10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGrăsimi de calitate pentru o viaţă sănătoasă

Grăsimi de calitate pentru o viaţă sănătoasă

Pentru o sănătate optimă este bine să alegem în alimentaţia de zi cu zi grăsimi de calitate! Este concluzia la care au ajuns specialiştii în nutriţie din 25 de ţări, reuniţi în februarie, la Barcelona. Populaţia are nevoie să înveţe să deosebească grăsimile rele de cele bune şi încurajată să le consume pe acestea din urmă.
 
Grăsimile rele
 
1. Grăsimile rele sunt cele saturate şi trans. Sunt „rele“ deoarece cresc nivelul colesterolului în sânge şi implicit riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.
2. Alimentele cu conţinut crescut de grăsimi saturate sunt carnea grasă, produsele din carne, brânzeturile grase, untul, produsele lactate grase.
3. Alimentele care conţin grăsimi trans sunt majoritatea produselor de patiserie, snacks-urile, biscuiţii, mâncarea de tip fast-food şi prăjelile.
 
Grăsimile bune
 
1. Grăsimile bune sunt cele nesaturate şi cele esenţiale. Sunt „bune“ deoarece scad nivelul colesterolului rău (LDL) şi îl cresc pe cel al colesterolului bun (HDL).
2. Alimentele care conţin grăsimi bune sunt unele uleiuri (de măsline, de floarea-soarelui, de soia, de porumb, de in), nucile, alunele, fisticul şi peştele.
 
Grăsimile esenţiale
 
1. Sunt grăsimile care conţin acizi graşi esenţiali Omega3 şi Omega6 care, deşi vitali pentru organism, nu pot fi sintetizaţi de acesta şi, prin urmare, trebuie luaţi din alimentaţie.
2. Alimente care conţin Omega3: peştele, uleiul de in şi de rapiţă, unele margarine tartinabile, nucile şi alunele de pădure.
3. Alimente care conţin Omega6: uleiurile de floarea-soarelui şi de porumb, seminţele de floarea-soarelui, alunele şi fisticul, margarinele tartinabile de calitate.

Dr. Mariana Păsărescu, consilier DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII