14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConjunctivita, o boală de vară

Conjunctivita, o boală de vară

Înmulţirea bacteriilor dăunătoare şi folosirea clorului pentru dezinfectarea piscinelor sunt cauzele numărului mare de conjunctivite din sezonul cald.

Conjunctivita este inflamaţia conjunctivei, o membrană subţire, transparentă, care acoperă ochii şi interiorul pleoapelor.
Poate fi bacteriană, alergică sau virală. Conjunctivita alergică apare sezonier, primăvara şi vara. Boala poate leza unul sau ambii ochi şi este declanşată de un virus, o bacterie sau o reacţie alergică (la praf, polen, fum sau substanţe chimice). Gravitatea simptomelor variază, de la uşoara înroşire a ochilor până la hemoragii subconjunctivale.
Cele mai întâlnite simptome sunt senzaţia de corp străin, înţepături sau arsuri, dureri în jurul ochilor, înroşire, secreţie purulentă sau seroasă, lăcrimare, congestia conjunctivelor sau a pleoapelor.
 
Ce trebuie să facă un bolnav

Pe timpul verii creşte rata de îmbolnăvire, pe de o parte din cauza temperaturii ridicate, care favorizează înmulţirea bacteriilor, iar pe de altă parte, din cauza apei din piscină ce conţine clor, care este iritant. Tot vara apare şi conjunctivita alergică sezonieră.   
Nu neglijaţi controlul la medicul specialist alergolog. În forme grave, conjunctivitele pot fi cauza declanşării unor afecţiuni ale corneei (keratite), cu durere oculară intensă, lăcrimare, fotofobie, ce duc la scăderea vederii. Este obligatorie prezentarea la medicul oftalmolog, care va stabili diagnosticul şi  tratamentul specific tipului de conjunctivită (vor fi recomandate antibiotice, picături de ochi sau unguente, în funcţie de severitatea bolii).  
Conjunctivita este relativ uşor de tratat, tratamentul nu depăşeşte o săptămână de obicei.  

Remedii
 
Iată şi câteva remedii naturale, care pot ameliora simptomele neplăcute:
  1. Îndepărtaţi roşeaţa cu ajutorul unei comprese calde, pe care o veţi aplica pe ochi timp de cinci-zece minute, de trei ori pe zi.
2. Spălaţi ochii cu ser fiziologic.
3. Dizolvaţi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu într-o ceaşcă de apă fiartă (această soluţie ajută la înmuierea crustelor care se formează dacă vă curg ochii).
4. Aruncaţi prosopul, bucata de pânză sau orice altceva a venit în contact cu ochii bolnavi, deoarece această afecţiune este foarte contagioasă!
5. Feriţi-vă ochii de apa din piscină deoarece conţine clor care îi irită; dacă nu rezistaţi tentaţiei, purtaţi ochelari etanşi cât timp vă aflaţi în apă.
6. În cazul conjunctivitei alergice, folosiţi comprese reci, care vă vor potoli mâncărimea.
7. Înainte de a merge la culcare, aplicaţi în jurul ochilor unguentul cu antibiotice prescris de medic.

Dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS