9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCură de detoxifiere cu citrice

Cură de detoxifiere cu citrice

Durerile de cap rebele şi starea de oboseală permanentă pot fi simptomele acumulării de deşeuri şi toxine în organism. O cură de detoxifiere cu citrice vă readuce sănătatea şi buna dispoziţie.

Citricele sunt printre puţinele surse de vitamine şi minerale de care ne putem bucura la discreţie în sezonul rece. Şi avem de unde alege, fie că este vorba de portocale, lămâi, lime, mandarine, satsuma, minole, clementine, tangerine sau grepfrut.

Citricele se păstrează cel mai bine la 12 grade Celsius, dacă se poate în frigider. Se consumă fără restricţii, proaspete, ca atare sau sub formă de suc.

Culoarea citicelor variază în funcţie de temperatura ambiantă. La tropice, de exemplu, portocalele coapte sunt verzi sau verde cu pete galbene.

 

Elemente nutritive

 

Citricele conţin fibre, proteine, minerale (calciu, potasiu), zaharuri, vitaminele A, C, B1, B2, B6, E. Cu excepţia limelor (lămâi verzi) care nu conţin vitamina E.

O portocală conţine 50 mg de vitamina C (acid ascorbic), adică aproximativ două treimi din necesarul zilnic. Citricele conţin acizi (citric, ascorbic) şi au proprietăţi detoxifiante. Calciul este un alt element esenţial care intră în compoziţia citricelor şi este cu atât mai important cu cât asimilarea lui de organism se face mult mai uşor decât asimilarea calciului din lapte, de exemplu.

Potrivit cercetătorilor americani, 30% din calciul existent în lapte este absorbit de organism, în timp ce calciul din citrice este reţinut în proporţie de 38%.

 

Precauţii

 

O cură de detoxifiere cu aceste fructe trebuie să dureze între una şi trei zile, timp în care trebuie să nu mâncaţi altceva. Trebuie totuşi să evitaţi o cură de detoxifiere atunci când sunteţi răcit sau aveţi gripă, pentru că este posibil să nu facă faţă şi schimbărilor produse de detoxifiere şi să vă îmbolnăviţi mai tare.

Unii oameni pot, de asemenea, să aibă probleme cu aceste fructe din cauza acidităţii lor. Persoanele sensibile sau cu afecţiuni biliare (dischinezii) sau ale stomacului (gastrită, ulcer) trebuie să evite aceste fructe, în special lămâia şi grepfrutul. La fel trebuie să procedeze şi persoanele alergice la citrice.

 

Eliberează-ţi corpul de deşeuri

 

Cura de detoxifiere acţionează în primul rând asupra ficatului, rinichilor şi intestinelor, lucrând ca un gunoier care adună toate resturile (toxine şi deşeuri), lăsând locul curat.

Pentru ca detoxifierea organismului să fie eficientă, trebuie să treceţi brusc de la consumul ocazional de citrice la consumul regulat (nu există limită). Dacă totuşi nu puteţi să renunţaţi la alte alimente, atunci renunţaţi măcar să mai mâncaţi după ora 18.00. Pe timpul nopţii, metabolismul este încetinit şi vă îngrăşaţi mai uşor, ca să nu mai vorbim de toxinele care pot fi asimilate.

Cel mai puternic efect detoxifiant îl au grepfrutul şi lămâia. Stoarceţi 3 portocale, 2 mandarine şi o jumătate de grepfrut şi veţi avea parte de un însemnat aport de energie la micul dejun.

Remediu

Citricele pot fi un remediu bun şi în cazul în care nu aveţi poftă de mâncare. Preparaţi o citronadă din zeama de la o jumătate de lămâie dizolvată într-o cană cu apă călduţă şi îndulcită cu o linguriţă de zahăr brun (nu folosiţi zahăr rafinat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS