Infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Poate avea efecte grave, cum ar fi depresia. Rata infertilităţii este în creştere, afectând în prezent aproximativ 15% din cupluri. Cu toate acestea, în România reproducerea asistată nu este reglementată.
În România, infertilitatea este o problemă gravă, cu care se confruntă multe cupluri tinere. Statul nu oferă nici un sprijin pentru investigaţii şi tratament, deşi infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cetăţenii români trebuie să plătească integral o procedură medicală de tip inseminare artificială sau fertilizare in vitro, inclusiv analizele preliminare şi medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriaşe în raport cu veniturile medii ale unei familii. De exemplu, preţul unei fertilizări in vitro variază între 1.400 şi 3.000 de euro, în funcţie de spital şi de procedură sau medicaţie.
Infertilitatea poate avea cauze anatomice, genetice, infecţioase, imunologice, toxice, endocrine sau cauze necunoscute, inexplicabile. Nu doar femeile sunt afectate de acestea. La nivel european se estimează că în mai mult de o treime dintre cazurile de infertilitate, factorul masculin este cel responsabil. Infertilitatea este, în foarte multe cazuri, o boală vindecabilă. Tratamentul este însă lung, greu şi costisitor.
O procedură de tip inseminare artificială este o experienţă foarte grea pentru un cuplu, în plan fizic şi, mai ales, psihic.
Medicamente compensate doar teoretic
Unele dintre medicamentele pentru tratamentul infertilităţii au fost introduse anul trecut pe lista de medicamente compensate cu 50%. Acestea nu se eliberează însă decât pentru infertilitate feminină din motive hormonale, ceea ce este considerată o măsură discriminatorie faţă de persoanele care suferă de infertilitate din alte cauze. De altfel, procedura de acordare a acestor câtorva medicamente este atât de greoaie, cu dosare complexe şi prezentare în faţa unor comisii, încât până în prezent nici o persoană din România nu a putut obţine această compensare teoretică de 50%.
De anul viitor, este însă posibil ca lucrurile să se schimbe. Grupul de iniţiativă „SOS Infertilitatea“ încearcă să convingă autorităţile de necesitatea reglementării şi subvenţionării reproducerii asistate medical. La ultima întâlnire, desfăşurată în această săptămână, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, grupul a obţinut promisiuni pentru introducerea de protocoale terapeutice în normele contractului-cadru pentru toate tipurile de infertilitate, precum şi pentru analizele necesare în timpul tratării infertilităţii sau premergătoare procedurilor. În acest fel, cuplurile vor putea beneficia de compensare sau gratuitate pentru tratamente.
Gratuitate
În Austria, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Potrugalia, Spania, Suedia şi Ungaria, statul susţine din impozitele şi taxele plătite de cetăţeni până la şase încercări de fertilizare in vitro sau inseminări artificiale per cuplu. În ceea ce priveşte tehnicile de fertilizare in vitro, Austria susţine financiar patru încercări, Belgia – şase, Danemarca – trei, Franţa – patru, Ungaria – cinci etc.