17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCuloarea morcovului, sursă de sănătate

Culoarea morcovului, sursă de sănătate

Culoarea caracteristică morcovului este dată de betacaroten (provitamina A), un antioxidant care este metabolizat în vitamina A de către organism. Mai există şi morcovi de culoare albă, galbenă sau chiar roşie.
Această legumă este o excelentă sursă de vitaminele B şi C, potasiu, tiamină, acid folic, magneziu, calciu şi fibre de pectină, care reduc colesterolul din organism. Substanţele fenolice din compoziţie au, de asemenea, proprietăţi antioxidante. Morcovul mai conţine în cantităţi mari zaharuri şi în concentraţii mici uleiuri esenţiale şi compuşi azotaţi.

Galben, roşu sau portocaliu

Morcovii portocalii europeni conţin provitamina A, esenţială pentru vedere. Au calităţi medicale: previn anemia, ajută vindecarea, remineralizează organismul şi îi aduc un aport important de vitamine.
Morcovii galbeni sunt originari din Orientul Mijlociu. Conţin doi pigmenţi asemănători cu betacarotenul care ajută la tratamentul degenerescenţei maculare, prevenirea cancerului de plămâni şi reduce riscul de ateroscleroză.
Morcovii de culoare roşie provin din China şi conţin licopen, care reduce riscul de degenerescenţă maculară şi ajută la prevenirea bolilor cardiace şi a unor cancere, cum ar fi cel de prostată.
Morcovii roşii cu interiorul portocaliu provin din Turcia şi Orientul Mijlociu. Au un conţinut mai mare de betacaroten decât rudele europene şi au calităţi antioxidante. Betacarotenul ajută la prevenirea bolilor de inimă, încetineşte coagularea sângelui şi are efecte antiinflamatoare.
Morcovii albi sunt din Afgansitan, Iran şi Pakistan. Nu au pigment, dar conţin alte substanţe benefice pentru sănătate.
Morcovii negri conţin antocianaţi, compuşi anticancerigeni şi inhibitori ai LDL-colesterolului.
Atenţie! Consumul în exces de morcovi schimbă culoarea pielii, dându-i o culoare portocalie. Din fericire, fenomenul este reversibil, culoarea portocalie dispărând după câteva zile. Persoanele cu nivel scăzut de glucoză în sânge trebuie să nu mănânce morcovi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU