zaharuri sunt naturale sau parte integrantă din alimente (de exemplu, lactoza, care este zahărul natural al laptelui). De aceea, nu este întotdeauna uşor să identificaţi zaharurile adăugate unui aliment. Este bine să vă sfătuiţi cu medicul asupra alimentelor care nu sunt recomandate copiilor. Pe măsură ce copilul creşte, limitaţi cât mai mult gustările dulci dintre mese. Încercaţi să împuţinaţi dulciurile la o singură porţie pe zi, ca desert, şi periaţi dinţii copilului după fiecare aliment dulce.
Gustaţi produsele comerciale pe care le daţi copilului. Dacă sunt foarte dulci, atunci ştiţi sigur că s-a adăugat zahăr sau îndulcitor. Fiţi foarte atentă cu produsele pe care scrie „conţinut scăzut de zahăr“, pentru că de multe ori ele conţin cantităţi mari de îndulcitori artificiali care pot fi dăunători pentru copil şi oricum nu protejează împotriva cariei dentare.

Importanţa calciului

Alimentaţia are un rol extrem de important în dezvoltarea unor dinţi sănătoşi, care vor fi mai rezistenţi la apariţia cariilor. Două ingrediente sunt absolut necesare pentru a asigura dezvoltarea unor dinţi şi oase de bună calitate: calciul şi vitamina D (care este necesară pentru absorbţia calciului din alimente).
 Cele mai bune surse de calciu sunt laptele şi produsele lactate, ouăle, pâinea, legumele verzi, fasolea, mazărea, fructele, conservele de peşte. Vitamina D este denumită şi „vitamina soarelui“, deoarece organismul uman poate produce şi poate stoca această vitamină când este expus la soare. Sursele alimentare de vitamina D sunt laptele integral, untul, peştele. Se recomandă ca toţi copiii până la 18 luni să primească vitamina D zilnic, iar după această vârstă, până la 12-15 ani, să primească vitamina D în sezonul rece (din septembrie până în aprilie), preferabil în asociere cu vitamina A.
Există o legătură directă între vitamina D şi absorbţia de calciu. Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor şi a dinţilor. Cercetările au arătat că la copilul între şase luni şi trei ani există riscul deficitului de calciu din cauza ratei mari de depunere în oase la această vârstă. Este, de asemenea, bine de ştiut că o dietă corectă şi o igienă bucală bună pot reduce incidenţa cariei dentare la copii.

Periajul
Placa apare o dată cu primul dinte. De aceea, curăţarea dinţilor trebuie începută odată cu erupţia dentară. Înainte de apariţia dinţilor, puteţi începe cu masajul blând, zilnic al gingiei, folosind o periuţă moale de dinţi sau o periuţă specială de gingii. Aceasta va ajuta la întărirea gingiilor şi la obişnuirea copilului cu igiena dentară.

Dr. Mariana Păsărescu, Compartimentul Promovarea Sănătăţii şi Programe de Sănătate, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS