9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLeurda, detergentul organismului

Leurda, detergentul organismului

O cura de cel putin o luna cu leurda ajuta la eliminarea toxinelor si la fortificarea organismului si ne fereste de efectele asteniei de primavara.


Leurda (Allium ursinum), denumita in popor ceapa vrajitoarelor sau usturoi de padure, este folosita de secole in gastronomie, dar si pentru calitatile terapeutice.


Frunzele sunt foarte asemanatoare cu cele de lacrimioare, iar când imboboceste poate fi confundata cu brândusa de toamna (otravitoare). Atunci când le culegeti, orientati-va dupa miros, frunzele de leurda având acelasi miros ca si usturoiul. Leurda se aseamana foarte mult cu usturoiul si in privinta proprietatilor terapeutice, insa este mai bine tolerata de organism. Mamele care alapteaza este bine totusi sa nu consume leurda pentru ca va da un gust neplacut laptelui.


De la leurda se folosesc in scopuri curative frunzele. Acestea au efect depurativ, fiind recomandate pentru purificarea organismului. Curele de detoxifiere se pot face primavara, timp de o luna sau o luna si jumatate.


Cura de fortificare


Atât copiii, cât si adultii pot consuma leurda la masa, sub forma de salata, sau tocata marunt ca orice verdeata si presarata in supe sau ciorbe in momentul servirii. Important este insa sa fie consumata cruda pentru a profita din plin si de o infuzie de vitamine si minerale atât de necesare organismului pentru a putea lupta cu efectele asteniei de primavara.


Pe lânga efectele de fortificare a organismului, cura cu leurda are efecte benefice si in tratamentul unor probleme de sanatate cum ar fi hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hematurie, diaree acuta si cronica, balonari si colici, tuberculoza pulmonara, hidropizie, helmintiaze si constipatie. Datorita efectului antioxidant, este eficienta si in tratamentul si prevenirea virozelor respiratorii, inclusiv a gripei.


Ajuta la intarirea memoriei


Leurda ajuta la calmarea durerilor de burta, a colicilor si combate balonarile. Sucul acestei plante este eficient si in tratarea psoriazisului, sclerodermiei, acneei si in general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului. Unii fitoterapeuti considera ca, daca este folosita pe o perioada mai lunga, de doua-trei luni, leurda ajuta chiar si la intarirea memoriei. Bolnavii de diabet pot sa consume cu incredere frunze de leurda, aceasta planta influentând favorabil metabolismul glucidelor. De asemenea, este indicata persoanelor cu afectiuni cardio-vasculare, pentru ca ajuta la eliminarea depunerilor de grasimi de pe vasele de sânge si la reducerea nivelului de colesterol din sânge.


Produse pe baza de leurda (tinctura) pot fi cumparate din plafare si sunt folosite in special pentru tratamentul unor afectiuni de inima si ale vaselor sanguine (ischemie, tahicardie, aritmie, tromboflebita, ateroscleroza). Se administreaza de trei ori pe zi câte o lingurita cu tinctura, diluata intr-o jumatate de pahar cu apa. Tratamentul trebuie sa dureze 20 -21 de zile.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS