20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFicatul gras, risc de cancer

Ficatul gras, risc de cancer

Ficatul gras este o boală care constă în încărcarea cu grăsimi a ficatului, acumulate din alimentele consumate. Netratată, afecţiunea poate duce la ciroză hepatică.

Ficatul gras, denumirea populară a steatozei hepatice, este o afecţiune din ce în ce mai întâlnită în România. Se presupune că o persoană din trei are această problemă de sănătate.
Dintre factorii de risc ai apariţiei bolii, consumul excesiv de alcool ocupă primul loc. Steatoza hepatică alcoolică apare la un consum variabil de alcool pe zi şi poate să evolueze până la cancer hepatic. Primul pas spre vindecare este în acest caz stoparea completă a consumului de alcool, alături de o dietă corespunzătoare şi un stil de viaţă sănătos.
Ca grad de risc, obezitatea ocupă locul doi după consumul de alcool. De asemenea, o alimentaţie necorespunzătoare şi dezechilibrată poate duce, în timp, la apariţia primelor semne ale acestei boli. De aceea, specialiştii recomandă un regim alimentar sănătos în orice moment al vieţii. Tratarea ficatului gras prin dietă alimentară este esenţială, afirmă ei.
 
Recomandări  
 
Studiile de specialitate indică faptul că regimul alimentar trebuie să fie normocaloric, hiperprotidic, normoglucidic şi hipolipidic.
Iată cum trebuie să fie această dietă alimentară şi stilul de viaţă în această afecţiune:
1. În cazul steatozei alcoolice, stoparea consumului de alcool reprezintă primul pas al tratamentului igieno-dietetic.
2. Dieta va conţine brânză proaspătă de vaci, salată de morcovi, sfeclă roşie, carne de pasăre, peşte slab; de asemenea, zilnic este recomandat să fie consumată o cantitate însemnată de alte legume şi fructe, în funcţie de toleranţa digestivă individuală.
3. Alimentele care vor fi excluse din această dietă alimentară sunt: grăsimile de origine animală, carnea de porc, de oaie, mezelurile, alimentele prăjite, rântaşurile în general, conservele, afumăturile şi dulciurile.
4. Stilul de viaţă recomandat mai priveşte: orele de somn (minimum opt ore), repetarea periodică a analizelor de laborator, consumul sporit de fructe şi legume (de cinci ori pe zi, fracţionat, în porţii mici), efectuarea zilnică a exerciţiilor fizice şi repetarea ecografiei abdominale la şase luni de la data primului control.
5. Atenţie! Medicamentele hepatotoxice sunt interzise fără recomandarea medicului, pentru că au efecte adverse grave dacă nu sunt administrate în mod corespunzător, sub supravegherea atentă a medicului specialist.

Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU