11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante medicinale, recunoscute de ştiinţă (I)

Plante medicinale, recunoscute de ştiinţă (I)

Multe plante sunt folosite de mii de ani pentru tratarea problemelor de sănătate, însă doar puţine dintre ele au făcut obiectul unor cercetări ştiinţifice.

Usturoiul

Folosirea regulată a usturoiului este asociată cu prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că usturoiul favorizează creşterea nivelului de HDL-Colesterol (colesterolul bun) şi scăderea celui de LDL-Colesterol (colesterol rău) şi al trigliceridelor. Usturoiul ajută la scăderea presiunii sanguine, fiind recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Are un rol important în prevenirea cancerului prin creşterea nivelului de glutation transferază – o enzimă hepatică având rol de detoxifiere a celulelor hepatice. Cercetătorii chinezi au demonstrat recent că rata cancerului gastric este mai ridicată la persoanele care nu mănâncă usturoi. S-a demonstrat că acesta are efecte antifungice şi antivirale şi acţionează asupra unor bacterii rezistente la antibiotice.

Păducelul

Fructele păducelului sunt benefice pentru inimă. Substanţele chimice din compoziţia acestora acţionează asupra muşchiului cardiac reglând bătăile inimii şi asupra vaselor de sânge relaxând arterele coronariene. De asemenea, scade presiunea arterială la nivelul vaselor de sânge de la suprafaţa pielii. Primele rezultate se văd după o perioadă îndelungată, de cel puţin şase luni, de la începerea tratamentului cu păducel. Alt beneficiu este scăderea nivelului colesterolului. Păducelul mai este folosit şi pentru tratarea anxietăţii şi insomniei, însă acest lucru nu a fost demonstrat ştiinţific.

Ginkgo biloba

Extractul de ginkgo biloba îmbunătăţeşte vederea, acţionând asupra microcirculaţiei de la nivelul ochilor. Aceste beneficii au fost demonstrate ştiinţific la pacienţi cu degenerescenţă maculară, o degradare a vederii cauzată de îmbătrânirea vaselor de sânge care asigură funcţionarea ochilor.
Peste 280 de studii au arătat rolul extractului de ginkgo biloba în prevenirea unor afecţiuni cum ar fi vertigo, anxietate, tulburări ale urechii interne, tulburări de memorie sau de concentrare, tulburări neurologice, depresie, tulburări ale circulaţiei periferice. Extractul îmbunătăţeşte fluxul de sânge la nivelul inimii, creierului, în ţesuturi şi organe.

Ephedra    

Ephedra este o plantă folosită de medicina chineză ca decongestionant în răceală şi gripă. Oamenii de ştiinţă au arătat că dilată bronhiile, ajutând în tratamentul astmului, stimulează circulaţia sanguină. Compusul activ din această plantă este efedrina, o substanţă care stimulează secreţia de adrenalină. Pe termen lung, poate induce stres şi boli degenerative, susţin cercetătorii. Avertismenul este adresat în special persoanelor care folosesc această plantă în curele de slăbit. Ephedra nu se foloseşte în combinaţie cu medicamente pentru inimă sau cu antidepresive.
 
Lemnul dulce

Studii recente au arătat că lemnul dulce are efect antiviral şi antiinflamator, stimulează secreţia biliară şi ajută la relaxarea musculaturii netede în afecţiuni gastrointestinale cum ar fi ulcerul. Cercetătorii japonezi au demonstrat la rândul lor că lemnul dulce creşte fertilitatea la femei. Chinezii folosesc lemnul dulce pentru a ameliora gustul unor combinaţii de plante folosite în tratament. Pe termen lung, lemnul dulce creşte tensiunea arterială la unele persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII