19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGreutate in respiratie sau BPOC?

Greutate in respiratie sau BPOC?

Daca fumezi sau ai fumat cândva, ai peste 40 de ani si o tuse matinala cu expectoratie, iar in ultima vreme ai observat ca obosesti mai usor, mergi de urgenta la medic! Simptomele corespund unei boli deosebit de grave numita bronhopneumopatie cronica obstructiva.


Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) reprezinta a cincea cauza de mortalitate in lume si va ajunge chiar pe locul trei pâna in anul 2020, daca nu se iau masuri imediate de tratare si prevenire.


Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie, reactioneaza exagerat la fumul de tigara. Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si a plamânilor care se soldeaza cu ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare (emfizem). In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizata de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respira fumul altora), de sistemele de incalzire cu carbuni si de factori genetici.


Bolnavul are senzatia de sufocare


BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atât bronhiile (brosita cronica), cât si plamânii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, insotita de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii. Expectoratia cronica de orice tip sugereaza prezenta acestei boli. Aceasta expectoratie este vâscoasa si insoteste de la inceput tusea. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer (dispnee) la eforturi din ce in ce mai mici. Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot aparea crize de sufocare (confundate uneori cu astmul) si frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna, când pacientul tuseste mai mult si expectoreaza purulent. Cu timpul, pot sa apara si complicatii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se invinetesc si bolnavul respira din ce in ce mai greu.


Diagnostic


Fara tratament, BPOC determina reducerea severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura.


Diagnosticul bolii se pune in urma anamnezei (istoricul bolii), a unei radiografii pulmonare si a spirometriei (masurarea capacitatii respiratorii). Spirometria evidentiaza un sindrom obstructiv bronsic cu reducerea unui parametru numit VEMS. Severitatea bolii se apreciaza in functie de reducerea VEMS. De cele mai multe ori pacientii ajung la medic când VEMS ajunge deja la 50% din valoarea normala. Tratamentul nu poate face decât sa stopeze declinul parametrilor spirometrici (VEMS) si sa amelioreze dispneea de efort resimtita de pacient.


Tratament


Prima masura inainte de inceperea tratarii acestei boli este intreruperea fumatului. Tratamentul actual consta in administrarea de bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune si a unui antiinflamator (corticosteroid) pe cale inhalatorie. Aceste medicamente pot ajuta efectiv pacientii prin ameliorarea simptomelor, prin rarirea episoadelor acute si prin incetinirea declinului functiei ventilatorii. Nu s-a dovedit ca alte medicamente, cum ar fi antitusivele, expectorantele sau antibioticele administrate preventiv, ar avea eficacitate. Vaccinarea antigripala toamna s-a dovedit insa foarte eficienta in prevenirea episoadelor acute virale.


Crizele


Exacerbarea BPOC inseamna de fapt agravarea simptomelor. Tusea se intensifica devenind productiva, cu expectoratie purulenta, dispneea se accentueaza incât pacientul oboseste la cele mai mici eforturi. Episodul poate fi declansat de o viroza sau de alti factori neidentificati. Medicul trebuie sa aprecieze daca bolnavul se poate trata acasa sau este necesara internarea. Uneori se impune internarea la terapie intensiva, unde ventilatia mecanica poate salva viata pacientului. Tratamentul exacerbarilor presupune de obicei cresterea dozei de bronhodilatatoare si introducerea unui antibiotic sau cortizon pe cale orala. In spital bolnavul beneficiaza de oxigen si tratamentul complicatiilor cardiace.


Prevenire


Cea mai eficienta metoda de prevenire a BPOC este abandonarea fumatului. Mai trebuie retinut ca, pe lânga BPOC, fumatul poate provoca cancer pulmonar, laringian si gastric si favorizeaza alte tipuri de cancer. Nu este rara asocierea BPOC cu un cancer pulmonar.


Dr. Daniela BICA, medic primar sanatate publica


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS