20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePreşcolarii au nevoie de o alimentaţie sănătoasă

Preşcolarii au nevoie de o alimentaţie sănătoasă

Peste 90% dintre preşcolarii din România au carenţe alimentare de calciu, iar 45% dintre ei preferă dulciurile în loc de legume, fructe şi lactate, se arată într-un studiu citat de NewsIn.

Peste 70% dintre copiii între trei şi şase ani mănâncă legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămână şi doar 27% dintre ei consumă zilnic lapte şi iaurt.

Calciul din alimentaţia a nouă copii din zece este sub aportul standard recomandat, de 800 de miligrame pe zi. Situaţia este critică şi în cazul aportului de vitamina D, rezultatele studiului arătând că 99,7% dintre copii au deficienţe privind acest nutrient. Vitamina D este esenţială în alimentaţia unui copil deoarece face posibilă absorbţia calciului în intestin.

Potrivit părinţilor, motivul pentru care cei mici resping produsele lactate proaspete este, în primul rând, că „nu îi place copilului“ (77%), urmat de percepţia că „produsele lactate nu sunt sănătoase“ (25%).

Studiul mai arată că, în weekend, copiii mănâncă mai mult decât în restul zilelor săptămânii. De asemenea, nivelul caloriilor consumate depăşeşte 1.800 de kilocalorii pe zi, fapt care explică rata tot mai mare de creştere a obezităţii în România. Potrivit specialiştilor de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, 50% dintre copiii preşcolari au o greutate dizarmonică, având un plus de kilograme, iar tendinţa de supraponderabilitate şi obezitate înregistrează o creştere din ce în ce mai mare în ţara noastră.

Studiul a fost efectuat pe o perioadă de aproape doi ani, pe un eşantion de 394 de copii cu vârste între trei şi şase ani, din mediul urban, care merg la creşă sau grădiniţă. Aceşti copii au fost observaţi, fiecare în parte, timp de şapte zile, acasă şi la grădiniţă.

Studiul a fost efectuat de o cunoscută companie de lactate cu sprijinul Societăţii Române de Nutriţie, al Societăţii Române de Pediatrie şi al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU